Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Gosia

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marei Zobacz posta
    Dziękuję za info o blendzie, też o tym pomyślałam. Teraz pytanie czysto teoretyczne. A gdyby blenda miała kolor? Wiem, że srebrny/zloty zmieniają nieco temperaturę, ale tu bylyby za ostre. Są jakieś triki z tym związane?
    Wg mnie w takich warunkach wszystko zależy od tego jakie światło odbijesz od blendy. Jeżeli odbijesz światło z zielonym zafarbem i do tego jeszcze blendą z jakimś kolorem to to co wyjdzie będzie dalekie od naturalnego koloru skóry. Więc albo odbijesz światło prosto ze słońca albo ustawić lampkę tyłem do modelki a blendę kierujemy na modelkę i świecisz światłem odbitym albo jeszcze prościej lampkę na modelkę. Musisz ją tak doświetlić aby nie prześwietlić a z drugiej strony rozbić zielony zafarb. Światło to fala elektromagnetyczna której składowe to RGB. W twoim przypadku najwięcej jest G czyli zielonego i wszystko na co pada takie światło będzie mixem koloru własnego z zielonym. Najprościej jest więc użyć światła którego widmo jest liniowe z równoważnymi składnikami RGB. To tak w dużym skrócie. Jest też sposób taki aby modelkę postawić powiedzmy na granicy światła i cienia czyli nie w pełnym cieniu i ale też nie w słońcu. Wiem że może to zabrzmieć trochę niejasno ale spróbuj sam potrenować i poobserwować jak wygląda takie światło. Powodzenia

Domyślnie

Pobawiłem się suwaczkami, rzućcie okiem, jak teraz z kolorem skóry?

No i obiecana wersja BW:

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamC2 Zobacz posta
    Wg mnie w takich warunkach wszystko zależy od tego jakie światło odbijesz od blendy. Jeżeli odbijesz światło z zielonym zafarbem i do tego jeszcze blendą z jakimś kolorem to to co wyjdzie będzie dalekie od naturalnego koloru skóry. Więc albo odbijesz światło prosto ze słońca albo ustawić lampkę tyłem do modelki a blendę kierujemy na modelkę i świecisz światłem odbitym albo jeszcze prościej lampkę na modelkę. Musisz ją tak doświetlić aby nie prześwietlić a z drugiej strony rozbić zielony zafarb. Światło to fala elektromagnetyczna której składowe to RGB. W twoim przypadku najwięcej jest G czyli zielonego i wszystko na co pada takie światło będzie mixem koloru własnego z zielonym. Najprościej jest więc użyć światła którego widmo jest liniowe z równoważnymi składnikami RGB. To tak w dużym skrócie. Jest też sposób taki aby modelkę postawić powiedzmy na granicy światła i cienia czyli nie w pełnym cieniu i ale też nie w słońcu. Wiem że może to zabrzmieć trochę niejasno ale spróbuj sam potrenować i poobserwować jak wygląda takie światło. Powodzenia
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ładnie wytłumaczone

Domyślnie

Stanik lub koszulka przeszkadza. Albo jedno, albo drugie a tak się gryzie róż z białym. Na 1 chyba zbyt dużo wolnej przestrzeni nad głową, na dwa jest lepiej. Sprubuj kadrowac do czubka głowy, kolory( to już wiesz) do poprawki. Wygląda to na zdjęcie zrobione na łapu-capu , bez przygotowania. Fotografia albumowa jak najbardziej jako pamiątka ze spaceru ,z wakacji , tak to odbieram.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Pawulon160883 ; 11-10-2016 o 07:37

Domyślnie

Wg mnie wciąż WB jest złe. Tutaj moja propozycja.
    Ostatnio edytowane przez RaditZ ; 12-10-2016 o 15:56
    OM-D 10 Mk II

Rycerz
    Gość

Domyślnie

taka zasada jest, że bez zgody autora nie grzebiemy w jego zdjeciach

Domyślnie

Spoko, jak ktoś chce przedstawić swoją wersję, to chętnie zobaczę. RaditZ, dzięki za chęci, twoją wersję zdążyłem zobaczyć tylko na telefonie, ale zdecydowanie mi nie odpowiada, skóra wyszła sina... Ja jednak preferuję nieco cieplejszy odcień. Ponadto kolorystyka tła też mocno straciła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    taka zasada jest, że bez zgody autora nie grzebiemy w jego zdjeciach
    Trochę już siedzę, tu na forum i nie zauważyłem by taka istniała, ale... ok
    OM-D 10 Mk II

Domyślnie

A jaki jest powód takiej zasady?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Nie jest się właścicielem/autorem zdjęcia,
    Wystarczy zapytać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni