Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Gosia

Domyślnie Gosia

Witam,
    kolejne dwa kadry z prośbą o opinie i sugestie:

Pozdrawiam

Domyślnie

Strasznie żółto. Stanik nie pasuje do bluzki i wychodzi ramiączko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Strasznie żółto. Stanik nie pasuje do bluzki i wychodzi ramiączko.
    Kolory tak, ale jeśli chodzi o ubiór, to jest wszystko ok, to taki "outfit" sportowy.

Domyślnie

A nie wydaje Wam się, że pozorną żółć tworzy zielony zafarb od roślin? Ramię jest dobrze oświetlone i kolor skóry jest na nim (wg. mnie) OK. Też pytałem w innym wątku jak uniknąć takich zielonych odcieni. Jedyną odpowiedź jaką wówczas uzyskałem, to dobrze doświetlić twarz modelki.
    D750 | N 20-35/2.8D, N 28-70/2.8D, S 35/1.4 Art, N 85/1.4D | SB-910 | Flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz.antoniak Zobacz posta
    A nie wydaje Wam się, że pozorną żółć tworzy zielony zafarb od roślin? Ramię jest dobrze oświetlone i kolor skóry jest na nim (wg. mnie) OK. Też pytałem w innym wątku jak uniknąć takich zielonych odcieni. Jedyną odpowiedź jaką wówczas uzyskałem, to dobrze doświetlić twarz modelki.
    Imho masz całkowitą rację, gdyby doświetlić twarz byłoby lepiej. Teraz zapytam jako amator, czym najlepiej doświetlić w takim przypadku?

Domyślnie

Odpowiem jako amator - blenda.
    D750 | N 20-35/2.8D, N 28-70/2.8D, S 35/1.4 Art, N 85/1.4D | SB-910 | Flickr

Domyślnie

A wrzuć jakieś BW może.
    D750, N50/1.8G, N35/2.0D, N70-200 VRII, SB-900 /.................... Sony A7II, S28/2.0, Zeiss 55/1.8, Helios 44 ....................... / EIZO CS240.

http://www.warszawa-fotograf.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz.antoniak Zobacz posta
    Odpowiem jako amator - blenda.
    Dzięki. Ostatnio się naczytalam o rodzajach oświetlenia, kolorach i temperaturze, że mam totalny mętlik w głowie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marei Zobacz posta
    Kolory tak, ale jeśli chodzi o ubiór, to jest wszystko ok, to taki "outfit" sportowy.
    Jeśli chodzi o ubiór to dokładnie, Marei ma rację, miało być plażowo-sportowo i taki dobór stylizacji był świadomy. Co do kolorów, nie byłem właśnie pewien, czy nie za żółto, wieczorem spróbuję wrzucić poprawione, może też zrobię w BW. Co do doświetlenia - akurat warunki były takie, że nie było opcji zastosować blendy ani tym bardziej lamp (chociaż miałem je przy sobie...), zdjęcia robione w szklarni ogrodu botanicznego, jakbym to wszytko powyjmował, musiałbym płacić jak za sesję komercyjną... Wydaję mi się, że najlepiej byłoby użyć lampy z modyfiktorem - okta lub softbox, użycie światła odbitego od blendy niewiele by zmieniło w zafarbach, bo wszędzie dookoła było zielono... dzięki wszystkim za komentarze i odwiedziny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sruba Zobacz posta
    Jeśli chodzi o ubiór to dokładnie, Marei ma rację, miało być plażowo-sportowo i taki dobór stylizacji był świadomy. Co do kolorów, nie byłem właśnie pewien, czy nie za żółto, wieczorem spróbuję wrzucić poprawione, może też zrobię w BW. Co do doświetlenia - akurat warunki były takie, że nie było opcji zastosować blendy ani tym bardziej lamp (chociaż miałem je przy sobie...), zdjęcia robione w szklarni ogrodu botanicznego, jakbym to wszytko powyjmował, musiałbym płacić jak za sesję komercyjną... Wydaję mi się, że najlepiej byłoby użyć lampy z modyfiktorem - okta lub softbox, użycie światła odbitego od blendy niewiele by zmieniło w zafarbach, bo wszędzie dookoła było zielono... dzięki wszystkim za komentarze i odwiedziny
    Dziękuję za info o blendzie, też o tym pomyślałam. Teraz pytanie czysto teoretyczne. A gdyby blenda miała kolor? Wiem, że srebrny/zloty zmieniają nieco temperaturę, ale tu bylyby za ostre. Są jakieś triki z tym związane?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni