Close

Strona 2139 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1139163920392089212921372138213921402141214921892239 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 381 do 21 390 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...To i tak mało, tylko że ta liczba chyba jest nieprawdziwa...
    Pardon, do tamtych 18 doszło mi jeszcze 49. A już się chciałem pochwalić, że na temat piszę Wracając do naszej zabawy to nie dziw się Jacku, że ludzie tak reagują, bo im na tych wątkach zależy. Sam jestem skołowany, bo z waszych klawiatur padają różne wypowiedzi. Ucieszyłem sie, gdy napisałeś że nie chcesz rozwalić IS, ale pisałeś też że będziesz ludzi zachęcał do zakładania nowych tematów i pisania w nich (o ile dobrze zapamiętałem). Różnie to można interpretować. Inni admini też różne rzeczy sugerowali. Poza tym to co się tu dzieje w psycho-gwarze opisuje się słowem neofobia a w takiej atmosferze ciężko dyskutuje się na argumenty. Mnie się pomysł wpkx'a spodobał i chyba warto to pociągnąć bo nie narusza on rdzenia wątków sprzętowo-pogaduszkowych a do tego merytorycznie czyni zadość woli miłościwie nam panującym. Przybędzie pracy adminom, ale jest was teraz tylu, że może sobie dacie radę. Tyle, że jak widać nawet tyle to za dużo dla niektórych forumowiczów. Rację miał nasz nostradamus Czornyj przewidując silny opór przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian. Co prawda słowa swoje kierował raczej do administracji, ale życie pokazało że wydźwięk mają one znacznie bardziej uniwersalny.

Domyślnie

Temat mający 20 tysięcy wpisów jest do kitu jesli chodzi o szybkie przeszukanie go. Zgoda?
    tagi przy poście - to nie jest rozwiązanie. Cięcie wątku wam się nie podoba. OK, rozumiem, mam IQ większe od myszy. I potrafię być dowcipny
    jedyne rozwiązanie typu mieć ciastkoi zjesc ciastko bęzie polegało na tym (chyba), że będziemy kopiować posty z tego wątku do kilku innych o węższej tematyce.
    Moderatorzy będa mieli robotę. Rozwiąznie nie jest fajne dla moderatorów, ale jeśli takie zastosujemy to tutaj sie nie zmieni NIC
    Technicznie zamiast rzeczywiście kopiować, lepiej byłoby używać jakichś "tagów" żeby oznaczać wartościowe posty. Wtedy można by automatycznie pokazywać "wirtualne" wątki tylko z takich otagowanych postów, przeszukiwać je, łatwo dodawać / usuwać posty, nie byłby duplikacji, w watku oryginalnym można by mieć przycisk "pokaż tylko otagowane posty", tagować mogliby użytkownicy (ewentualnie po akceptacji modów) itp itd.

Dużo zalet, jeden minus - znacznie więcej pracy na początku - trzeba pewnie napisać obsługę do tego. Chociaż może jest jakiś plugin/dodatek do forum który coś takiego robi? Warto poszukać. Poza tym, moim zdaniem lepiej poświęcić nawet kilka miesięcy żeby coś takiego zaimplementować, niż pchać się w kopiowanie postów.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Ja jestem zdecydowanie za samodzielnym tagowaniem (znakowaniem) wpisów przez autorów, za pomocą kilku (ale niezbyt wielu) słów kluczowych do wyboru z zamkniętej listy, przy czym dany wpis można by było oznaczyć kilkoma tagami jednocześnie. Proponowane znaczniki to np. "aparaty", "obiektywy", "nasadki i adaptery", "lampy", "oprogramowanie", "obróbka", "kawiarnia"... W ten sposób dany wpis miałby przyporządkowaną jedną lub więcej kategorii, a osoba poszukująca konkretnych informacji mogłaby sobie wybrać tylko wpisy otagowane np. "obróbka", i wyszukiwanie zwróciłoby jej tylko wpisy poświęcone posuwaniu suwaczków, itd.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Myślę, że z kawiarni można zrezygnować. Raczej nikt nie będzie po tagach wyszukiwał samych żartów a nawet jeśli ma na to ochotę to jest tego prawie cały wątek. Zdecydowanie trudniej jest wyłowić z tych wątków coś konkretnego. Oczywiście o ile komuś na tym zależy, ale nie ma chyba sensu z góry zakładać, że takich osób nie ma albo się nie pojawią. Otagowywanie wszystkiego ma tę wadę, że część użytkowników nie jest tagom przychylna i zmuszanie ich do czegoś raczej nie wyjdzie wątkom na dobre. Niektórzy mogą to odczytać jako zamach na wolność albo unieść się honorem i odejść. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zostawić użytkownikom wolną rękę a założę się, że niektórym będzie zależeć na tym by ich posty dało się łatwiej znaleźć. Można też raportować wartościowe posty (merytorycznie w sensie technicznym, bo wartościowy to jest cały wątek).

Domyślnie

Tagowanie nie byłoby obowiązkowe. Można by tagować też cudze posty.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Jacek, najpierw zaczęliście pisać o zmianach i porządkach tutaj, a dziś machać mieczomopem i kasować posty na prawo i lewo bez zastanowienia.
    (A błąd skryptu wyszedł Wam bokiem, bo zrobił z tego jeszcze większą karykaturę.)
    Potem zaczęliście przywracać, też bez większego sensu.
    Więc nie dziw się, że niektórzy mają deja vu (tak, po raz kolejny to piszę), co spowodowało >sarkazm mode< ON.
    Żeby nie było nieporozumień i nadinterpretacji, dodam na wszelki wypadek, że kasowanie miało miejsce w wątku o zmianach, nie tutaj.

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Ja jestem zdecydowanie za samodzielnym tagowaniem (znakowaniem) wpisów przez autorów, za pomocą kilku (ale niezbyt wielu) słów kluczowych do wyboru z zamkniętej listy, przy czym dany wpis można by było oznaczyć kilkoma tagami jednocześnie. Proponowane znaczniki to np. "aparaty", "obiektywy", "nasadki i adaptery", "lampy", "oprogramowanie", "obróbka", "kawiarnia"... W ten sposób dany wpis miałby przyporządkowaną jedną lub więcej kategorii, a osoba poszukująca konkretnych informacji mogłaby sobie wybrać tylko wpisy otagowane np. "obróbka", i wyszukiwanie zwróciłoby jej tylko wpisy poświęcone posuwaniu suwaczków, itd.
    Maciek, weź zaprzestań tej "kawiarni", bo jeszcze ktoś uwierzy, takie słowo kluczowe dorobi i dopiero będą jaja...

Tymczasem mamy stan wojenny - i na forum i w moim kurorcie.

Chłopcy już się cieszą
    Żołnierz siedzi pieszo...

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Kawiarnia kawiarnia kawiarnia kawiarnia kawiarnia....
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Tagowanie nie byłoby obowiązkowe. Można by tagować też cudze posty.
    Obowiązkowe być nie może, no bo jak jakiś post sie nie będzie kojarzył z niczym to jak go otagować?
    Wątpię czy istnieje opcja tagowania zamknieta wyłącznie do jednego tematu. Bo jesli tag będzie obowiązywał na całym forum to się zrobi ich mnóstwo, a sam tag będzie musiał być bardziej oczywisty - np nie wystarczy że napiszemy słowo obiektyw, będzie musiało być napisane sony obiektyw, bo będą też fuji obiektyw. Lista tagów które są zastosowane zrobi się tak długa, że będzie niechętnie używana.
    Słowo które ma się stać tagiem nie jest wybierane z listy. Wpisuje się co się chce. I wtedy to co wpisano to jest tag.
    Nie mylcie tagów z prefiksami.
    Nie ma prefiksów na posty. Są tylko prefiksy na tematy. Prefiks zakłada się upierdliwie i do ich zakładania nie mają uprawnień nawet moderatorzy! To tak piszę na wypadek gdyby padła propozycja by posty miały prefisky. Nie ma takiej opcji.

Tagowanie cudzych postów odpada absolutnie!!!
    tag będzie można nadac tylko w momencie pisania postu. Potem to tak jak z edycją - tylko moderator bęzie mógł go nadać.
    Bardzo wątpię czy będziecie tagowali posty. Teraz jest taki pomysł, ale kto z was za 5 miesięcy będzie tagował? Wszyscy o tym pozapominacie. A nowi to nawet nie będa wiedzieli, że mają robić coś takiego. Tagowanie i i prefiksy - trzeba wyrobić sobie nawyk. A tu na tym forum go nie ma. Prefiksowane nie jest wymuszone (a skrypt ma taką opcje, że pozwoli na założenie tematu tylko wtedy, jeśli będzie miał prefiks). Na razie nie ma nawyków więc tego nie wprowadzam.

kwestia podstawowa - nie wiem czy istnieje wtyczka, która pozwala na tagowanie postów, nie słyszałem o takiej, nie sądzę by jeśli nawet istniała to by w niej tagi ograniczono do obowiązywania w jednym temacie. A jeśli tagi by obowiązywały na całym forum to byłoby ich setki i by się zrobiły mało praktyczne.
    jednym słowem - dopracowujecie produkt, który nie istnieje. I który nie byłby doskonały i tak. Bo nawet jeśli byłoby takie rozwiązanie informatyczne doskonałe, to zawiedzie człowiek - ludzie nie będą wpisywali tagów. Nie wierzę w to. Wybaczcie.
    Nie wymyślajcie już nic. Ja sie tego już boję. Naprawdę. Przecież wątek zostaje jak jest, o ile fomag nie zarządzi inaczej.
    Zakończcie temat zmian. Nie ma zmian. Nie wymyslajcie zmian.
    THE END

Info: te śmieci administracyjne zostaną po czasie usuniete.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-07-2016 o 10:57
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie ma zmian...
    I nie będzie? Tys piknie.

Domyślnie

@up (tak btw czy to działa?)

Pisałem o "tagach" - nie o tych co już są. Jeśli macie programistę, albo plany zatrudnienia takowego, to możemy podyskutować nad konkretnym rozwiązaniem.

Co do "śmieci administracyjnych" - czy nie ma możliwości przenoszenia postów do innych wątków zamiast kasowania ich? Bo w.g. mnie to nie są śmieci. I kasowanie ich sprawi, że nie będzie mi się chciało udzielać.

Strona 2139 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1139163920392089212921372138213921402141214921892239 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów