Szukaj
Otóż to, w W7, W8/8.1 użytkownik systemu miał wybór, a obecnie M$ kompletnie ubezwłasnowolniła osoby korzystające z ich nowego systemu.
Problemem w W10 jest nawet manager urządzeń, bo obecnie kiedy ktoś wyłączy na stałe jakiś komponent sprzętowy, np. wbudowaną kamerę, czy mikrofon, to nie ma 100% pewności, czy któryś z procesów systemowych nie zmienia okresowo tych ustawień.
Ba, pójdę nawet dalej, nie wiadomo, czy to co widzimy w managerze urządzeń ma pełne odzwierciedlenie w rzeczywistych ustawieniach sprzętu.
Czasy mamy trudne, ale absolutnie nie powinno przekładać się na takie działania.
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
david555 to co wyłączysz w Menadżer urządzeń to nie działa, Microsoft takich cudów nie wyprawia by zmyłkę robić, pogrzebiesz w usługach czy rejestrze to wiesz co działa a co nie, nie piszcie że nie można nad Windows 10 zapanować, jest sporo narzędzi do tego, pisałem jakich, co i jak tu lub w necie, ci co na łatwiznę idą to fakt > Microsoft na automacie ich prowadzi w Windows, ale to tak jak w realu![]()
Jeżeli masz pojęcie o programowaniu, to wiesz, że wbudowanie w system mechanizmów zdalnego sterowania, to pestka.
Nie wiem, czy ktokolwiek niezwiązany z M$, jest w stanie przekopać się skutecznie przez cały kod W10, bo tych zagrożeń obecnie obowiązującego systemu, poszukuje się jedynie w miejscach, gdzie występowały w poprzednich wersjach systemu.
Dla mnie W10 jest systemem niewiarygodnym, a nawet niebezpiecznym.
NIKON
Na szczęście spokojnie możesz używać XPka albo Ubuntu, chociaż nie Ubuntu to też odszczepieniec, Slackware tak to jest poważny system
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Wszystko co ma dostęp do netu jest niebezpieczne, więc Windows 10 nie jest tym najgorszym złem, gro ma pirackie Windows 7/8/10 i olewa Inwigilację czy inne zagrożenia, tak więc szkoda kopie kruszyć na Windows 10, dobry antywirus i zapora ogniowa część zagrożeń z wewnątrz i zewnątrz wyłapie, reszta w rękach użytkownika czy kogoś innego.
Obecne reguły, narzucane są przez trzyliterowe organizacje i nikt, ani mały, ani duży producent oprogramowania, nie uniknie dostosowania się do nich, jeżeli chce utrzymać się na rynku.
Przykładem niech tu będzie Truecrypt, którego ostatnia dostępna wersja została zinfiltrowana.
Szkoda gadać, bo temat śliski.
Robocze komputery mam odcięte od internetu, a komunikuję się z siecią ostatnio tylko przez urządzenia na Adroidzie.
Nie dlatego, że to bezpieczny system, ale że jest mi ganz egal, co mi jakiś ciekawski małpiszon wygrzebie na tablecie.
NIKON
Android tak bezpieczny jak Windows 10, iPhone 6s używam w sieci, choć też na 100% mu nie wierzę, ale cóż takie czasy, komputer który mam do pracy netu nie widzi jak rok długi, siedzi tam Windows 10 Enterprise.
Zależy od jakim formatowaniu mówimy (pełne vs szybkie). Co do inwigilacji w W10... to o jakiej inwigilacji mówicie? O tej np. co francuski CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés)? To jest o monitorowaniu aplikacji jakie pobierają użytkownicy i ile czasu w nich spędzają?
Nikon
Instalator raczej formatuje szybkim, pełne to jest w zasadzie kasowanie, więc nie jest potrzebne 'w standardzie', mylę się?
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Skontaktuj się z nami