Close

Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 191

Wątek: D3s w praktyce

Domyślnie D3s w praktyce

Hej, był kiedyś wątek o D3s ale zniknął

Zastanawiam się nad zakupem D3s (byłby używany zamiennie z D700).

Niedawno jeden z forumowiczów napisał mi, że po przesiadce z D700 na s-kę zauważył WYRAŹNĄ! poprawę obrazka na wyższych ISO.

Kilka pytań do pozostałych użytkowników D3s (wolę mieć kilka-naście wiarygodnych opinii przed wydaniem takiej kasy):

- czy faktycznie po przesiadce z D700/D3 na D3s widać WYRAŹNĄ poprawę obrazka w zakresie ISO1600-6400?

Zaznaczam, że czułości powyżej 6400 będą mnie interesowały okazjonalnie a nastawiając się na zakup D3s chciałbym żeby obrazek z iso6400 był miodzio już prosto z puszki zarówno pod względem ostrości oraz, lub przede wszystkim, KOLORÓW (z ulotki czytamy: "Zapewnia też nieosiągalną dotychczas wierność barw bez nadmiernego nasycenia, na przykład odcieni skóry oraz intensywnie czerwonych obszarów").

- czy opcja "Q" zauważalnie wycisza pracę lustra w stosunku do D700/D3?

- czy poprawione zostały przejścia tonalne (nowe oprogramowanie) w stosunku do D700/D3 (i znów w ulotce czytamy: "aparat D3s zapewnia wyjątkowy zakres tonalny i eliminuje przeskoki tonów")?

- czy iso100 jest w końcu "powtarzalne"?

Pzdr, Piotr

PS. Jeśli byłby kto uprzejmy wrzucić jakieś fotki byłbym usatysfakcjonowany

PS.2. Z ulotek to sobie czasem można...
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

w sieci masz od za przeproszeniem cholery testow d3s... odpowiem krotko tak na wysokim iso jest lepiej

duzo lepiej

Domyślnie

Ale ja testy już czytałem

Chciałbym poznać Wasze subiektywne uwagi na ten temat; jakoś bardziej wierzę kolegom/praktykom z Forum

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    w sieci masz od za przeproszeniem cholery testow d3s... odpowiem krotko tak na wysokim iso jest lepiej

duzo lepiej
    Co to, wg Ciebie, znaczy dużo; może tak %-wo?

A może ma ktoś tę puszkę z opolskiego lub granicznych woj.?

PS. Nad D700/D3 jakoś wszyscy piszą elaboraty, rozwodzą się w nieskończoność, są przypisy odn.stron w sieci... a o D3s ni słówka
    Ostatnio edytowane przez popi ; 18-09-2010 o 14:50
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

jak jestes na podgladzie dzialu to na dole zaznacz sobie, zeby forum pokazywalo Ci wszystkie watki a nie tylko te z ostatniego miesiaca

jest kilka o d3s

ps. mysle, ze smialo mozna mowic o roznicy na poziomie 1,5-2EV w wysokim ISO, przy czym im wyzej krecimy tym roznica bardziej widoczna
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 18-09-2010 o 17:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    - czy opcja "Q" zauważalnie wycisza pracę lustra w stosunku do D700/D3?
    mam ją w swoim aparacie i rzeczywiście jest ciszej niż normalnie.

- czy faktycznie po przesiadce z D700/D3 na D3s widać WYRAŹNĄ poprawę obrazka w zakresie ISO1600-6400?
    tu znalazłem porównanie tych dwóch aparatów na ISO 6400 z lewej D700 (tak jak patrzymy) a z prawej D3s
    http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-0...0_d3s.jpg.html
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 21-09-2010 o 16:01 Powód: proszę używać multicytatów.

Domyślnie

iso wyższe jest naprawdę miłe dla oka - tu w wątku dawałem iso4000 prosto z puszki i - odszumianie na low http://forum.nikoniarze.pl/showpost....81&postcount=6
    niestety Q nie sprawdzałem bo zawsze mam hałas, na iso100 tez nie robię

Domyślnie

D3s mniej szumi niż D3, to nowsza puszka pod tym względem najlepsza Nikona.

Domyślnie

Nie tylko Nikona pod względem szumów D3s zawstydza całą konkurencje...

Domyślnie

Mam D3s od nie dawna, w porównaniu do D3, wysokie ISO w S-ce to rewelacja, bardzo pojemny bufor to duży + w foto przyrodzie.
    Aparat Nikon Obiektyw Nikon Lampa Nikon

Domyślnie

Ale ja testy już czytałem

Chciałbym poznać Wasze subiektywne uwagi na ten temat; jakoś bardziej wierzę kolegom/praktykom z Forum

Co to, wg Ciebie, znaczy dużo; może tak %-wo?
    To wreszcie chcesz ocenę subiektywną, czy matematyczną wyliczoną w procentach?

Matematycznie: 99% lepiej
    Subiektywnie: Do d...y, bo na ISO 102400 widać szum.

To chciałeś usłyszeć?

A tak serio to proponuję odkopać wątek odnośnie porównania 700 i 3s (gdzieś to było). Tak chyba temat był wyczerpany.
    Było i o gripie, i o ISO, i o szybkości, i o WB, i o ergonomii, i o innych rzeczach ułatwiających/utrudniających pracę.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Strona 1 z 20 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów