Close

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 151

Domyślnie

A soft masz zamiar kupić?! To zapewne będzie drugie tyle.
    Zastanów się raczej nad używanym. Sam zimą sprzedałem komplet - iMac 24" (2007) + PS + Illustrator .... za niecałe 2.000,00.
    Mimo wieku hulał... No chyba że potrzebna będzie f-ra 23% - to na nic moja rada.
    NIKON - podobno profesjonalny

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tandori Zobacz posta
    Na temat Eizo kiedyś na jakimś forum czytałem narzekania na kolory ze z jednej strony taki profesjonalny a z drugiej kolory jakieś nie takie .
    Od tego jest kalibracja, a nie każdy eizo = super.

Czy istnieje możliwość zakupu dobrego monitora który jest z kalibrowany do 3000zł ?
    Ten co wkleiłem, jak Tom wróci z urlopu to się doradzisz bo to forumowy spec od monitorów, sam czekam na NEC EA275WMi z kalibracją od niego.

Jestem amatorem i przepraszam ale nie wiem w czym jest różnica pomiędzy UHD czy QHD , polecano mi monitory IPS, co do wielkości najlepiej jak byłby 27 ale do maksymalnej kwoty 3000zł
    https://en.wikipedia.org/wiki/Graphi...lay_resolution

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek.B Zobacz posta
    W temacie monitorów nie czuję się kompetentny - zakładam, że monitor powinien mieć odpowiednią przestrzeń barwową (gamut) i możliwość kalibrowania - retina tego nie zapewnia.

W temacie sprzętu komputerowego - pracuję od lat zamiennie na mac i pc stąd moja ocena braku różnicy w wydajności przy tym samym sprzęcie (max vs pc). Co więcej - w przypadku laptopów mogę stwierdzić, że obecny sprzęt (od kilku lat) projektowany jest na 3 lata - siadają baterie, których wymiana jest droga. Sprzęt zaczyna się bez powodu zawieszać itd itd
    W przypadku imaców biurkowych sytuacja jest podobna.
    Poza tym - apple dość często podnosi OS na wyższy co często powoduje problemy - twórcy systemu mają w głębokim poważaniu zgodność w tył i wiele programów najzwyczajniej przestaje działać.

Można spokojnie przyjąć że w przypadku sprzętu biurkowego mac jest 2x droższy przy tej samej konfiguracji - do tego (jak napisano wyżej) jest nierozbudowywalny

Zaletą maca (laptopów) jest jego naprawdę dobra budowa mechaniczna - ale to chyba jest sprawa drugorzędna w temacie, o którym tu rozprawiamy

pozdrawiam
    Niestety również słyszałem o słabej jakości produkowanych komputerów i ponoć ma to również dotyczyć Appla.Z baterią miałbym mniejszy problem, bo komputer byłby podłączony do sieci.
    Zawieszanie komputera zazwyczaj miałem jak wychodziła nowa wersja i nie aktualizowałem do najnowszego wydania np z Windowsa 8 do 8.1 i później do 10 , co dziwne po aktualizacji wszystko działało dobrze , komputer sprawdzili mi nawet w serwisie i nic nie znaleźli .Sterowniki były aktualne , komputer nie był zainfekowany wirusami , dlatego myślę o Applu.
    Mac mini ma wsparcie (początek 2009 r. lub nowszy) dla systemu OS X , faktycznie częste zmiany , tylko co może działać nieprawidłowo ? czy to chwilowe i po aktualizacji problem znika ?
    Dziękuje za informacje

Domyślnie

Ja mam teraz zestaw mac mini quadcore 16GB RAM + SSD + eizo cs240 - jak dla mnie sprawuje się to bez zarzutu. Całość wyszła mnie coś koło 8 tysia czyli cena średniego imaca a mam w miarę przyzwoity monitor z kalibracją. Podobny zestaw pc + eizo wyszedłby mnie 6500-7000zł a jakbym kupił legalnie WIndę to różnica byłaby mniejsza.
    Przy zakupie długo się zastanawiałem - laptop odpadł bo ma mały ekran do obróbki - a płacić za ekran w laptopie + dodatkowy monitor to dla mnie bez sensu. Praca na dwóch ekranach nie jest dla mnie jakąś super zaletą.
    Po roku użytkowania system nic nie zwolnił. Jestem mile zaskoczony bo poprzednio miałem starego macbooka i po pewnym czasie os x też*zamulał. MOże to kwestia El Capitan - nie mam pojęcia. Mam też laptopa z windowsem i po wymianie dysku na SSD był bardzo szybki a po roku zaczął już zamulać. Nie wiem co tego jest powodem i mówiąc szczerze nie interesuje mnie to bo nie chcę tracić czasu na dociekanie i przeinstalowywanie systemu.
    Używam lightrooma i procek przy obróbce mam zutylizowany do max 20%, wiatrak słychać tylko wtedy kiedy robię eksport powyżej 50 zdjęć, nic innego nie powoduje że jest słyszalny.
    Tak myślę, że na lightrooma starczyłoby spokojnie 8GB ram + dual core. Nie wiem czy będę cierpiał z powodu, że nie mogę go wiecej rozbudować w przyszłości bo system generalnie się teraz nudzi i nie sądzę*żebym czymkolwiek co używam (obróbka, filmy, biuro) w jakiejś przewidywalnej przyszłości go zarżnął
    To co ważne to system w całości i aplikacje zarządzają kolorem, komputer w standby, po naciśnięciu klawisza budzi się w 2 sekundy i mogę pracować - lubię po każdej serii zdjęć szybko wrzucić na kompa i szybko wstępnie przejrzeć i obrobić. Komputer jest stacjonarny ale nie zajmuje prawie w ogóle miejsca na biurku, pod biurkiem nie mam zwojów zakurzonych kabli i szumiącej obudowy - po kilku latach pracy na pc strasznie mnie to drażniło. Aktualizacja systemu nie jest co tydzień tak jak windows 7 - na lapku doprowadza mnie to irytacji te ciągłe aktualzacje i restarty i po każdym system zamiast szybszy to jest wolniejszy

Co co monitora, jak go zacząłem używać to nie było wow łał, tylko ostrzejsze kolory, czerń bardziej czarna itp. Na początku mnie to nawet raziło. Po jakimś czasie jak się przyzwyczaiłem to teraz widzę jak marnej jakości są kolory na ekranie laptopa i biurowego della za 800zł, wszystko jest wypłowiałe nie ma kontrastu i wchodzi mocno w zielony albo niebieski zafarb i nie bardzo jest jak to skorygować.
    widzę, że teraz ceny maców mini są lekko przegięte - ja załapałem się jeszcze na ostatki mac mini late 2012 gdzie cena była rozsądniejsza - jakbym miał teraz kupować to bym mocno się wkurzył na apple że wybebeszył te miniacze, ale z drugiej strony teraz widzę, że moja konfiguracja jest aż za mocno wypasiona na moje potrzeby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Od tego jest kalibracja, a nie każdy eizo = super.

Ten co wkleiłem, jak Tom wróci z urlopu to się doradzisz bo to forumowy spec od monitorów, sam czekam na NEC EA275WMi z kalibracją od niego.

https://en.wikipedia.org/wiki/Graphi...lay_resolution
    Dziękuje , posprawdzałem Wiadomo że chciałbym dokonać zakupu najlepszego w swojej klasie cenowej i z ceną adekwatną do jakości tylko nie wiem czy tańsze monitory 4K są już wystarczająco dobre. Dzięki za link
    Pozdrawiam

- - - - kolejny post - - - - - -

@ ablazy
    Dziękuje za wiadomość
    Podobnie myślę jak TY tylko troszkę więcej musiałbym dołożyć do mini. Laptopa na Windowsie ma moja dziewczyna wiec kolejny laptop raczej odpada i właśnie pomyślałem podobnie jak Ty , Mac mini niestety czytałem o zubożonych nowych modelach ale wolałbym mieć spokój i kupić nowy model plus monitor .
    Poczekam do jesieni gdzie czytałem o prawdopodobnych nowościach wiec i cena może spadnie szczególnie jakby wydali nowy model. No chyba że ktoś przekona mnie jednak do Windowsa

Domyślnie

@tandori

Mnie do windozy przekonuje przede wszystkim cena sprzętu.
    Porównaj, co możesz mieć w maszynach z windowsem i w tym samym przedziale cenowym w sprzęcie appla.
    Tu system Billa wygrywa o dwie długości, choć jaki jest każdy widzi.

Dobrze utrzymana windoza nie sprawia kłopotów.

Domyślnie

Postaw OSX na PC. Ja sprzedałem mac mini i5 kupiłem mocnego PC na i7 i zainstalowałem macOS na testy. Został mi tylko rMBP 13 ale wydajność na i7 mega

ksh
    Gość

Domyślnie

Obecnie sprzętowo mac i pc nie różni się wiele, zresztą apple konsekwentnie wycofuje się z własnych pomysłów "ulepszających" ponieważ wie że za jakiś czas opcja pc + osx wygra z kompletami mac, nadal jedynie laptopy mac są fajne ale cenowo to już nie bardzo.

Czy 4K czyli 3840×2160 ma sens na monitorze 24-27" jak dla mnie nie ma sensu nawet jeśli zmieści się nam przez to więcej elementów to nadal jak dla mnie za małe wielkości matryc, optymalne jest dla 24-27" 2560x1440, ktoś może mieć odmienne zdanie.
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 02-07-2016 o 11:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MrQba Zobacz posta
    Postaw OSX na PC. Ja sprzedałem mac mini i5 kupiłem mocnego PC na i7 i zainstalowałem macOS na testy. Został mi tylko rMBP 13 ale wydajność na i7 mega

Niestety ale na komputerach to nie znam się tym bardziej na składaniu, słyszałem o Hackintosh ale przecież w żadnym sklepie tego nie kupie i gwarancji na to nie dostane , chyba że się mylę ale to raczej dla osób które siedzą w komputerach , oprogramowaniu bo dla osób które słabo się orientują w temacie oby nie było to utrapienie .
    Wydaje mi się ze nie jest takie proste wgrać system operacyjny OS X ? Komputer PC który jeszcze działa miałem złożony i zakupiony w sklepie komputerowym .
    Ze stabilnością takiego zestawu może być rożnie , nie czytałem wiec nie będę się wypowiadał, choć jest to to ciekawa alternatywa . Najbardziej wydajny i najtańszy wydaje się właśnie PC w porównaniu do innych urządzeń , tylko gabaryty .
    Na macu ponoć również można doinstalować Windows ale ma You Tube osoba która tego używała troszkę narzekała , wiec jak jest to wiedza ci którzy używają takiej konfiguracji.
    Wcześniej gdy bardziej byłem zainteresowany PC na Windowsie to w sklepie przedstawili mi taka ofertę :
    Procesor Intel Core i7-6700K, 4.0GHz, 8MB
    Płyta główna Asus H110M-A, H110, DDR4-2133, SATA
    Pamięć Kingston 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz
    Dysk Toshiba 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache
    Dysk SSD Patriot Blast 240GB SATA3
    Bez karty graficznej
    Obawiam się ze do Hackintosh potrzeba odpowiednich podzespołów by wszystko dobrze działało .

- - - - kolejny post - - - - - -

Jesienią pojawić się ma macOS Sierra i co ciekawego ? min.

"Łatwo pozbędziesz się zduplikowanych i niepotrzebnych plików.

macOS Sierra nie pozwoli, by niepotrzebne pliki zapchały Ci Maca. Przypomni o usunięciu starych instalatorów aplikacji, uprzątnie listę pobierania, skasuje pliki tymczasowe i zrobi porządek z innymi zbędnymi rzeczami. Uwolni Cię od śmieci systemowych. A nawet pozbędzie się ich za Ciebie na dobre, usuwając wszystko, co zalega w Koszu dłużej niż 30 dni."

W Windowsie mam zainstalowany program Advanced SystemCare i chwale sobie ten program w maku miałbym coś podobnego bez instalowania dodatkowych programów .

Może mac jest właśnie dla tych osób które nie chcą dotykać się do rejestru , bo jak ktoś zna się słabo to moim zdaniem lepiej się wcale nie dotykać .

Z zasłyszanych informacji na macu działa wszystko płynie i nie trzeba do niczego dotykać się , ale jak to wygląda tak naprawdę z poziomu użytkownika ? czy faktycznie jest tak że mimo często słabszych podzespołów system działa szybciej i nie zamula ?

Będę zajmował się obróbką zdjęć z Lightroomem i wtyczki Nik Software , być może jeszcze Capture One.

Parametry które dodałem przy macu mini wydaje mi się powinny wystarczyć na kilka lat amatorskiego uzytkowania .

Ram16 GB, Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,6 GHz, Turbo Boost nawet do 3,1 GHz , dysk 256 GB i dodatkowy zewnętrzy dysk na zdjęcia , filmy.

Komputer głównie do przeglądania internetu , czasem oglądania filmów i co najważniejsze to fotografia , z gier nie korzystam wiec ten temat odpada.

Po zakupie nie będzie możliwości dodatkowej rozbudowy wiec jak dysponuje ktoś podobnym sprzętem proszę o spostrzeżenia na co zwrócić uwagę i co ewentualnie zmienić .

Dodatkowo pojawiła się opcja dosyć ciekawa od kolegi @MrQba zHackintosh wcześniej nie interesowałem się tym ale jak praca byłaby stabilna to ciekawe rozwiązanie

ksh
    Gość

Domyślnie

Ostatnie czyszczenie systemu i jakieś dłubanie w rejestrze miałem na WinXP dawno dawno temu, od czasów vista prze win7, win8/8.1 i teraz win10 nigdy nic nie potrzebowałem grzebać, pytanie po co ?

Tydzień temu znajoma w podobnym celu zmieniała kompa plus że dzieciak czasami gra w lola
    Można zrezygnować z karty graficznej i na to miejsce dać procesor i7 lub nie kombinować bo taka cicha karta graficzna czasami może się przydać, a może nawet adobe zacznie wykorzyztywać lepiej jednostki cuda.
    No i win10 to 450zł, do tego monitor kozacki masz za 3000zł, efekt taki że mac może tylko wąchać pudełka po sprzęcie

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni