Problem z wyborem komputera Appla do fotografii
Od kilku lat jestem użytkownikiem PC na Windowsie niestety stary komputer coraz wolniej pracuje bo brakuje głownie ramu , ma słaby procesor i objawia się to głównie przy obrabianiu zdjęć.
Obecnie chciałbym zmienić komputer na taki w którym komfortowo będę mógł obrabiać zdjęcia RAW na poziomie amatorskim , nadmienię że na komputerach znam się niewiele i dlatego pomyślałem o Applu jako systemie ponoć prostym i przyjaznym użytkownikowi i bez różnych wpadek jak to w Windowsie .Komputer chciałbym aby mi służył jak najdłużej i nie planowałbym w krótkim czasie zmiany wiec procesor , pamięć i dysk chciałbym z przynajmniej średniej klasy bo o rozbudowa w późniejszym terminie nie będzie możliwa.
Pierwszy po obejrzeniu w sklepie był iMac Retina ale :
to system zamknięty i w razie awarii duże kłopoty po okresie pogwarancyjnym , kurz zbierający się na matrycy i monitor ponoć nie najlepszy do obróbki zdjęć jak i cena po rozbudowie wysoka.
iMac z wyświetlaczem Retina 4K 21.5 calowy
http://www.apple.com/pl/shop/buy-mac.../A&step=config
Po mojej rozbudowie z dodatkowym ramem 16GB , dyskiem 256 GB cena podstawowa 7 299,00 zł urosła do 9 219,00 zł i niestety ta opcja odpada bo cena jest zbyt wysoka, tańsze modele bez Retiny nie są polecane.
iMac z wyświetlaczem Retina 4K (21.5-calowy)
Czterordzeniowy procesor Intel Core i5 3,1 GHz, Turbo Boost do 3,6 GHz
16 GB pamięci RAM LPDDR3 1867 MHz
Pamięć masowa flash 256 GB
Intel Iris Pro Graphics 6200
Mysz Magic Mouse 2
Klawiatura Magic Keyboard (angielska międzynarodowa) i podręcznik użytkownika (polski)
Zestaw akcesoriów
Następnej w kolejności był 13-calowy MacBook ProRetina
cena podstawowa to 7 299,00 zł
Po dodaniu ramu 16GB cena to 8 259,00 zł
13-calowy MacBook Pro z wyświetlaczem Retina
Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,7 GHz, Turbo Boost nawet do 3,1 GHz
16 GB pamięci LPDDR3 SDRAM 1866 MHz
Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe
Procesor graficzny Intel Iris Graphics 6100
Gładzik Force Touch
Podświetlana klawiatura (angielska międzynarodowa) i podręcznik użytkownika (polski)
Trzecie rozwiązanie to Mac mini
Cena 3 299,00 zł po dodaniu pamięci 16GB , dysku 256 GB, myszki i klawiatury cena wynosi 6 077,00 zł Nie zmieniałem procesora tylko zastanawiam się czy ten który jest będzie wystarczający ?
Mac mini
Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,6 GHz, Turbo Boost nawet do 3,1 GHz
16 GB pamięci LPDDR3 SDRAM 1600 MHz
Pamięć masowa flash 256 GB z magistralą PCIe
Intel Iris Graphics
Klawiatura Magic Keyboard — angielska (międzynarodowa)
Podręcznik użytkownika (polski)
Magic Mouse 2
Zestaw akcesoriów
Ta opcja jest najtańsza i do takiego zestawu planowałbym zakup monitora .Tylko odnalazłem informacje że Mac mini jest mocno odchudzony porównując do wersji z 2012 który nie obsługuje monitorów 4K ale ma lepszy procesor ,wymienny ram i dysk jednak używanego sprzętu raczej nie preferuje tym bardziej z 2012 r
I tutaj mam pytanie, czy odchudzony Mac mini sprawdzi mi się na kilka lat do obróbki zdjęć ? czy lepiej wybrać coś innego ?
Decydując się na Mini zaoszczędzam miejsce bo planuje przeprowadzkę , z pewnością tańszym kosztem byłby zakup PC z Windowsem 10 + monitor ale obsługa i wydajność i gabaryty bardziej przemawiają za sprzętem Appla .
Jakie są wady Maca mini i czy to dobry wybór ?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami