Close

Strona 2172 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1172167220722122216221702171217221732174218222222272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 711 do 21 720 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gdama Zobacz posta
    Basket - po sprawdzeniu różnych zdjęć wydaje mi się, że wspomniany Pancolar u mnie radzi sobie dobrze na większych odległościach. Fakt, że zdjęcia są bardziej miękkie niż w przypadku obu moich Heliosów, ale jeśli tylko trafię z ostrzeniem, to jest ok.
    Identyczną sytuację miałem z pentaconem. Myślałem, że z nim był problem. Może z przejściówka coś jest nie tak? Jakieś przesuniecie ostrości w stosunku do odległości od matrycy? W wizjerze oczywiście widzę to mydło. Ostrzy na nieskończoność więc raczej to nie jest wina przejściówki.
    Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    czasem można napisać coś co rozładuje napiętą atmosferę
    Napięta atmosfera??? Chyba żyję w innej rzeczywistości... Miałem to olać, bo to nie mój cyrk, nie moje małpy.

Ale jednak nie. Przegiąłeś za mocno.
    Insynuujesz, że: "traktujecie innych uzytkowników forum bez szacunku. Tylko wy jestescie najlepsi bo macie nexy ?", że: "Nic nie chcecie dać dla forum, dla innych, ważne jest wasze ego, wasze zadowolenie,tylko ssacie z forum", albo: "Te wszelkie ahaby, sancza, to wyśmiewanie się z ludzi", czy: "nie chodzi o zdjecia, chodzi o wasz stosunek do innych ludzi". To wszystko z dwóch kolejnych postów.

Szczerze? Oniemiałem. Jeden wielki bullshit!!
    Udzielam się tu krótko, zaledwie paręnaście miesięcy, jednak przez ten czas nie widziałem, by ktokolwiek - nowy, czy stary pytający został potraktowany "z buta", wyśmiany, czy zlekceważony, bądź w inny sposób zostałby mu okazany brak szacunku. Twierdzisz inaczej, więc poproszę o przykłady. Konkretne!!!

Atmosfera, jaka tutaj do niedawna była, powinna być wzorcem dla wszystkich innych wątków.
    Włażąc tu z butami spieprzyłeś to. Jestem tylko ciekaw: z własnej inicjatywy, czy na polecenie?
    Efekt będzie taki, że ludzie się porozchodzą i będzie następny martwy wątek, a w niedalekiej przyszłości całe forum podzieli los zdechłego CyberFoto przez głupią politykę. Czy myślisz, że wszystko jest wieczne?

Domyślnie

Jak to Woytek Wupekaiks przypomniał mi parę dni temu, panta rhei (czy jakoś tak) i niepodobna dwa razy wejść do tej samej rzeki. Świat się zmienia i nic na to nie poradzimy, było fajnie, ale to juž se ne vrati. ?
    Do czego zmierzam? System NEX szczyt swej popularności ma już za sobą: było to jakieś dwa lata temu, gdy ciągle pojawiały się, kilka razy w roku, nowe aparaty i obiektywy. Teraz wkroczył już w fazę schyłkową i być może jeszcze trochę będzie trwał, aż podzieli los Samsunga NX. Podobnie jest chyba z innymi "małoformatowymi" bezlusterkowcami; nie śledzę Olympusa i Pasikonika, ale też mam wrażenie, że straciły impet, o innych markach w mikro 4/3 w ogóle głucho mimo głoszonych kiedyś buńczucznych zapowiedzi, a bezlusterkowe Canony, Nikony i Pentaxy to w ogóle margines. Tak naprawdę dynamiczne pozostały tylko Fuji w APS-C i Sony A7 z pełną klatką.
    I jak w takiej sytuacji oczekiwać, by wątki z założenia sprzętowe - techniczne były tak dynamiczne jak kiedyś, skoro same systemy nie są już dynamiczne? Nie ma już (albo jest b niewiele) nowych aparatów, obiektywów i akcesoriów, o których można by dyskutować i zastanawiać się nad ich zakupem. W związku z tym nie ma też pytań o porady przed zakupem. A jeśli już, to rzadko i o sprzęt używany. Pytań natury technicznej, o problemy i obsługę, też będzie niewiele, bo starzy użytkownicy wszystko to już wiedzą, a nowych praktycznie nie ma. Zauważmy też, że wielu entuzjastycznych kiedyś użytkowników NEXów porzuciło ten system i przerzuciło się na co innego, chyba głównie do Fuji i A7. Mam też wrażenie, że po okresie zachłyśnięcia się bezlusterkowcami wielu użytkowników zraziło się jednak do ich niektórych wad i chyba jednak lustrzanki trochę wracają do łask. Wydaje mi się, że - przynajmniej dla niektórych osób - bezlusterkowce pozostają już niemal wyłącznie fajną cyfrową dupką do podłączania pleśniaków. Oczywiście nie dla wszystkich, ale dla wielu.

Czy w tej sytuacji może dziwić, że charakter wątku zmienił się, gdy zmienił się sam system aparatów, zakres ich użycia i grupa użytkowników?

Tak, jak było kiedyś, już nie będzie. To se ne vrati, pane Chochelka!

Domyślnie

Coż tu jeszcze w NEx rozwijać? To już jest system w miarę kompletny. Może brakuje jakiejś taniej 85ki i poprawionego 55-210. No ale zawsze można sięgnąć po szkła FE

Co do tej cyfrowej dupki to wg. mnie takich ludzi jest niewiele. Dobre szkła szkła systemowe powodują że to raczej nostalgia powoduje chęć podpinania wynalazków. Gdy wychodził Nex-3 i 5 dostępne były tylko 2.8/16 i 18-55. Wtedy trzeba było kombinować.

Czy jest jakiś exodus z Sony Nex? Nie wydaje mi się. Apsc jest optymalne dla zachowania równowagi pomiędzy jakością i wymiarami (ikit - right?). Fuji daję trochę więcej retro stylu i jaśniejsze (i większe) stałki. Jak ktoś lubi takie pseudo retro to się tam odnajdzie. Mnie odrzuca

Domyślnie

Maciek, świetne podsumowanie.
    Można się zastanowić, ile osób przestało się udzielać, bo zmieniło system, a ile przez "atmosferę", itp.
    Przy tym ja nie mam NEXa od 2 lat, a Ty nie miałeś go nigdy. Ale jesteśmy. Jeszcze.
    A są też osoby, które zaczęły się udzielać ze względu na atmosferę, np. Owain... i rycerz.

Ligo, bardziej jak "krowie do roga" chyba się nie dało - dziękuję.

Gavin - do Fuji się zraziłem przez X100, który był poprzednikiem NEXa.
    A ten stał się dla mnie właśnie cyfrową ścianką dla kupy klasycznych, manualnych szkieł (z których jednak żadne nie jest spleśniałe), po czym zastąpiło go A7, bo nie ma cropa.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Czy jest jakiś exodus z Sony Nex? Nie wydaje mi się. Apsc jest optymalne dla zachowania równowagi pomiędzy jakością i wymiarami (ikit - right?). Fuji daję trochę więcej retro stylu i jaśniejsze (i większe) stałki. Jak ktoś lubi takie pseudo retro to się tam odnajdzie. Mnie odrzuca
    Nie zwracałem uwagi na pseudo retro, ale spodobała mi się bardzo ergonomia (poza zbyt małym gripem). 5 lat miałem Nexy, nie narzekałem. Wziąłem w rękę X-T10 i po pierwsze znów robię zdjęcia używając wizjera (już zapomniałem, jakie to wygodne) a po drugie wszystko mam pod palcami - sterowanie jest bardzo przemyślane. AF jest dużo "wygodniejszy" niż w Nex6. Piszę wygodniejszy, bo na sprawność jako taką nigdy nie narzekałem. Bardziej chodzi mi o konfigurowalność pól/obszarów.
    Natomiast pierwsze (po miesiącu i dwóch górskich dłuższych wyprawach) odczucia - body w porównaniu z Nex6 - X-T10 to plastik fantastik. Robi wrażenie lżejszego niż jest i pustego w środku. Za to w Fuji jest lepszy wizjer i muszla oczna (dla okularnika). Obiektywy - identycznie jak w body - Fuji to plastik fantastik łącznie z bagnetami (porównuję E1650 i E1855 oraz E55-210 do 1650 i 50230). W Sony to było miłe i chłodne w dotyku coś jakby aluminium. W porównaniu do kitów z Fuji to jakby obiektywy premium. Wielkością prawie identyczne ale znów u Fuji lżejsze i odczucia plasticzano kiepskie. Ale za to jakość całości (matryca+obiektyw) w małym teście OKD zdecydowanie dla Fuji. No i bardzo, bardzo fajne 16mm z kita - bez porównania z PZ.
    Pozostało mi zastąpić czymś E1018, ale jakoś kupca na Sonego nie mogę znaleźć. Trzeba będzie po urlopach skorzystać z portalu aukcyjnego
    Ostatnio edytowane przez ToTom ; 10-08-2016 o 09:00
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Chyba dobrze się stało, że popełniłem ostatnie przydługie posty, bo przynajmniej wyszło, o co tak naprawdę chodzi
    Poświęciłem również wczorajsze popołudnie i wieczór, aby pooglądać foteczki niektórych Ahabów raz jeszcze, w tym i nie tylko w tym wątku. Poczytałem też kilkaset ostatnich postów Kolegi rycerza.
    Może do Kolegi rycerza odniosę się na początku. Jak przeczytałem, że widzisz tu jakąś napiętą atmosferę, którą ewentualnie można zluzować, to stwierdziłem, że chyba winieneś udać się do doktora. Nie wiem tylko jakiego, bo to zależy czy problem napięcia ma podłoże somatyczne czy nie.
    Kolego rycerz, jesteś niekonsekwentny, by nie rzec że łżesz potwornie. Piszesz, że nie przeszkadzają Ci zdjęcia? To po jakiego wpadasz tu, i właśnie o kondycji zdjęć zaczynasz gadkę, że zacytuję: „kiedyś pokazywaliście fajne zdjęcia, ale teraz to jakaś żenua... poprawcie się. Oczywiscie świetnie sie bawicie w swoim TWA, ale jakbym miał się zastanawiać nad kupnem sony to po waszych zdjątkach NIGDY bym go nie kupił...”
    Pozwolę sobie na kolejny cytat: „Zdjecia mi nie przeszkadzają. Przeszkadza mi to, ze traktujecie innych uzytkowników forum bez szacunku. Tylko wy jestescie najlepsi bo macie nexy ?”
    Tyn piszesz o braku szacunku? Ty, który do nowych i starych użytkowników, na przestrzeni kilkuset ostatnich postów podchodzisz z totalnych chamstwem, poniżaniem, wyśmiewaniem? Ty piszesz o braku szacunku, który permanentnie wykazujesz jego brak innym forumowiczom poprzez błędy ortograficzne, składniowe, brak polskich znaków, literówki – pisanie od niechcenia? Przypomnij sobie, jak potraktowałeś dziewczynę, która zapytała o zdjęcia grzybów, która dla nadleśnictwa akurat wykonywała coś za darmo. Ciekawym, czy Twoje zdjęcia są aż tak artystyczne, że piałeś w kilku postach o bezczelności koleżanki, że śmiała zapytać o użyczenie zdjęć, bądź co bądź w celach niezarobkowych. Cytat kolejny: „wyśmiewanie się z ludzi, ktorym sie coś nie podoba spowodował odpływ czytelnikow.” Ja chyba na oczy choruję, bo przez 900 stron wątku (odkąd tu jestem a i wcześniej przeczytałem pozostałe 1300) nie widziałem tu ani jednego wyśmiewania. W przeciwieństwie do chamskiego wyśmiewania uprawianego notorycznie przez Ciebie, Kolego rycerz. I zaważ na różnicę, że piszę o zachowaniu, a nie o człowieku (gdybyś nie pojął i chciał to podpiąć pod obrażanie forumowiczów). Tyle mam Ci do napisania, Kolego rycerz. Prywatnemu, nie moderatorowi.

Do pozostałych: przeszkadzać Wam zaczęły nagle „ahaby”? O, come on! Kto w to uwierzy? ) No chyba że używacie tego jako terminu zbiorczego dla cytatów, wklejanek z youtuba, didaskaliów. Od siebie mogę jedynie napisać, że nigdy nie zaczynam się w wątku szarogęsić na żadnym forum, wręcz staram się wpasować w formę wypowiedzi. Wklejankami, cytatami, żartami zazwyczaj odpowiadałem na czyjeś cytaty czy wklejanki, najczęściej wupeiksa. To Wasz „Pierwszy Ahab” uczynił tu taką modę Ale żaden z Was nie ma jaj, aby przyczepić się do zasłużonego, długoletniego forumowicza, z ugruntowaną pozycją fotografika. Bezpieczniej czepiać się szczawików, co ośmielili się, bez określonego portfolio, na żarty. Odkąd tu się pojawiłem i wcześniej przeca też, Wojtek wstawiał fajne hasła, didaskalia, wstawiał fotki, nawet jak już nie miał nexa (Wojtek, nie traktuj tego jako zarzut, wiesz że Cię uwielbiam i że mi to pasiło). Widzę, że Wasza moralność jest wielce wybiórcza. Szkoda, że żaden z Was nie miał wcześniej odwagi napisać, że mu przeszkadza, dopiero jak jeden się odważył, odważnie przystąpiliście do obszczekiwania.
    Smutne jest też to, że niektórzy z tych, których bardzo cieszyły „wesołe didaskalia” teraz milczy z podkulonymi ogonami.
    Zarzut, że wątku nie da się przez to czytać, że trzeba scrollować, gdy wróciło się z wczasów, że przez to jacyś hipotetyczni czytacze rwą włosy z głowy bo nie mogą wyczytać ważnych informacji uważam za wyssany z palca i tak śmieszny, że nie warto go komentować. Moim zdaniem problem leży w tym, że części użytkowników, ce****ących się poczuciem humoru i spinką godną Prezesa Jarosława, strasznie gniotło to, że jest wesoło, że ich prezentowany wcześniej artyzm ochowany i achowany rozpływa się w jakimś bełkocie, którego nie rozumieją. Na marginesie jedynie dodam, iż zarzuty o niezrozumiałość didaskaliów świadczą też o czymś, bo zawsze było to nawiązanie do literatury, sztuki, filmu, muzyki. Często zgrabne, trafione, subtelne i celne. Tu piję do Ciebie, wupekaiksie, chapeau bas

Pewnie najlepszym sposobem byłoby stworzenie dwóch wątków: nex_tylko_technicznie_i_foty_na_poważnie oraz nex_caffe_i_foty_na_jaja.
    Niestety, wobec tego, jak brzydko się to kończy, chyba jest za późno

Anyway, gdy tu trafiłem, w wątku często pojawiały się narzekania, że zdjęć mało, mało, że nic się nie dzieje. No to się wklejało zdjęcia, które na pewno były gorsze technicznie, ale sorry – nie odstawały dramatycznie od poziomu innych wstawianych zdjęć. Korci mnie, by wskazać konkretnie te wyjątkowej urody dróżki w lesie, no ale poniecham, bo każdy ma prawo zachwycać się czym innym. Prawie zawsze celem moich „popierdółek” było pokazanie właściwości primoplana czy możliwości i efektów zabrania nexa pod wodę, czym się mam nadzieję przysłużyłem, bo wiele osób pytało mnie na PM o szczegóły obudowy podwodnej. Ale zawsze podkreślałem, że moja bytność tu związana jest z owymi didaskaliami, a nie chęcią popisania się zdjęciem (zazwyczaj miernym) czy uzyskaniem określnych informacji (tą umiem sobie w sieci wyszukać). Po prostu nabrałem się, że taka formuła większość cieszy, bo obok zdjęć i informacji technicznych jest wesoło, jest fajna atmosfera. No i tym samym moja formuła wypowiadania się tu (okraszona jeno fotami) wyczerpała się Znaczy się, nie obrażam się, tylko stwierdzam okoliczność Żegnać się pięć razy i wracać, jak Sanczo, nie zamierzam więc dzięki wszystkim za udzieloną wiedzę i za wiele fajnych, wesołych wieczorów Sajonara.

Domyślnie

@ToTom Giełda się właśnie na innosystemowców odfierła więc może tam spróbuj.

Domyślnie

Też miałem Nex-6, mam a6000. Nie wiem cóż jeszcze by można w tych guzikach usprawnić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    @ToTom Giełda się właśnie na innosystemowców odfierła więc może tam spróbuj.
    Że niby można tutaj wystawić? Fajnie, ale to też po urlopie. Jutro na kajaki, bo pogodę prognozują idealną jak dla mnie. Ale jadę na lekko - RX100 i nic więcej. Szykuje się sporo przenosek.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Strona 2172 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1172167220722122216221702171217221732174218222222272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów