Close

Strona 30 z 43 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 427

Wątek: Canon G7X

Domyślnie

W Canonie G7x jest nieco inaczej. tryb P to taki nieco lepszy tryb auto, można ustawić jedynie ISO i sposób ostrzenia. Z kolei w trybie Av, Tv można się zabezpieczyć przed złą ekspozycją za pomocą opcji tzw. bezpiecznika. Wówczas przy wyborze przysłony w priorytecie przysłony, aparat ruszy nieruszalną przysłonę aby zapewnić prawidłową ekspozycję. Podobnie jest w trybie Tv, gdzie ruszy ustawiony czas.

dwa jpegi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    FelTom, różnica między A a P dla mnie jest taka, że jak w A ustawisz f1.8, to tyle będzie, nawet jeśli nie da się do tego ustawić odpowiedniego czasu/iso; w P nawet jak ustawisz f1.8 (bo się da ustawić odpowiedni czas/iso dla danego światła), to jak warunki się zmienią to aparat może zmienić przysłonę jeśli nie da rady ustawić odpowiednieo pozostałych parametrów. Przynajmniej tak to działa w rx100m3.
    Jest jak napisałeś. W Samsungu NX1000 też tak jest.

Z problemu jaki opisał Andrzej, oraz podanych parametrów... Od razu rzuca się w oczy mocno otwarta przysłona. W jasny dzień, dla dobrze oświetlonego kadru ciężko takiej użyć.
    Spotkałem się z przepaleniami w takich sytuacjach, gdy dotyczyły trybu A, gdzie mocno otwarta przyslona i/lub wysokie ISO powodowały przepalenie zdjęcia - brak możliwości zejścia z krótszym czasem. Ta 1/2000 sek to podejrzewam, że jest najkrótszy czas dla tego aparatu.
    W trybie P (którego przyznam się , nie używam prawie wcale), jako mocno automatycznego, uzyskanie przepalonego zdjęcia powinno być niemożliwe. Jedyne co mi przyszło do głowy, to ustawienie w bardziej ciemnych warunkach pary przysłony/migawki mocno otwartej przysłony... Później w pełnym słońcu wykonanie zdjęć dla tego samego ustawienia pary migawki / przysłony.... Tylko, że jak napisaliście, aparat powinien tę przysłonę (parę przysłona / migawka) zmienić... A tego nie zrobił.

Jak napisałeś Andrzej - było, minęło, aparat jest już inny. A nie myślałeś o trybie M z ustawionym dość wysokim autoiso? Czy jest taka opcja w RX100 i tytułowym G7X? W D90 , w M, ustawialem wszystkie 3 parametry. W NX500 tylko czas i przysłonę... ISO tylko kontroluję, spoglądam, by nie bylo za wysokie.

Juriko - gratulacje. Zdjęcia bardzo się podobają. Co do jakości obrazu - ten aparat rzeczywiście sporo potrafi.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta

Jak napisałeś Andrzej - było, minęło, aparat jest już inny. A nie myślałeś o trybie M z ustawionym dość wysokim autoiso? Czy jest taka opcja w RX100 i tytułowym G7X? W D90 , w M, ustawialem wszystkie 3 parametry. W NX500 tylko czas i przysłonę... ISO tylko kontroluję, spoglądam, by nie bylo za wysokie.
    Oczywiście że w canonie g7x jest tryb M, zresztą oprócz Av i Tv mój ulubiony, szczególnie w nietypowych trudnych warunkach.

Juriko - gratulacje. Zdjęcia bardzo się podobają. Co do jakości obrazu - ten aparat rzeczywiście sporo potrafi.
    Dzięki. A aparacik faktycznie mnie nie zawodzi.

Domyślnie

Jest jak napisałeś. W Samsungu NX1000 też tak jest.
    A nie myślałeś o trybie M z ustawionym dość wysokim autoiso? Czy jest taka opcja w RX100 i tytułowym G7X? W D90 , w M, ustawialem wszystkie 3 parametry. W NX500 tylko czas i przysłonę... ISO tylko kontroluję, spoglądam, by nie bylo za wysokie.
    M nie używam. Pewnie dałbym radę, ale do moich skromnych celów pamiątkowych wystarczają mi tryby P, Av i Tv. BTW właśnie wyczytałem, że Sony i Canon stosują trochę inne oznaczenia. "A" w Sony znaczy "Av" u Canona. Myślę, patrząc na exif, że tryb "P" też się różni u poszczególnych producentów. A nawet u tego samego. W G7X w trybie "P" nie bardzo jestem w stanie ustawić przesłony, a o ile pamiętam w lustrzance Canona - można. Trybu M, że tak powiem, dość się naużywałem w dawnych czasach. Fociłem wtedy m.in. Zenitem E, ruską lustrzanką bez żadnych wspomagaczy typu pomiar światła. Do tego dokupiłem mały przyrząd do pomiaru światła i było M pełną gębą. I tak lepiej, bo wcześniej używałem, też radziecką, Zorkę 4 z dalmierzem bez żadnych wspomagaczy. Ustawiało się na wyczucie.

Ale obecnie stosuję głównie tryb P. Jeśli chcę małą głębię ostrości (powiedzmy portret) przechodzę na Av, czyli priorytet przesłony, jeśli chcę mieć krótki czas (sport), przechodzę na Tv. ISO w zasadzie zostawiam swojemu losowi (widzę, że w G7X nawet 3200 jest do użytku). Czasem kombinuje z WB, ale to bywa złudne, bo balans bieli ustawiony na białą kartkę nie zawsze daje dobre rezultaty. I taki ze mnie dość mało skomplikowany fotograf.

Obecnie jestem nad Bałtykiem na urlopie. Pogoda taka sobie, ale robię sporo zdjęć. Na razie zaskoczony jestem trochę szerokim kątem. Niekiedy za szerokim co nie zawsze widać na LCD. Widzę, że więcej będzie późniejszej obróbki.

Wrzucę kilka zdjęć po powrocie do domu za 10 dni, łącznie z tymi przepalonymi z Sony RX100, bo tutaj łączność słaba.

Domyślnie

Witam, przez całe moje życie robiłem tylko zdjęcia a z video zawsze byłem zielony. Chciałbym spróbować w życiu czegoś nowego i nauczyć się filmować ciekawe filmy. Stwierdziłem, że jak nie zacznę to się nie nauczę... założyłem kanał na youtube gdzie wrzucam moje początki, które motywują mnie do dalszej pracy.
    Nagrywam smartfonem samsung galaxy s6... jakość jest całkiem spoko ale denerwuje mnie ciągle kończąca się pamięć i szybko rozładowująca się bateria. Mówiąc krótko na dłuższą metę na tym nie ujadę.
    Mam jeszcze nikona d90 jednak jakość jego filmów jest naprawdę średnia.

Chciałbym kupić coś lepszego. Z tego co poczytałem to sporo osób poleca Canona g7x jednak nie ma on złącza, pod które mógłbym podpiąć zewnętrzny mikrofon. A jest mi on potrzebny bo planuję kręcić głownie na dworze.
    Zależy mi aby aparat był przyszłościowy kręcił w 4k, miał obrotowy wizjer i możliwość podłączenia mikrofonu kierunkowego. Kusi mnie jeszcze Lumix GH4 jednak wydaje mi się, że na początek coś rozmiarów Canona g7x byłoby lepsze. Rzucanie się od razu na Lumixa GH4 to chyba przesada. Zależy mi też na szybkim autofokusie.

Tu można zobaczyć moje pierwsze filmiki nagrane smartfonem https://www.youtube.com/channel/UCwm...GQl9JvzzMmbiKg
    Z góry dziękuję za wszystkie porady!

Domyślnie

Hi. Komuś się tak uszko na pasek przeciera z ciemnego na srebrny?? W rzeczywistości prawie nie widać, na zdjęciu bardzo...

Wysłane z mojego czegośtam przy użyciu Taptalka

Domyślnie

Wrzucam: https://drive.google.com/folderview?...U0&usp=sharing Przepalone zdjęcie to rx100-1. Robione w trybie "P" (nie sugerujcie się "aperture priority" w exifie - tak reagował mój Sony na ustawienie "P"). g7x-1 to zdjęcie z Canona, też z plaży, choć innej i też w trybie "P". Bez zastrzeżeń co do doboru parametrów.

Trochę z innej beczki. Zaskoczony jestem dobrą jakością zdjęć Samsunga G6. Niby małą matryca (ok. 1/3"). Wstawiam zdjęcia zrobione samsungiem i canonem w półmroku z wiejskiej kuchni: samsung-g6 i g7x-2. Naprawdę nie ma przepaści.

A tak w ogóle to po zrobieniu kilkuset zdjęć w różnych warunkach, w górach i nad morzem, jestem z Canona bardzo, ale to bardzo zadowolony. Również filmy są bardzo dobre, choć głos tylko przeciętny.

Domyślnie

Może miałeś źle złożony egzemplarz i pod P było A?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Barston, mówisz o uszku w aparacie? Ono chyba od nowości jest srebrne, jeśli dobrze pamiętam.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Barston, mówisz o uszku w aparacie? Ono chyba od nowości jest srebrne, jeśli dobrze pamiętam.
    Mówię o uszku w aparacie, tym na pasek. Od nowości jest ciemne, grafitowe. W tym jednym miejscu mam wytarte do koloru srebrnego. Może dlatego, że trzymam tam palec przy robieniu zdjęć...

Wysłane z mojego czegośtam przy użyciu Taptalka

Strona 30 z 43 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów