Close

Strona 6 z 38 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 372

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bryk77 Zobacz posta
    Po pierwszych samplach śmiało można chyba stwierdzić, że ostrością ta Sigma miażdży 85/1.4G. Ja ciekaw jestem jak wypadnie porównanie bokehu. Lubię taki nieco zwariowany a nie zwykłe mydło.

Wygląda na to, że mam dwie torby fotograficzne na sprzedaż. Ktoś chętny?
    Canon 85L ma lekko zwariowany bokeh.

Te sample od Grangera imo dupy nie urywają. Trochę mi ulżyło. :P Ale może to wina fotografa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Canon 85L ma lekko zwariowany bokeh.

Te sample od Grangera imo dupy nie urywają. Trochę mi ulżyło. :P Ale może to wina fotografa.
    Wina fotografa, dobre Rozumiem, że oceniasz wobec tego kadr i światło? Bo chyba nie ostrość, bokeh itp... To są pstryki na szybko z photokiny a nie kadry studyjne
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Ja tam nie widzę nic nadzwyczajnego. :P Trzeba zaczekać na więcej sampli. Dani Diamond udostępnia często RAW-y z 85G i jest równie ostro. Ja mam GM i też jest ostro.
    Fotograf też może dać dupy - np. ustawić za długi czas, a właśnie jedno ze zdjęć wygląda jakby było nieco poruszone i nie ma to nic wspólnego z kadrem. Światło akurat ma duże znaczenie przy ocenie ostrości.

Domyślnie

Sample robione na chybcika w ciemnej sali. Pewnie kilka pstryków i sprzęt przechodzi w kolejne ręce. Czego się tu spodziewać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Ja tam nie widzę nic nadzwyczajnego. :P Trzeba zaczekać na więcej sampli. Dani Diamond udostępnia często RAW-y z 85G i jest równie ostro. Ja mam GM i też jest ostro.
    Fotograf też może dać dupy - np. ustawić za długi czas, a właśnie jedno ze zdjęć wygląda jakby było nieco poruszone i nie ma to nic wspólnego z kadrem. Światło akurat ma duże znaczenie przy ocenie ostrości.
    Nie może być nic nadzwyczajnego, bo jest dokładnie tak jak napisał czarnuch Tym nie mniej moim zdaniem ostrość jest wg mnie wybitna, nawet na tych samplach. Ciekawe jak af?
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Ja tam właśnie pisałem o ostrości. :P Ostatnio na warsztatach porównywaliśmy GM z Sigmą 1.4 (tą starą) i nie ma chyba jakichś wielkich różnic.

z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Stara 85 całe szczęście jest dla mnie nadal na tyle miodna że jeszcze nie myślę o zmianie na ART- i pytanie czy róznica w obrazku bedzię aż tak znacząca co by na tą zmianę się wysilać
    d750; d5200
    Sigma 24-35 2; Sigma 85 1,4; Nikon 35 1,8; Nikon 18-55, Tamron 70-300

Domyślnie

Jak popatrzymy na kazdy obiektyw 85/1.4 to ma on (to moj punkt widzenia) kilka istotnych cech. Wymienie wg ważności. Mojej - mam 1.4D

1. Jasnosc 1.4 - to ma kazde 1.4 (ART czy nikkory) i to ma znaczenie gdy sie chce miec mikroskopijna GO lub gdy sie musi łapać duzo swiatla w ciemnosciach. Tu wszystkie 4 szkla sa sobie rowne.

2. Bokeh charakterystyczny dla siebie. Ale .. wiekszosc tych 85 ma bokeh gladki a nie nerwowy i nie rozni sie az tak bardzo. W przypadku rozpatrywanych 85 mozna ten punkt wuec .. prawie wykreslic.

3. Ostrosc. Tu calkiem mozliwe ze ART pokaze pazur ale .. zaczne sie tym martwic jak matryce będą mialy z 50 Mpx. To portret i zyleta nie jest koniecznoscia. W dodatku przy resize w dół ostrosc ma coraz mniejsze znaczenie. Staruszek D zaczyna odstawac gdy sie rozpatruje brzegi kadru jakie daje na matrycy 36 Mpx

Pierwsze trzy punkty sa u mnie remisowe, u wszystkich 4 obiektywow.

4. AF - wbudowany silnik to zaleta. Tu nowszy Nikkor i Sigmy mają zaletę nad moim starym D.

5. CA poprzeczna i podluzna. To mnie czasami wkurza. Nie wiem jak ART. Stary D ma takie samo CA jak AF S.

6. Srednica filtrow. No i tu ART nie wyglada ciekawie. A 77 mm u staruszka jest super - mam kilka szkiel z tą średnicą i komplet filtrow 77.

7. Winietowanie. Nawet stara 85 D ma na tyle male ze jest to dla mnie niewazne.

8. .... pierscien przyslon i to jest argument dla mających stare analogi. To ma tylko 85D. Z nikonem FA albo FE jak znalazł

9. Dystorsja - do pominiecia w portrecie.

10. Rozmiary, a szczegolnie waga.

11. Cena (jesli roznica jest duza to to powinno byc wyzej w zestawieniu).

To moje subiektywne zestawienie.
    Tylko .. z tego wynika ze dla mnie ART mie ma (chyba) zadnego waznego atutu (ok - hsm - ma zalete). Ba. Ma za to calkiem sporo istotnych wad - pkt 6, 8 i 10
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-09-2016 o 00:07

Domyślnie

Dla mnie natomiast może mieć sporo atutów, patrząc w porównaniu do 85 1.8G:
    -AF ma być 30% szybszy niż w poprzednich ART'ach, czyli powinien prześcignąć także 85 1.8.
    -1.4 vs 1.8
    -W ciemno można liczyć na lepszą ostrość, która przyda się przy rzeźbieniu w ISO 10000+
    -Jest szansa na pozbycie się brzydkich aberracji, czy to sferycznej czy chromatycznej.
    Reszta... w sumie jest dla mnie nie istotna.

Jeżeli AF będzie rzeczywiście lepszy niż dotychczas, a co za tym idzie lepszy od Nikonowskich stałek, to moja przesiadka będzie kwestią czasu.
    Ostatnio edytowane przez Zelber ; 28-09-2016 o 01:00

Strona 6 z 38 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni