Close

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 151

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    ksh
    Gość

Domyślnie

Ja już dawno wyleczyłem się z marketingowego bełkotu, mnie nie stać na zakup PC z OSX od firmy apple, wole takie pieniądze wydać rozsądnie bez czary mary jakie często jest używane przy argumentacji dlaczego mac lepszy od pc, dlaczego ajfon lepszy od androida, dlaczego mercedes lepszy od bmw itd, siedzę w tematach komputerowego sprzętu od czasów jak to pierwsze tiry ze sprzętem trafiały do polski i przeżyłem wiele zachwytów czy zawodów nad sprzętem czy firmami, dlatego może kogoś razi to że sprzet traktuje jako bezduszną maszynę, z której trzeba wycisnąć ile się da jak najniższym kosztem.

UFI, sorki jeśli uraziły cie moje odpowiedzi, nie taki cel był.
    Sam mam na koncie forumowym jakieś banialuki ale człowiek uczy się całe życie.

Co do monitora, polecam poczekać jak Tom wróci z urlopu, on zna się na tym co robi, a do tego dla forumowiczów oferuje profesjonalną kalibracje, a to trzeba doceniać bardziej niż sam monitor.
    Ja zdecydowałem się na NEC ponieważ muszę mieć 27" i optymalne jest dla mnie 2560x1440, polecany eizo jednak oferuje tylko 24", nie jest wstanie na takim czymś pracować
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 02-07-2016 o 19:00

Domyślnie

UFI
    komputery zawieszają się zazwyczaj z dwóch powodów:
    - niezgodność sprzętowa z OS
    - błędy (niedoróbki) programistyczne

z racji, że na win jest jakieś 100 milionów razy więcej aplikacji niż na os x - zwiechy są częstsze
    z racji, że win pracuje na jakieś 100 milionów razy więcej kombinacji sprzętowych niż os x - zwiechy są częstsze

ciągnąc średnie z obu przypadków - procent zwiech wyjdzie podobnie.

z mac jest podobnie jak z louis vuitton - kogoś stać, to sobie kupuje. Kogoś nie stać - nie kupuje. Przenoszone w obu torbach kobiece graty mają się w obu dokładnie tak samo.

jescze co do freeBSD - nie wiem czy wiesz ale win 10 (jeszcze nie w wersji komercyjnej - opcja w trakcie testów) będzie posiadał NATYWNEGO basha.

pozdr

Domyślnie

@tandori,
    Ciężko mi się odnieść. Zwyczajnie nie wiem czy ten wybrany przez Ciebie dwurdzeniowy będzie dobry. Nawet pomimo tego, że nowszy. Tutaj pewnie kolega Tomek.B mógłby Ci powiedzieć więcej - używa maków dłużej niż ja.
    Popatrz, tu masz dobrą porównywarkę: http://www.everymac.com/ultimate-mac...all-intel-macs

Mój mak ma takie parametry.

Nazwa modelu: Mac mini
    Identyfikator modelu: Macmini6,2
    Nazwa procesora: Intel Core i7
    Szybkość procesora: 2,3 GHz
    Liczba procesorów: 1
    Łączna liczba rdzeni: 4
    Pamięć podręczna L2 (na rdzeń): 256 KB
    Pamięć podręczna L3: 6 MB
    Pamięć: 16 GB

Jak zajrzałem na podaną wyżej porównywarkę to faktycznie - różnica jest spora. Niestety na korzyść i7. Pocieszające jest to, że dla operacji jednordzeniowych różnice są niemal niezauważalne.
    Zerknij jeszcze raz na oferty w Internetach Ja niedawno zaglądałem bo myślałem, że będę musiał sobie kupić nową płytę bo starą uszkodziłem mechanicznie i widziałem kilka ofert w całkiem rozsądnych pieniądzach.
    W ogóle nie stresuj się tym, że wybierzesz "Late-2012". Posłuży Ci co najmniej tak długo jak wybrany "Mid-2014", a może nawet i dłużej. To się "nie wymydla"

Jeśli chodzi o wybór monitora, faktycznie - może warto, za radą koesh'a, wstrzymać się i poradzić kolegi "Tom'a". Zresztą - nie musisz czekać - możesz o jego opinii przeczytać tutaj -> LINK. Ja wprawdzie nie miałem wątpliwości i wszedłem w Eizo jak w masło ale na etapie rozważań zastanawiałem się tez nad NEC'em. Miałem jednak ułatwiony wybór bo otrzymałem bardzo korzystną ofertę na nowiutki, pachnący Eizo. Byłbym głupi gdybym nie skorzystał. Jeśli chodzi o jego wady to jedyna rzecz, do której można się czepić to tzw. "srebrzenie" na kolorze czarnym. Przyznam szczerze, że jest tak znikome, że w czasie normalnej eksploatacji w optymalnych warunkach (mam specjalny pokój do obróbki zdjęć, w którym panują zawsze jednakowe warunki oświetleniowe), jest to wada całkowicie pomijalna. Jeśli chodzi o marketing - nigdy nie brałem go pod uwagę. Zawsze znacznie bardziej ceniłem sobie opinie doświadczonych fachowców, którzy zjedli na swojej pracy przysłowiowe zęby...

@koesh
    Spoko, może i ja nazbyt impulsywnie zareagowałem. Przepraszam.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Tomek.B Zobacz posta
    jescze co do freeBSD - nie wiem czy wiesz ale win 10 (jeszcze nie w wersji komercyjnej - opcja w trakcie testów) będzie posiadał NATYWNEGO basha.
    Owszem, wiem. Nawet się śmialiśmy z kolegami adminami, że jak mały-miękki zrezygnuje całkowicie z GUI (jak w najnowszych systemach WinServer) i połączy najlepsze cechy PowerShella z Bash'em to stanie się nawet fajnym Linuxem
    A wiesz, że pierwsza wersja Windows'a NT, ta która zrodziła się z zerwanej z IBM współpracy nad OS/2, miała kernel zerżnięty z Digital UNIX? Oficjalnie tego nie stwierdzono ale zwerbowani (podkupieni) przez M$ inżynierowie Digital'a, którzy przez lata pracowali nad wielowątkowym kernelem dla swojej firmy, nie wymyślili w ciągu kilku tygodni całkiem nowego rozwiązania nie bazującego na ich własnych pomysłach wypracowanych i sprawdzonych przez szereg lat gdzie indziej

Domyślnie

Dla ciekawskich, tutaj jest ładnie napisane przez Tomka Pluszczyka niemal to samo o czym i ja chciałem powiedzieć. Warto poczytać... LINK

Domyślnie

W PC, zanim zaczniesz cokolwiek robić, musisz najpierw poświęcić mu kilka dni żeby dopasować go do swoich potrzeb, a w przypadku korzystania z systemu operacyjnego "małego-miękkiego" czas ten wydłuża się i to dość sporo. Sama eksploatacja natomiast, w przypadku pierwszego wiąże się niemal wyłącznie z użytkowaniem, a w przypadku drugiego (wariant "mały-miękki") z koniecznością permanentnego maintenance'u.
    No niestety UFI ale to są bzdury. Pracuję na co dzień z kilkoma komputerami, od moich 2 laptopów i stacjonarnego, po kilkadziesiąt komputerów w firmie. Komputery które nie są mocno "grzebane" przeze mnie i pracują na semi defaultowych ustawieniach nie wymagają żadnej obsługi. Żadnego permanentnego maintenance, grzebania w systemie czy konfiguracji.
    A dopasowanie systemu do własnych potrzeb jest czynnością którą robisz na każdym komputerze. Windows daje Ci tutaj duże możliwości, ale nie musisz z nich korzystać.

Kupiłem jej macbook'a (w zamian za dotychczasowego znakomitego laptopa).
    Z ciekawości, co to był za znakomity laptopa i jaki system był na nim zainstalowany ?

Zrobiłeś eksperyment z żoną. Fajnie, ale kobiety to niestety dość kiepski materiał do takich eksperymentów. Znam co najmniej 3 przypadki dziewczyn które ostatnio przesiadły się na iphone i na maca i zostały przy nich, mimo tego, że ciężej im się pracuje i że wkurza je ten system. Za to największą zaletą było to, że jest taki "ładniutki" i ma fajną obudowę.

Jeśli w ten sam sposób zakupisz PC z windows (powiedzmy od della czy hp) sytuacja jest dokładnie taka sama - windows jest przygotowany pod konkretną konfigurację sprzętową.
    "Przygotowany" sprowadza się zazwyczaj do zainstalowania sterowników i programów do obsługi, więc nie ma co tego gloryfikować.

Piszesz o bluescreenach - które w 90% wynikają z niezgodności sprzętowej z systemem operacyjnym - zgodność na poziomie 90% powoduje, że wszystko działa, tylko nie zawsze (a cenowo jest tańsze).
    Bluescreeny mogą wynikać z: błędów w jądrze systemu operacyjnego, błędów sprzętu i błędów sterowników. Nie spotkałem się jeszcze z innymi błędami niż spowodowanymi przez wadliwy sprzęt czy sterowniki ( zazwyczaj nie od MS ). Kupując komputer PC dobrej klasy i instalując na nim sprawdzony system Windows ( czyli nie nową wersję pół godziny po wydaniu ), mamy stabilną maszynę, w której bluescreeny nie występują częściej niż tego samego typu problemy na macu.

Mylisz się, postrzegając krytykujących Cię w tym wątku ludzi jako jakąś nieracjonalną sektę, czy po prostu fanboyów, albo ludzi nie mających pojęcia o czym piszą. Nikt tutaj nie pisze po to, żeby udowadniać Tobie, że się mylisz, czy przekonywać Cię. Chodzi tylko i wyłącznie o to, że Twoje wypowiedzi zakrzywiają rzeczywistość i wpisują się w "emejzingowy" hype, który jest w większości przypadków zupełnie nieuzasadniony i oparty o porównywanie zupełnie innych sytuacji. Twoja wypowiedz jest po prostu reklamą konkretnych produktów i o ile nie mamy nic przeciwko reklamie samej w sobie, to już opieranie jej o nieprawdę i manipulację jest dla mnie nieakceptowalne.

Mam oczywiście świadomość istnienia wariantów PC, które w tej samej cenie będą oferowały nieco lepsze parametry techniczne
    Chyba mamy inną definicję "nieco lepszych" parametrów. Mac mini late 2012 mogą mieć co najwyżej: i7-3720QM ( 2.3 - 3.3GHz ) 4 rdzeniowy, a nowsze konstrukcje i7-4578U ( 3 - 3.5 GHz ) 2 rdzeniowy. W cenie nowego maca mini z topowym CPU można mieć komputer z i7-6700K ( 4.0 - 4.2 GHz ) 4 rdzeniowy. Jeszcze różnica w cache, ale to mniej istotne.

Nawet bym ją rozwinął o drobiazgową optymalizację tego sprzętu, która stanowi z pewnością nieodzowny czynnik wpływający na jego jakość i wzajemną kompatybilność stosowanych w nim podzespołów.
    Urban legend z czasów powerpc.

A o marketingowym hype i dziecięcej naiwności przebijających się z artykułów Tomasza Płuszczyka już na tym forum wspominaliśmy.

Piszesz w swoim poprzednim poście, że konfigurowanie wydajności maka nie jest łatwe ani proste. Ja ze swojej strony dorzucę, że do wykorzystywania maka w fotografii nawet niepotrzebne
    Dokładnie tak samo jak na Windowsie - zupełnie niepotrzebne w prawie wszystkich wypadkach.

Dla ludzi takich jak ja, którzy mieli skompilowany zoptymalizowany kernel pod każdą maszynę na której trzeba było pracować (nie piszę tu o windzie) i którzy w codziennej szarej rzeczywistości musieli babrać się w niestabilnych produktach małego-miękkiego na "stabilnych inaczej" sprzętach klasy PC i lepszych, brak konieczności "dorzeźbiania" czegokolwiek to rzecz conajmniej zachwycająca
    Doświadczenia z lat 80?
    Piszesz o macu jakby to był cud świata. Nigdy się nie zawiesza, nigdy się nie psuje, jest super zoptymalizowany i nic nie trzeba z nim robić. No ok, fajnie, Twoje zdanie, a mógłbyś podać, jakie masz doświadczenie z komputerami PC a jakie z makówkami? Bo widzisz, najciekawsze jest to, że największe peany na cześć maka piszą CI co przesiedli się kilka miesięcy i porównują tą "legendarną" stabilność maka przez kilka miesięcy do często kilkunastu lat doświadczeń z wieloma komputerami i wieloma starymi systemami operacyjnymi.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 02-07-2016 o 20:42
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Nudne są te przekomarzania co lepsze, gorsze, zielone, niebieskie albo ładniejsze.
    Poświęciłem się i zrobiłem krótkie demo.Niech autor wątku oceni czy to wolno czy szybko i może będzie mu łatwiej zadecydować cz
    Uwaga, film ma 650MB - specjalnie nagrywałem w fullhd, żeby widać było jak to działa - poudostępniam chwilę ten link, Trzeba to ściągnąć bo bezpośredni stream z serwera jest skompresowany i niewiele widać
    Jedynym płatnym programem, który w tym filmie jest to lightrooom, reszta jest z systemem albo za free
    Pozdro
    https://www.dropbox.com/s/pst37lqshh..._demo.mov?dl=0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ablazy Zobacz posta
    Nudne są te przekomarzania co lepsze, gorsze, zielone, niebieskie albo ładniejsze.
    Poświęciłem się i zrobiłem krótkie demo.Niech autor wątku oceni czy to wolno czy szybko i może będzie mu łatwiej zadecydować cz
    Uwaga, film ma 650MB - specjalnie nagrywałem w fullhd, żeby widać było jak to działa - poudostępniam chwilę ten link, Trzeba to ściągnąć bo bezpośredni stream z serwera jest skompresowany i niewiele widać
    Jedynym płatnym programem, który w tym filmie jest to lightrooom, reszta jest z systemem albo za free
    Pozdro
    https://www.dropbox.com/s/pst37lqshh..._demo.mov?dl=0
    Dziękuje za zamieszczenie linku do Twojego demo , z jakiego to urządzenia i z jakimi parametrami ?

- - - - kolejny post - - - - - -

"W PC, zanim zaczniesz cokolwiek robić, musisz najpierw poświęcić mu kilka dni żeby dopasować go do swoich potrzeb"

W moim przypadku był to zakup taki jaki uzgodniłem ze sprzedawcą sklepu komputerowego i jest to stacjonarny PC .Mam zainstalowany system i jedynie co zainstalowałem to program antywirusowy i programy które chciałem ale to nie trwało nawet pół dnia. Owszem pojawił się kilka razy blue screen po pewnym czasie użytkowania ale po restarcie wszystko działało i działa nadal .
    Nie podobają mi się w Windowsie kafle i obsługa, w Appla wszystko działa jakoś tak intuicyjnie i prosto przynajmniej odniosłem takie wrażenie po chwilowej wizycie w sklepie i to co widziałem na filmiku zamieszczonym przez @ablazy jak i na You Tube.
    Problemem wydaje mi się jest dysk zewnętrzny który mam podpięty pod Win 10 , nie będę miał możliwości podłączenia tego do Maca gdybym chciał zmienić system.

Jeszcze tylko zapytam jak to jest z tymi hackintosh, bo to mogło być właśnie to co potrzebuje i wyszło by najtaniej .
    Czy jest sens takiego rozwiązania i jak ze stabilnością ?
    Takie urządzenia można kupić i to w kilku sklepach co o tym myślicie ?
    http://macstorm.pl/wordpress/
    http://www.ihackintosh.pl/
    http://www.applefix.pl/hackintosh-2/

Domyślnie

@Kurtz
    Pominę początek Twojego postu bo nie warto do tego się odnosić. Odniosę się jedynie do fragmentu ale to później... Musiałbym po prostu zbyt daleko odbiec od tematu żeby Ci to wszystko skrupulatnie wyjaśnić.
    Ale widzę, że jesteś z Warszawy więc zapraszam na browara i wtedy może rozbierzemy temat na atomy.
    Nie traktuję nikogo na tym forum jako sekty, a stawiane przeze mnie tezy wynikają najczęściej z moich własnych obserwacji i doświadczeń. Irytuję się jedynie wtedy, gdy ktoś wie lepiej ode mnie co jest dla mnie lepsze i z czym jest mi wygodniej, a szczególnie póki mnie nie pozna osobiście. I tu właśnie zacytuję fragmencik z Ciebie:
    Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Piszesz o macu jakby to był cud świata. Nigdy się nie zawiesza, nigdy się nie psuje, jest super zoptymalizowany i nic nie trzeba z nim robić. No ok, fajnie, Twoje zdanie, a mógłbyś podać, jakie masz doświadczenie z komputerami PC a jakie z makówkami? Bo widzisz, najciekawsze jest to, że największe peany na cześć maka piszą CI co przesiedli się kilka miesięcy i porównują tą "legendarną" stabilność maka przez kilka miesięcy do często kilkunastu lat doświadczeń z wieloma komputerami i wieloma starymi systemami operacyjnymi.
    Całkowicie nietrafne spostrzeżenie. Piszę o maku jak o najwygodniejszym spośród wszystkich dotychczas używanych przeze mnie systemów, który doskonale zaspokaja miażdżącą większość moich obecnych potrzeb komputerowych. Doświadczenie z pecetami mam dość spore. Nie będę snuł przypuszczeń bo Cię nie znam ale po charakterze Twoich wypowiedzi wnioskuję, że około dwudziestu lat dłuższe niż Ty. Faktycznie, z OS X'em mam znacznie mniej doświadczeń i tu jest właśnie kwintesencja, którą byłeś uprzejmy nieświadomie spostrzec w cytowanym przeze mnie fragmencie. Sam bowiem zwracasz uwagę na fakt, że różni ludzie (nie tylko ja), posiadający różne doświadczenia z pecetami - kilku, kilkunasto, a nawet kilkudziesięcioletnie, już po kilku miesiącach używania maka stwierdzają, że jest on lepszy niż to, czego używali dotychczas. Naprawdę nigdy Cię to nie zastanowiło, serio?

Domyślnie

Dzisiaj Mac to jest po prostu PC z OSX w ładnej obudowie zaprojektowany tak aby maksymalnie utrudnić samodzielną rozbudowę. Wszystkie te bajki o blue screenach i wieszaniu się Windows można miedzy bajki włożyć. Jedyne zwiechy Windows jakie miałem przez ostatnie kilka lat były spowodowane podkręceniem procesora lub związane ze sprzętem, który nie pracował poprawnie z systemem.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Nie będę snuł przypuszczeń bo Cię nie znam ale po charakterze Twoich wypowiedzi wnioskuję, że około dwudziestu lat dłuższe niż Ty.
    Bardzo możliwe, bo moje doświadczenie z komputerami to poniżej 10lat, tylko pytanie, czy to zmienia postać rzeczy? I czy doświadczenie z 3.11 i DOSem i jeszcze starszymi systemami ma znaczenie ?

Faktycznie, z OS X'em mam znacznie mniej doświadczeń i tu jest właśnie kwintesencja, którą byłeś uprzejmy nieświadomie spostrzec w cytowanym przeze mnie fragmencie. Sam bowiem zwracasz uwagę na fakt, że różni ludzie (nie tylko ja), posiadający różne doświadczenia z pecetami - kilku, kilkunasto, a nawet kilkudziesięcioletnie, już po kilku miesiącach używania maka stwierdzają, że jest on lepszy niż to, czego używali dotychczas. Naprawdę nigdy Cię to nie zastanowiło, serio?
    Było to bardzo świadome spostrzeżenie, tylko ten fakt interpretuję zupełnie inaczej niż Ty.
    Znam osoby które się zachwyciły Apple, a po roku, półtora emejzing puścił i okazało się, że wcale taki idealny nie jest.
    Druga kwestia, to to, że patrzysz z perspektywy swojego doświadczenia. Z tego co piszesz, wnioskuję, że Twoje doświadczenia cofają się aż do czasów 3.11, co oznacza, że masz kilkanaście lat doświadczenia tylko z systemami pokroju: 98, milenium, 2000, NT, XP vista. Jest to większa część Twojego doświadczenia z PCtami i Windowsami. Wiemy jakie kiedyś były jazdy z kompatybilnością sprzętu, sterownikami i problemami z samym sprzętem. Na pewno też to pamiętasz. Porównując w tym momencie sprzęt od Apple, z którym masz tygodnie doświadczenia, patrzysz przez perspektywę doświadczeń i wspomnień zbudowanych w komputerowym średniowieczu na sprzęt i system nowoczesny. To zupełnie wypacza spojrzenie.
    Ja dokonując porównania Windows 7 z XP mam takie same wrażenie jak ty po przesiadce na OSX. Również sprzęt na którym teraz pracuję a pracowałem kiedyś należy do innych kategorii.

Znam tez użytkowników komputerów z co najmniej 5-10 lat większym doświadczeniem niż ja. I co? Większość z nich nie pracuje na sprzęcie od Apple. Oczywiście, jest też kilku typowych gadżeciarzy, co nawet smartłocze mieli od razu po premierze. I to nie jest wcale tak, że Ci którzy nie mają sprzętu od Apple po prostu oszczędzają, wręcz przeciwnie. X1Carbon, Thinkpady z serii X/W/T to nie jest tani sprzęt.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni