Close

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 151

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z wyborem komputera Appla do fotografii

Problem z wyborem komputera Appla do fotografii

Od kilku lat jestem użytkownikiem PC na Windowsie niestety stary komputer coraz wolniej pracuje bo brakuje głownie ramu , ma słaby procesor i objawia się to głównie przy obrabianiu zdjęć.
    Obecnie chciałbym zmienić komputer na taki w którym komfortowo będę mógł obrabiać zdjęcia RAW na poziomie amatorskim , nadmienię że na komputerach znam się niewiele i dlatego pomyślałem o Applu jako systemie ponoć prostym i przyjaznym użytkownikowi i bez różnych wpadek jak to w Windowsie .Komputer chciałbym aby mi służył jak najdłużej i nie planowałbym w krótkim czasie zmiany wiec procesor , pamięć i dysk chciałbym z przynajmniej średniej klasy bo o rozbudowa w późniejszym terminie nie będzie możliwa.

Pierwszy po obejrzeniu w sklepie był iMac Retina ale :
    to system zamknięty i w razie awarii duże kłopoty po okresie pogwarancyjnym , kurz zbierający się na matrycy i monitor ponoć nie najlepszy do obróbki zdjęć jak i cena po rozbudowie wysoka.

iMac z wyświetlaczem Retina 4K 21.5 calowy
    http://www.apple.com/pl/shop/buy-mac.../A&step=config
    Po mojej rozbudowie z dodatkowym ramem 16GB , dyskiem 256 GB cena podstawowa 7 299,00 zł urosła do 9 219,00 zł i niestety ta opcja odpada bo cena jest zbyt wysoka, tańsze modele bez Retiny nie są polecane.
    iMac z wyświetlaczem Retina 4K (21.5-calowy)

Czterordzeniowy procesor Intel Core i5 3,1 GHz, Turbo Boost do 3,6 GHz
    16 GB pamięci RAM LPDDR3 1867 MHz
    Pamięć masowa flash 256 GB
    Intel Iris Pro Graphics 6200
    Mysz Magic Mouse 2
    Klawiatura Magic Keyboard (angielska międzynarodowa) i podręcznik użytkownika (polski)
    Zestaw akcesoriów

Następnej w kolejności był 13-calowy MacBook ProRetina
    cena podstawowa to 7 299,00 zł
    Po dodaniu ramu 16GB cena to 8 259,00 zł
    13-calowy MacBook Pro z wyświetlaczem Retina

Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,7 GHz, Turbo Boost nawet do 3,1 GHz
    16 GB pamięci LPDDR3 SDRAM 1866 MHz
    Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe
    Procesor graficzny Intel Iris Graphics 6100
    Gładzik Force Touch
    Podświetlana klawiatura (angielska międzynarodowa) i podręcznik użytkownika (polski)

Trzecie rozwiązanie to Mac mini
    Cena 3 299,00 zł po dodaniu pamięci 16GB , dysku 256 GB, myszki i klawiatury cena wynosi 6 077,00 zł Nie zmieniałem procesora tylko zastanawiam się czy ten który jest będzie wystarczający ?
    Mac mini

Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,6 GHz, Turbo Boost nawet do 3,1 GHz
    16 GB pamięci LPDDR3 SDRAM 1600 MHz
    Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe
    Intel Iris Graphics
    Klawiatura Magic Keyboard — angielska (międzynarodowa)
    Podręcznik użytkownika (polski)
    Magic Mouse 2
    Zestaw akcesoriów

Ta opcja jest najtańsza i do takiego zestawu planowałbym zakup monitora .Tylko odnalazłem informacje że Mac mini jest mocno odchudzony porównując do wersji z 2012 który nie obsługuje monitorów 4K ale ma lepszy procesor ,wymienny ram i dysk jednak używanego sprzętu raczej nie preferuje tym bardziej z 2012 r

I tutaj mam pytanie, czy odchudzony Mac mini sprawdzi mi się na kilka lat do obróbki zdjęć ? czy lepiej wybrać coś innego ?
    Decydując się na Mini zaoszczędzam miejsce bo planuje przeprowadzkę , z pewnością tańszym kosztem byłby zakup PC z Windowsem 10 + monitor ale obsługa i wydajność i gabaryty bardziej przemawiają za sprzętem Appla .
    Jakie są wady Maca mini i czy to dobry wybór ?

Domyślnie

nie chcę wkładać kija w mrowisko (mac to religia) ale warto dwa razy się zastanowić, zanim się zakupi sprzęt apple.
    wydajność w porównaniu do PC przy tych samych parametrach procesor/ram/typ dysku to mit -> jest mniej więcej taka sama w porównaniu do win8/10
    co do retiny - jest fajna kolorystycznie, tylko co to zmienia w kontekście obróbki foto?

pozdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek.B Zobacz posta
    nie chcę wkładać kija w mrowisko (mac to religia) ale warto dwa razy się zastanowić, zanim się zakupi sprzęt apple.
    wydajność w porównaniu do PC przy tych samych parametrach procesor/ram/typ dysku to mit -> jest mniej więcej taka sama w porównaniu do win8/10
    co do retiny - jest fajna kolorystycznie, tylko co to zmienia w kontekście obróbki foto?

pozdr
    Cytat Zamieszczone przez Tomek.B Zobacz posta

pozdr
    Interesuje mnie opinia osób które zmieniły system , nie szukam tematu do kolejnej wojny pomiędzy systemowej

Jak to jest z tą Retiną ? czy dla osoby która amatorko zajmuje się zdjęciami będzie to aż tak widoczne ?

Który monitor będzie dobry do obrabiania zdjęć ??? powiedzmy do max 3000zł ?

http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs2420/
    http://euro.dell.com/pl/pl/corp/Dell...monitor&s=corp

Pozdrawiam

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Do prostego retuszu zdjęć starczy, ale problemy pojawią się przy obróbce większych plików (duże panoramy itp.) i filmów. Będziesz zdany na max 16 GB RAM (wlutowana na stałe) + musisz do ceny dodać zewnętrzny dysk twardy, bo przez kilka lat ten 256 GB na pewno się zapcha.
    No właśnie liczę się z tym i wydaje mi się że 16 GB ramu spokojnie powinno mi wystarczyć , dysk 256 GB to byłby na system , zdjęcia czy filmy miałbym na zewnętrznym i dużym dysku np 1T lub wiekszym

Domyślnie

Jeśli porównasz lapka z Retiną vs "zwykły", to różnica widoczna. Jeśli porównasz z monitorem Eizo (np. tym CS2420), to już nie.

Domyślnie

Do prostego retuszu zdjęć starczy, ale problemy pojawią się przy obróbce większych plików (duże panoramy itp.) i filmów. Będziesz zdany na max 16 GB RAM (wlutowana na stałe) + musisz do ceny dodać zewnętrzny dysk twardy, bo przez kilka lat ten 256 GB na pewno się zapcha.

Domyślnie

256GB na pewno sie nie zapcha po kilku latach. 256GB jest zapchany w chwili wyjęcia go z pudełka.
    Wiem coś o tym bo uzywam MBPr z 256gb

ksh
    Gość

Domyślnie

Za ponad 7 tysiaków to fajny pc z jakimś 24" eizo lub 27" nec można już poskładać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Za ponad 7 tysiaków to fajny pc z jakimś 24" eizo lub 27" nec można już poskładać.
    No właśnie tylko jaki ?
    Niestety z PC może być problem ze względu na gabaryty i przemieszczanie się przynajmniej 4 razy , dlatego bardziej patrze na coś bardziej mobilnego choć jak już będę na nowym mieszkaniu to komputera przenosić nie będę .
    Dlatego jako najbardzej rozsadna alternatywe wybrałem Mac mini
    Na temat Eizo kiedyś na jakimś forum czytałem narzekania na kolory ze z jednej strony taki profesjonalny a z drugiej kolory jakieś nie takie .
    Czy istnieje możliwość zakupu dobrego monitora który jest z kalibrowany do 3000zł ?

Pytanie UHD czy QHD i 24" czy 27" ?
    Amatorskie obrabianie, możesz to zrobić na monitorze na kilogramy z marketu lub na takim za 3 tysiące, które nie da się kalibrować i wyjdzie ci pewnie podobnie.

np takie coś http://monitory.mastiff.pl/monitory-...275wmi-bk.html ?
    Jestem amatorem i przepraszam ale nie wiem w czym jest różnica pomiędzy UHD czy QHD , polecano mi monitory IPS, co do wielkości najlepiej jak byłby 27 ale do maksymalnej kwoty 3000zł

Jeśli porównasz lapka z Retiną vs "zwykły", to różnica widoczna. Jeśli porównasz z monitorem Eizo (np. tym CS2420), to już nie.
    Obojętnie co wybiorę ale monitor będę chciał zakupić , Retina wiec odpada bo iMaca raczej nie kupie
    Czy przy zakupie w sklepie Eizo mógłbym liczyć na dodatkowo kalibracje monitora ?
    Jeśli nie będę kalibrował to może okazać że nie wykorzystam tego monitora i obraz wcale nie będzie idealny czy tak ?

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tandori Zobacz posta
    Na temat Eizo kiedyś na jakimś forum czytałem narzekania na kolory ze z jednej strony taki profesjonalny a z drugiej kolory jakieś nie takie .
    Od tego jest kalibracja, a nie każdy eizo = super.

Czy istnieje możliwość zakupu dobrego monitora który jest z kalibrowany do 3000zł ?
    Ten co wkleiłem, jak Tom wróci z urlopu to się doradzisz bo to forumowy spec od monitorów, sam czekam na NEC EA275WMi z kalibracją od niego.

Jestem amatorem i przepraszam ale nie wiem w czym jest różnica pomiędzy UHD czy QHD , polecano mi monitory IPS, co do wielkości najlepiej jak byłby 27 ale do maksymalnej kwoty 3000zł
    https://en.wikipedia.org/wiki/Graphi...lay_resolution

Domyślnie

Od tego jest kalibracja, a nie każdy eizo = super.

Ten co wkleiłem, jak Tom wróci z urlopu to się doradzisz bo to forumowy spec od monitorów, sam czekam na NEC EA275WMi z kalibracją od niego.

https://en.wikipedia.org/wiki/Graphi...lay_resolution
    Dziękuje , posprawdzałem Wiadomo że chciałbym dokonać zakupu najlepszego w swojej klasie cenowej i z ceną adekwatną do jakości tylko nie wiem czy tańsze monitory 4K są już wystarczająco dobre. Dzięki za link
    Pozdrawiam

@ ablazy
    Dziękuje za wiadomość
    Podobnie myślę jak TY tylko troszkę więcej musiałbym dołożyć do mini. Laptopa na Windowsie ma moja dziewczyna wiec kolejny laptop raczej odpada i właśnie pomyślałem podobnie jak Ty , Mac mini niestety czytałem o zubożonych nowych modelach ale wolałbym mieć spokój i kupić nowy model plus monitor .
    Poczekam do jesieni gdzie czytałem o prawdopodobnych nowościach wiec i cena może spadnie szczególnie jakby wydali nowy model. No chyba że ktoś przekona mnie jednak do Windowsa

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni