Z żoną radzę sobie całkiem dobrze
No dobra, mam chwilę, to napiszę, bo może zaraz udam się do niemoralnego pokoju ;p
Gdy trafiłem do tego wątku, jak pisałem, królowały nieostre koty Pana Wojtka. Z natury jestem nieco bezczelny ale też zdystansowany, więc nie strachałem się ani pisać tu, ani po pół roku jakieś zdjęcia wrzucać. Choć rzeszowskich ahabów, nikoniarzy, fotografików - znałem jako bezczelnych, zadufanych w sobie, przekonanych o własnym artyzmie, wyśmiewających cudze zdjęcia i cudze aparaty. Byłem szczerze mówiąc nastawiony na krytykę o przepałach, o nieciekawych kadrach, o kiepskiej obróbce - niestety zawiodłem się. Piszę szczerze, że się zawiodłem, bo miałem taką nadzieję na połajanki, bo przez krytykę człowiek się uczy, myślałem, że skorzystam. Okazało się, że to taki wątek gentlemeński, nikt nikogo nie poucza, nie krytykuje, najwyżej przemilczy. No spoko.
Uważam zatem, że takie ogólne pisanie po jakimś czasie, że zdjęcia są do dupy, jest szczeniackie. I nie chodzi mi o jakiegoś tam Nad-ahaba, który pewnie nie ma nexa i który w swej (skądinąd zapewne wybornej) ahabskości pisze protekcjonalnie, jak aparatczyk służb PRL, "poprawcie się", towarzysze (bo łagierek czeka).
Smutne, że Ojciec Michał, zamiast prosto w oczy napisać, że dane, określone foty są kiepskie i dlaczego, po prostu wali taki komentarz.
Na robieniu dobrych zdjęć się nie znam. Na odbiorze zdjęć? Kto wie, każdy ma jakąś estetykę, każdy jakoś ocenia, jeden widzi więcej, drugi mniej. Jak pisał nieodżałowany Tomek Beksiński, krytykami muzycznymi zostają nieudolni muzycy, którym żal dupę ściska. Tym samym, w moim estetycznym odbiorze, część zdjęć, w tym wrzucana przez Bardzo Cnych Ahabów - jest kiepska. Oczywiście można też dyskutować, co to znaczy że zdjęcie jest kiepskie? Że jest skadrowane wg złotego podziału i powyciągane z cienia? A może inne jest niekiepskie dlatego, że niesie ze sobą jakiś przekaz, choćby absurdalny, oniryczny, żartobliwy, klimatyczny.
Stwierdziłem, że nikt tu nie ma jakiejś strasznej spinki, że zdjęcia wkleja kilku gentlemanów, z których niektórzy zęby połamali na foto, również w wymiarze analogowym, a inni są oseskami, nie znającymi podstawowych terminów. Ale wszystko odbywało się z wyczuciem smaku, odpowiedniej proporcji zdjęć do żartów, bez przeginki na tematy obyczajowe, polityczne, bez obrzucania się błotem. Elegancko! Skądinąd wiem, że wątek ten ma wielu fanów "niepiszących", których właśnie przyciągnęła ta luźna gadka, uzupełniana przecież na bieżąco zdjęciami, które - choć czasem kiepskie - ale pokazywały jakieś możliwości obiektywów, matrycy, zdjęć podwodnych
Rozróżnijmy zatem dwie sprawy. Jedna to fakt, iż Fomag i adminów ściska, że tu tyle się pisze, że zabawa przednia ale trochę za mało o meritum, za mało ahabskości, która obraża i dotyka ich wysublimowany techniczny artyzm. Ich finansowe i ahabskie prawo.
Inna sprawa, że pewnie kilka osób jest wkurzonych, że jakieś "lolki" uchachane wrzucają swoje popierdółki i przypisują sobie rolę "gwiazd wieczoru", śmią w ogóle coś wrzucać, zamiast cierpliwie uczyć się i wrócić za 10 lat.
Tych wkurzonych proszę o odwagę osobistą, by dane zdjęcie surowo, po ojcowsku zje**ć i napisać dlaczego jest do dupy, a nie jakieś dąse po kątach. Może to będzie merytoryczną wartością forum?
Chciałem jeszcze napisać dość otwarcie, że siedzę tu między innymi dla takich osób jak wpkx, którego zdjęcia są fajne. Są niebanalne. Praktycznie każde (piszę o jego wszystkich zdjęciach, które oglądnąłem w sieci, nie tylko na forum) ma w sobie COŚ, włącznie z tymi nieostrymi, przepalonymi, ruszonymi, zmroczonymi, zaziarnionymi i pomrocznymi
Może właśnie te są najlepsze. Bo w tej nieostrości i zamroczeniu jest Deus ex Machina. Bo poprawne, wyciągnięte z cienia, złotoskadrowane zdjęcia Nikonem za 10 tys może robić Pan Zenek z Błażowy. Ale takich zdjęć jak wpkx nie zrobi, bo mu nie pozwoli ściśnięta guma na jądrach.
No i dla takich osób jak d90, który jest słodko pojechany, bezkompromisowy, i choć czasem celowo gra "głupa", widać że jest profesjonalnym ahabem, ale nijakiej gumy w owym miejscu nie posiada.
Com chciał napisać, napisałem![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami