Close

Strona 217 z 371 PierwszyPierwszy ... 117167207215216217218219227267317 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 161 do 2 170 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Też lubię ciasne kadry - żeby lepiej wyeksponować najważniejsze. Też lubię portrety w zielonej scenerii. A brak komfortu oczekiwania na lepsze światło... każdy w takiej sytuacji rozumie doskonale.

Portret fajny, cały czas pozytywny, warty zachowania. Z bliskimi ciężko zachować obiektywność i zapanować nad emocjami przy wykonywaniu zdjęcia. A jak emocje - ciężko nad wszystkim zapanować i wszystko ogarnąć.

Za to z drugiej strony, tak ciepłe , pełne uczuć zdjęcia Twoim najbliższym, będziesz w stanie zrobić tylko Ty !!
    Nikt inny. Nawet najlepszy na świecie fotograf.
    Dlatego warto doskonalić tę fotograficzną pasję.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Pierwsze na 5, ale drugie...
    Drugie to cud, miód i malina.
    Miód miód - tylko pozostaje oblizywanie
    Jak tak dalej będziecie tu antykami działać to się zarażę.
    Valdek portrecik też świetny..

Domyślnie

Chyba nigdy z tego nie korzystałem, ale wydaje mi się, że NXy mają możliwość skorygowania kolorystyki przy automatycznym balansie bieli. I chyba można też wprowadzić korektę barw tam, gdzie ustawia się kontrast, wyostrzanie, itd. Więc można to skorygować jeszcze przed zdjęciem.

Domyślnie

Zajrzałem do aparatu (NX300): Dla każdego z ustawień WB (poza stopniami Kelvina i Custom) można wybrać korektę na matrycy czterech barw: Green, Amber, Magenta, Blue.
    Poza tym, w Picture Wizard można wybrać dodatkowe ustawienia dla każdego wybranego "programu", a między nimi ustawienia barw. Więc można się bawić, i pewnie udałoby się usunąć to zielonkawe zabarwienie od liści jeszcze przed zdjęciem.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Zajrzałem do aparatu (NX300): Dla każdego z ustawień WB (poza stopniami Kelvina i Custom) można wybrać korektę na matrycy czterech barw: Green, Amber, Magenta, Blue.
    Poza tym, w Picture Wizard można wybrać dodatkowe ustawienia dla każdego wybranego "programu", a między nimi ustawienia barw. Więc można się bawić, i pewnie udałoby się usunąć to zielonkawe zabarwienie od liści jeszcze przed zdjęciem.
    Hmm, dzięki za podpowiedź tyle, że to było dość spontanicznie zrobione foto, nie planowałem go jakoś specjalnie - ot, uchwycony moment
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Szajba mi odbiła i kupiłem tanio Prakticara 1,8/50 z mocowaniem Praktica B. Teraz "kompinuję", jak by go podłączyć... Nie ma adapterów NX->PB.
    Znalazłem taki uniwersalny: http://www.ebay.pl/itm/Universal-Ada...kAAOSwcOFWaegQ do większości bagnetów "normalnej" średnicy (np. jest za mały do Canona EOS/EF), ale jest "trochę" drogi - 280 zł + ok. 70 za przesyłkę.
    Alternatywnie można chyba użyć NX->EOS i EOS-> PB, ale to dwa adaptery, no i koszt też byłby niemały (blisko stówa każdy, razem prawie dwie). "Kompinuję" więc z adapterem do Pentaxa K... Może się uda?

Domyślnie

Mocowania do obiektywów dorabia @Dareksad - wątek "Manualne szkła z odjechanym bokeh." Całkiem możliwe, że mógłby Tobie pomóc.

Ja się zadowoliłem adapterami na M42, OM, Nikon.

Wypadałoby zgrać zdjęcia w końcu i coś zamieścić. Dobrze, że Wy wrzucacie coś co jakiś czas.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Dzięki za wskazówkę. To mój jedyny obiektyw PB i więcej nie planuję (chyba), więc pewnie nie warto kombinować. Zobaczę, co zwojuję z tym adapterem od Pentaxa. Średnica bagnetu jest dobra...

Domyślnie

Zrobiłem ogląd, i myślę, że po lekkim podpiłowaniu (czy raczej podfrezowaniu pseudo-dremelem) bagnetu PK w adapterze da się ten obiektyw jakoś zaczepić. Nie rewelacyjnie, ale powinno dać radę. Mam dwa adaptery do PK (jeden zwykły a drugi z pierścieniem przysłony), więc ten prosty mogę poświęcić.

Domyślnie

Alternatywnie pomyślałem o zakupie uszkodzonej Praktiki B dla pozyskania Bagnetu - albo jakiegoś innego adaptera do B....

Strona 217 z 371 PierwszyPierwszy ... 117167207215216217218219227267317 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów