Close

Strona 219 z 371 PierwszyPierwszy ... 119169209217218219220221229269319 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 181 do 2 190 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

No, niestety, zrobienie adaptera do PB będzie wymagało jednak więcej majsterkowania niż mam na to w tej chwili ochotę czy nawet możliwości. Sam bagnet PB jakoś dałoby się dokręcić do adaptera, ale niestety zła jest odległość rejestrowa i obiektyw jest trochę za daleko od matrycy. Trzeba było kupić Pentacona M42... Albo SONY NEXa.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Dostałem "fuchę" do zrobienia takie małe produkty ująć na ładnym tle i w zwiazku z tym chciałem zapytać czy macie jakieś patenty zrobienia fajnego tła?
    Nie wiem np podswietlona szyba z jakąś wstawką kolorystyczną itp. tak żeby efekt był fajny a dużo się nie napracować (bo czasu nie mam zbyt wiele).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    Dostałem "fuchę" do zrobienia takie małe produkty ująć na ładnym tle i w zwiazku z tym chciałem zapytać czy macie jakieś patenty zrobienia fajnego tła?
    Nie wiem np podswietlona szyba z jakąś wstawką kolorystyczną itp. tak żeby efekt był fajny a dużo się nie napracować (bo czasu nie mam zbyt wiele).
    To wszystko zależy od tego co zleceniodawca rozumie poprzez "ładne tło" oraz co to są te małe produkty.Na ogół małe rzeczy dobrze fotografuje się w namiocie bezcieniowym lub (droższa wersja) na stole bezcieniowym

Tak w innym temacie - zainspirowany widzianymi filmami z Bieszczad robionymi przy pomocy slidera postanowiłem zmajstrować sobie takie coś. Zrobiłem wersję budżetową z komponentów z marketu za ok.30 zl. plus kilka drobnych rzeczy znalezionych u mnie w warsztacie i głowica ze statywu który kupiłem kiedyś za 29 zł.

w pierwszej wersji wózek działa na zasadzie ślizgaczy co daje trochę oporu przy przesuwaniu (w sam raz)

1.

2.Potem zmieniłem na wózek z kółkami z odzysku

3. pasuje do tego nx300 z 30mm

na próbę skręciłem trochę filmu w moim ogrodzie żeby zobaczyć jak działa i jak nabiorę wprawy w filmowaniu to myślę będzie ok.

gdyby ktoś chciał zobaczyć efekty:

Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Fajne!
    (ma być osiem znakuff)

Domyślnie

W kwestii PB odpuściłem sobie "kombinatorykę" i DIY i u Chińczyków kupiłem adaptery NX->EOS i EOS->PB. Zostaje mi więc niepotrzebny adapter NEX->PB... No trudno, frycowe się płaci. Za to będę mógł także do NXa podłączyć obiektywy od EOSa, jakich nie mam... Ale ma je znajoma, może pożyczy?
    Poza tym - eksploruję NX30. Fajne urządzonko. W końcu aparat naprawdę dopieszczony, doprojektowany i niemalże "wszystkomający". Dzięki dwóm pokrętłom, dotykowemu ekranowi i dużej liczbie przycisków wreszcie naprawdę wygodny w obsłudze, jak porządna lustrzanka.

Domyślnie

Jak ja zazdroszczę takich zdolności do majsterkowania.
    Świetnie to się prezentuje. No i działa jak powinno. Bardzo to inspirujące.

Białe rurki i podstawki w kształcie klamki - to z marketu? Rurki chyba można wziąć jako gotowe kijki do szczotek. A te klamki? Kątowniki i ceowniki pewnie swoje? Tę płytkę na środku, z otworem - gwintowany jest? Mocowałeś ją do statywu?

Filmiki ... A jakie mogą być, jeśli ogród ładny?
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Rurki kupiłem w markecie są z aluminium 1m długości fi 12mm po 6zł.
    te "klamki" to są kształtki z pcv do instalacji wodnych 1/2" (trójnik i po 2 tzw.WZ-ki) koszt ok.8 zł. razem - jeszcze nie pomalowane na przyzwoity kolor
    płytka służy jako stabilizator,żeby mi się rurki nie rozjeżdżały na boki i przy okazji można mocować do statywu ale nie jest to byt stabilne raczej lepsze efekty daje podparcie 2 statywami po obu końcach,ewentualnie jeden statyw w środku i coś do podparcia po obu końcach bo inaczej kiwa się i aparat może zaliczyć glebę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Rurki kupiłem w markecie są z aluminium 1m długości fi 12mm po 6zł.
    te "klamki" to są kształtki z pcv do instalacji wodnych 1/2" (trójnik i po 2 tzw.WZ-ki) koszt ok.8 zł. razem - jeszcze nie pomalowane na przyzwoity kolor
    płytka służy jako stabilizator,żeby mi się rurki nie rozjeżdżały na boki i przy okazji można mocować do statywu ale nie jest to byt stabilne raczej lepsze efekty daje podparcie 2 statywami po obu końcach,ewentualnie jeden statyw w środku i coś do podparcia po obu końcach bo inaczej kiwa się i aparat może zaliczyć glebę.
    Adam Słodowy i MacGyver w jednym
    Tak naprawdę to gratuluję wyobraźni i realizacji.
    Bardzo fajny pomysł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Adam Słodowy i MacGyver w jednym
    MacGyver zrobiłby to z dwóch zapałek i kawałka drutu

Domyślnie

A Adam Słodowy z wkładu do długopisu i puszki po kawie Marago.

Strona 219 z 371 PierwszyPierwszy ... 119169209217218219220221229269319 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów