Close

Strona 29 z 43 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 427

Wątek: Canon G7X

Domyślnie

Wrzuć jakieś przepalone zdjęcia to sprawdzimy parametry
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartson Zobacz posta
    No ładne te golasy Poradź kolego czy ostrość to zwiększyć w aparacie o jedną czy dwie działki?

Wysłane z mojego czegośtam przy użyciu Taptalka

w jaki sposób można zwiększyć ostrość w aparacie o jedną czy dwie działki ?

Domyślnie

W zakładce, gdzie masz ustawienia obrazu (standard, neutralny, Vivid etc) na końcu masz ustawienia własne. Tam ustawisz sobie wszystko co chcesz.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej91 Zobacz posta
    Czar prysł na plaży w Orłowie w słoneczny dzień. Zdjęcia, robione w trybie "P", wyraźnie prześwietlone. Nie do przyjęcia. W exifie widzę, że czas jest 1/2000, ISO 125, ale przysłona maksymalna - 1.8. Dlaczego nie zmniejszył przysłony? Pewnie ten typ tak ma. Oczywiście mógłbym sam przyjąć inne nastawy, ale przy zdjęciach typu "rodzinka" nie ma na to czasu. Canon A710 nigdy mnie w podobnych warunkach nie zawiódł...

...Czy ktoś z forumowiczy, posiadacz aparatu z serii Sony RX100, spotkał się z podobnym problemem opisanym wyżej? Na innych forach nie ma o tym za wiele, choć kilka przypadków się trafiło. Może mój egzemplarz był trefny.
    Niestety - wina była po Twojej stronie - nie aparatu.
    Na początek polecam lekturę:
    https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...jak-ich-uzywac
    Ustawiłeś w trybie P parę przysłonę/czas, maksymalnie otwartą przysłonę - 1.8, Do tego aparat dobrał najkrótszy możliwy dla niego czas - 1/2000 sek. Krócej nie oferuje. Taka para dała prześwietlone zdjęcie w tamtych warunkach. Gdybyś pokręcił pokrętłem w kierunkach mniej otwartych przysłon - 2.0, 2.8 możliwe, że też pomiar wykazałby czas 1/2000 sek, z tym, że byłoby to lepiej naświetlone. Dalej zmieniając pary przysłona/czas, z bardziej przymknietymi przysłonami, w końcu uzyskałbyś przysłonę, dla której czas 1/2000 sek. dałby poprawne naświetlenie. Gdy kolejna zmiana pary przysłony/czasu da czas o stopień dłuższy - zapewne 1/1000 sek.

Przy tej parze czas/przysłona (dla 1/1000sek.) zdjęcie byłyby poprawnie naświetlone, jak i dla pary, przy przysłonie o jeden stopień bardziej otwartej, dla której czas wynosiłby 1/2000sek.

Podsumowując - w trybie P - gdy otrzymujemy maksymalny czas migawki aparatu, zawsze istnieje ryzyko przeswietlonego zdjęcia. Tylko jedna para czas/przysłona, daje poprawnie naświetlone zdjęcie. Jest to ta z najbardziej przymknięta przesłoną.

Edit:
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej91 Zobacz posta
    Dlaczego nie zmniejszył przysłony?
    Dlatego, że to Ty zmieniasz pary przysłona/czas , wybrałeś parę, dla której przysłona była max otwarta, zaś najkrótszy możliwy dla aparatu czas, okazał się niewystarczający do poprawnego naświetlenia.
    Ostatnio edytowane przez FelTom ; 31-07-2016 o 16:40
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Feltom, to co opisujesz to tryb A.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Opisałem tryb P.
    Jak inaczej go opisać? Opisałem jako pary przysłony/czasu z możliwością regulacji pokrętłem.

A tak opisali go na "Szeroki.kadr"
    https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...jak-ich-uzywac
    "Tak jak w przypadku trybu automatycznego, aparat sam ustala parametry ekspozycji potrzebne do tego, by zarejestrować dobrze naświetlone zdjęcie. Jest jednak kilka istotnych różnic. Przede wszystkim te parametry można regulować, kręcąc pokrętłem na aparacie lub operując odpowiednimi przyciskami. Tylko że regulacja odbywa się zawsze w ten sposób – zmieniane są odpowiednio dobrane pary: czas naświetlania i stopień otwarcia przysłony. Na przykład jeśli aparat uzna, że w danych okolicznościach najlepiej będzie zastosować 1/60 s i przysłonę otwartą do f/5,6, to kręcąc pokrętłem w jedną stronę, uzyskamy krótszy czas naświetlania i bardziej otwartą przysłonę (np. 1/120 s i f/4), a jeśli pokręcimy w drugą – coraz dłuższe czasy naświetlania i mocniej przymkniętą przysłonę (np. 1/30 s i f/."

Nie wiem, jakie dokładnie możliwości i ograniczenia ma G7X oraz wspomniany RX100? Sprawdziłem w Samsungu NX1000. Aparat w trybie P nie ustawia par, dla których mocno otwarta przysłona (Dla których można szerzej otworzyć przysłonę, niż wynika to z poprawności naświetlania sceny.) wymaga krótszego czasu naświetlania niż oferuje aparat. Nie ma fizycznej możliwości prześwietlenia zdjęcia. Widocznie w RX100 jest to możliwe.
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

W rx100 jest tak samo.

Jeśli opisałeś P, to jak byś opisał A i jaka jest według ciebie różnica między nimi ?

Domyślnie

W Auto aparat sam dobiera parametry.
    W P-Program aparat sam dobiera parametry, z tym, że możesz zmieniać ich "proporcje". A więc niejako "pośrednio" wpływać na przysłonę i/lub migawkę. Pisałem o tym jako "zmiana proporcji", lub "para parametrów"... Z ukierunkowaniem na wartość przysłony, gdyż jej duże otwarcie - 1.8 wymusza krótkie czasy.
    W A-Aperture - wybierasz przysłonę bezpośrednio - jej wartość. Czas aparat dobiera sam, do poprawnego naświetlenia lub najkrótszy możliwy. Sytuacja, którą opisał forumowy kolega najczęściej ma miejsce w trybie A, i wynika z tego samego, co opisałem dla trybu P. W trybie P automatyka aparatu powinna rzeczywiście sama zablokować niepoprawne (dające przeswietlony obraz) pary przysłona / migawka. W trybie A, gdzie przysłonę ustawia się z premedytacją, uzyskać przeswietlone zdjęcie bardzo łatwo. W trybie P, powinno to być niemożliwe. A to dlatego, że aparat "powinien dawać użytkownikowi wybór" tylko spomiędzy par przysłony/migawki dających poprawną ekspozycję.

Całkiem możliwe, że wyjątkowo, przestawił pokrętło programowe w tryb A....
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Całkiem możliwe, że wyjątkowo, przestawił pokrętło programowe w tryb A....
    Nie, z całą pewnością nie. Było P. Metring też miałem defaultowy, czyli ważony. Żadnych specyficznych ustawień. Po powrocie do domu wstawię przepalone zdjęcia. Ale to już historia. G7X sprawdziłem już w różnych warunkach, w tym na bardzo słonecznej plaży. I najczęściej w trybie P. Jest świetnie. Żadnych przepaleń. W sam raz. Tylko raz miałem zastrzeżenia co do doboru WB w mocno zachodzących słońcu.

Być może mój egzemplarz RX100 był wadliwy, choć sprawa nie jest oczywista. Sprawdzałem ustawienia przysłony w różnych sytuacjach. Fakt, miał tendencję do narzucania dużej przysłony i dobierania ISO i czasu, ale zdarzały się sytuacje, nawet przy dużym oświetleniu, gdy przysłonę dobierał mniejszą. Mowa jest cały czas o trybie P.

Jestem dość typowym amatorem, ale focę od wielu dziesiątków lat. Świadomie, czyli dobrze rozumiem możliwości nastaw różnych parametrów i do czego one są. Ba, kiedyś w dobie dawnych analogów sam wywoływałem klisze i zdjęcia. W ciemni fotograficznej. Ale to było b. dawno. Od pojawienia się cyfrówek, używam głównie aparatów Canona (ale kamerę Sony ). Od A60, S2, A710, 550d (lustrzanka). Sony RX100 był pierwszym wyłomem, jak widać nieudanym. We wszystkich tych poprzednich kompaktach, jak również w lustrzance, stosuje głównie tryb P. Nigdy, z wyjątkiem owego RX100, mnie nie zawiódł. Stąd moje zdziwienie i niedowierzanie.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej91 ; 02-08-2016 o 19:19

Domyślnie

FelTom, różnica między A a P dla mnie jest taka, że jak w A ustawisz f1.8, to tyle będzie, nawet jeśli nie da się do tego ustawić odpowiedniego czasu/iso; w P nawet jak ustawisz f1.8 (bo się da ustawić odpowiedni czas/iso dla danego światła), to jak warunki się zmienią to aparat może zmienić przysłonę jeśli nie da rady ustawić odpowiednieo pozostałych parametrów. Przynajmniej tak to działa w rx100m3.

Strona 29 z 43 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów