Szukaj
Ja tam nie widzę nic nadzwyczajnego. :P Trzeba zaczekać na więcej sampli. Dani Diamond udostępnia często RAW-y z 85G i jest równie ostro. Ja mam GM i też jest ostro.
Fotograf też może dać dupy - np. ustawić za długi czas, a właśnie jedno ze zdjęć wygląda jakby było nieco poruszone i nie ma to nic wspólnego z kadrem. Światło akurat ma duże znaczenie przy ocenie ostrości.
Sample robione na chybcika w ciemnej sali. Pewnie kilka pstryków i sprzęt przechodzi w kolejne ręce. Czego się tu spodziewać?
Jakieś sample:
http://www.dslrmagazine.com/pruebas/...a-de-contacto/
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Stara 85 całe szczęście jest dla mnie nadal na tyle miodna że jeszcze nie myślę o zmianie na ART- i pytanie czy róznica w obrazku bedzię aż tak znacząca co by na tą zmianę się wysilać![]()
d750; d5200
Sigma 24-35 2; Sigma 85 1,4; Nikon 35 1,8; Nikon 18-55, Tamron 70-300
Jak popatrzymy na kazdy obiektyw 85/1.4 to ma on (to moj punkt widzenia) kilka istotnych cech. Wymienie wg ważności. Mojej - mam 1.4D
1. Jasnosc 1.4 - to ma kazde 1.4 (ART czy nikkory) i to ma znaczenie gdy sie chce miec mikroskopijna GO lub gdy sie musi łapać duzo swiatla w ciemnosciach. Tu wszystkie 4 szkla sa sobie rowne.
2. Bokeh charakterystyczny dla siebie. Ale .. wiekszosc tych 85 ma bokeh gladki a nie nerwowy i nie rozni sie az tak bardzo. W przypadku rozpatrywanych 85 mozna ten punkt wuec .. prawie wykreslic.
3. Ostrosc. Tu calkiem mozliwe ze ART pokaze pazur ale .. zaczne sie tym martwic jak matryce będą mialy z 50 Mpx. To portret i zyleta nie jest koniecznoscia. W dodatku przy resize w dół ostrosc ma coraz mniejsze znaczenie. Staruszek D zaczyna odstawac gdy sie rozpatruje brzegi kadru jakie daje na matrycy 36 Mpx
Pierwsze trzy punkty sa u mnie remisowe, u wszystkich 4 obiektywow.
4. AF - wbudowany silnik to zaleta. Tu nowszy Nikkor i Sigmy mają zaletę nad moim starym D.
5. CA poprzeczna i podluzna. To mnie czasami wkurza. Nie wiem jak ART. Stary D ma takie samo CA jak AF S.
6. Srednica filtrow. No i tu ART nie wyglada ciekawie. A 77 mm u staruszka jest super - mam kilka szkiel z tą średnicą i komplet filtrow 77.
7. Winietowanie. Nawet stara 85 D ma na tyle male ze jest to dla mnie niewazne.
8. .... pierscien przyslon i to jest argument dla mających stare analogi. To ma tylko 85D. Z nikonem FA albo FE jak znalazł
9. Dystorsja - do pominiecia w portrecie.
10. Rozmiary, a szczegolnie waga.
11. Cena (jesli roznica jest duza to to powinno byc wyzej w zestawieniu).
To moje subiektywne zestawienie.
Tylko .. z tego wynika ze dla mnie ART mie ma (chyba) zadnego waznego atutu (ok - hsm - ma zalete). Ba. Ma za to calkiem sporo istotnych wad - pkt 6, 8 i 10
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-09-2016 o 00:07
Dla mnie natomiast może mieć sporo atutów, patrząc w porównaniu do 85 1.8G:
-AF ma być 30% szybszy niż w poprzednich ART'ach, czyli powinien prześcignąć także 85 1.8.
-1.4 vs 1.8
-W ciemno można liczyć na lepszą ostrość, która przyda się przy rzeźbieniu w ISO 10000+
-Jest szansa na pozbycie się brzydkich aberracji, czy to sferycznej czy chromatycznej.
Reszta... w sumie jest dla mnie nie istotna.
Jeżeli AF będzie rzeczywiście lepszy niż dotychczas, a co za tym idzie lepszy od Nikonowskich stałek, to moja przesiadka będzie kwestią czasu.
Ostatnio edytowane przez Zelber ; 28-09-2016 o 01:00
Skontaktuj się z nami