Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Cokin w praktyce

Witajcie.
    Mam pytanko o zastosowanie filtrów Cokin w praktyce. Chodzi mi o porównanie w stosunku do nakręcanych w takim przypadku gdy potrzeba w miarę szybko zrobić zdjęcie.
    Przykład - filtr szary nakręcany. Ustawiam ostrość - mierzę czas, nakręcam filtr, strzelam, odkręcam filtr i w drogę.
    A jak sprawa wygląda z Cokinem ? Czy za każdym razem nakręcacie adapter i holder ? Jadę w góry niedługo i jakoś nie widzę tego żeby za każdym razem zakładać adapter i holder. Zajmie to o wiele więcej czasu. Jakieś podpowiedzi od użytkowników ? Dzięki !
    D7200 | S17-50 | N35 1.8 | SB900
    fotopasje.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubek1976 Zobacz posta
    Witajcie.
    Mam pytanko o zastosowanie filtrów Cokin w praktyce. Chodzi mi o porównanie w stosunku do nakręcanych w takim przypadku gdy potrzeba w miarę szybko zrobić zdjęcie.
    Przykład - filtr szary nakręcany. Ustawiam ostrość - mierzę czas, nakręcam filtr, strzelam, odkręcam filtr i w drogę.
    A jak sprawa wygląda z Cokinem ? Czy za każdym razem nakręcacie adapter i holder ? Jadę w góry niedługo i jakoś nie widzę tego żeby za każdym razem zakładać adapter i holder. Zajmie to o wiele więcej czasu. Jakieś podpowiedzi od użytkowników ? Dzięki !
    gwozdziem programu jest wlasnie to, ze holder zaklada sie raz a dobrze - po to, zeby potem moc latwo wymieniac filtry.

Domyślnie

Tak, do szybkiej wymiany filtrów rozumiem, ale chodziło mi o to jak w praktyce użytkujecie jeśli robicie fotki z filtrem i bez. Jak będę chciał kolejne fotki już zrobić bez filtra to zdejmuję holder czy cały dzień łazić z założonym ?
    fotopasje.com

Domyślnie

Tak, do szybkiej wymiany filtrów rozumiem, ale chodziło mi o to jak w praktyce użytkujecie jeśli robicie fotki z filtrem i bez. Jak będę chciał kolejne fotki już zrobić bez filtra to zdejmuję holder czy cały dzień łazić z założonym ?
    IMHO holder jest fajny do konkretnego landszafcenia - z namaszczeniem, ze statywu, majac na to czas.

na wedrowke gorska polecam taki holder:
    https://www.youtube.com/watch?v=Ie1ZDr17DgQ

zawsze dziala i nie marnujesz czasu

Domyślnie

Dzięki. Właśnie o to mi chodziło. Będę tylko musiał uważać żeby palce mi nie winietowały
    fotopasje.com

Domyślnie

Dzięki. Właśnie o to mi chodziło. Będę tylko musiał uważać żeby palce mi nie winietowały
    przy bardzo szerokim kacie - tak, bardoz. ale tak od 28mm (pelnoklatkowych) - wystarczy troche uwazac

Domyślnie

uzywalem kiedys cokina i strasznie mnie irytowal ten caly system.... trudno mialem ocenic jak bardzo chce przyciemnic niebo, suma sumarum robilem wiele zdjec aby dojsc do tego jednego, zdjemowanie i zakladanie tego ustrojstwa az w koncu cały ten majdan pakowałem do plecaka jak leci aby gdzies wyzej na szlaku to wyciagnac, przerabialem dokupiony holder, upilowalem dwa sloty aby mi holder nie właził w kadr z sigma 10-20, czasem pojawialy sie zafarby - jedne dodawały smaku jedne bylo trudno usunac.... gradacja filtra niezawsze mi pasowala... czesto przyciemnione bylo cos co mialo byc normalne np szczyty górskie (nierownomierny horyzont).... suma sumarum i tak zawsze jechałem w nefach i na koniec grzebalem w suwakach aby gdzies i tak rozjasnic a gdzies przyciemnic...... ostatecznie doszedlem do wniosku ze 100x lepszy jest bracketing ekspozycji... zero wyzej wymienionych problemow, i tak na koncu obrabiam rawy to poskładam tak jak mi sie podoba i pasuje.... a robiąc gdzies tam zdjecia skupiam sie na kadrze a nie sprzecie
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

Ja mam dwa holdery i zawsze założone na szkła,których mam zamiar użyć. IMHO cokin jest efektywniejszy niż filtry kołowe,ale do spokojnej pracy bez pośpiechu.

Sent from my XT1032 using Tapatalk
    Lubię robić zdjęcia Na razie pstrykam