Close

Strona 2078 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1078157819782028206820762077207820792080208821282178 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 20 771 do 20 780 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

A wiecie, jaki był krzyk w światku fotograficznym, gdy niektórzy obrazoburcy ośmielili się fotografować Leiką w czasie, gdy królowała błona 6 cm, a wielu fotoreporterów fotografowało jeszcze nawet na błonach ciętych aparatami Graflex Speed Graphic? Jan Kosidowski, fotogreporter tygodnika Świat, pisał co się działo, gdy on i koledzy ze Śwata przesiedli się ze średniego na mały obrazek w II połowie lat 50-tych (pod wpływem wizyty Cartier-Bressona). Odsądzano ich od czci i wiary.

Natomiast faktem jest, że korzystanie na cropie z małoobrazkowych obiektywów pełnoformatowych i tych adapterów typu lens turbo przypomina trochę wciąganie majtek przez głowę. Może było to jeszcze uzasadnione zanim pojawiło się Sony A7, ale w miarę jak aparaty na pełną klatkę robią się powoli coraz dostępniejsze, zaczyna to trochę tracić sens. Zwłaszcza, że adaptery te nie są tanie.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Maciek, ale oni nie podpinali do Leiki szkieł z MF czy LF i nie marzyli o Lens Turbo.

PS Widzę, że edytowałeś.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    OK, uprościłem. Małe do małego - zgoda w 100%.
    Jednak moja wypowiedź odnosi się do tych, którzy odpowiednio mocno załapali bakcyla starych szkieł i teraz na wszelkie sposoby kombinują, jak by tu zrobić, by było jak na małym obrazku.
    Teraz tak. Howgh.

Ale jeszcze jedno... Jeśli ktoś skupia się na badylach, robaczkach, albo innym ogólnie pojętym makro, to czy nie wygodniej mieć jednak mniejszą matrycę? A nawet taką całkiem małą?

Domyślnie

Pierwsza część tego, co napisałem, odnosiła się do "wyższości jednego formatu nad innym". Chyba każdy z nich ma jakieś swoje miejsce na świecie. Ale każdej zmianie formatu "dominującego" towarzyszyły głośne sprzeciwy "konserwatystów". W zasadzie krzyk sprzeciwu podnosił się przy każdej większej innowacji, bez której teraz nie wyobrażamy sobie fotografowania. "Zatwardziały beton" fotograficzny protestował przy każdej nowości, często zresztą słusznie, gdy nowości te były jeszcze niedopracowane.
    Aparaty APS-C są wytworem niemocy technologicznej, ale są na rynku już od wielu lat, mają się dobrze, a wielu osobom wystarczają całkowicie.
    Bezlusterkowce APS-C mogą być czarująco małe, lekkie i zgrabne, dając przy tym niezłą jakość obrazu. Dla większości użytkowników chyba bardziej niż zadowalającą. Podpinanie do nich różnych grzmotów może być fajną zabawą, ale na pewno nie ułatwia fotografowania i jest zaprzeczeniem idei małego, zgrabnego i wygodnego aparatu. Ale, jak to mówią, chcącemu nie dzieje się krzywda, i jak kto woli, to może sobie do nich przyczepić cokolwiek.

Domyślnie

Niech rozsądzi was kapusta...
    Co ? Kapusta ? Głowa pusta ?
    A Kapusta ...

i tak piszcie dalej

a ja i podobni
    bedziemy robic se fotki, zestawami co to sie nie nadają
    ze szkłami co to nic nie mają

w roli tytułowej, obiektyw - co to prawa zaistnieć nie ma w fotografi
    czyli epidiaskop od przystawki telewizyjnej
    (oczywiscie idąc z duchem czasów, wskazanym przez szanowne grono)

fotka zdziś, z łąki, spacerowe takie
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 29-06-2016 o 00:36

Domyślnie

Ależ d90.

Może nie wiesz (bo inni stali bywalcy może pamiętają), że mój pierwszy bezlusterkowiec, Samsung NX100, kupiłem używany, przypadkiem, jako "cyfrową dupkę" do starych obiektywów od Zorki, które miałem. Przypadkiem jednak okazało się, że tym Samsungiem daje się też całkiem fajnie fotografować jego własnymi obiektywami. Jeśli więc odniosłeś wrażenie, że potępiam wszelkiego rodzaju przejściówki, adaptery i inne pleśniaki, to jesteś w mylnym błędzie.
    Natomiast nie da się zaprzeczyć faktom, że fotografowanie bezlusterkowcami z ich fabrycznymi obiektywami jest po prostu łatwiejsze i szybsze. A jak kto ma ochotę na powolną zabawę z dziwadłami, to jego wola... Sam też to czasem robię. Gorzej jednak, że więcej teraz piszę o fotografowaniu niż fotografuję.

Domyślnie

No przecież trzeba sobie pogadać, nie samymi fotami człowiek żyje.

Ale komu w drogę, temu trampki...

A3000,16-70

Domyślnie

A ja zapodam dwa obrazki, ktore pokazują...jak działa stara optyka.
    Znaczy jak tragicznie (jakby kto nie wiedział).
    Na potwierdzenie tezy,
    ze manualne zabawki, mogą być tylko uzupełnieniem
    szkieł systemowych...

i
    drugi

tak działa światło prosto w obiektyw
    na fotkę. Oba to jpg. Oba z puszki.

Ps.
    Niech mi kto teraz, zrobi to samo systemowym, nowym,
    z aefem w środku...

śmiało, może być nawet z a7, ale musi byc systemowy i nowy z af
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 29-06-2016 o 00:51

Domyślnie

Próbujesz obalić tezę, której nikt nie postawił. To się chyba jakoś nazywa...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    ...Niech mi kto teraz, zrobi to samo systemowym, nowym,
    z aefem w środku...

śmiało, może być nawet z a7, ale musi byc systemowy i nowy z af
    Ale o co chodzi??

Oba zdjęcia są do "bani"
    a
    to "szaleństwo" ...
    zaczyna być męczące.
    Ostatnio edytowane przez waldek ; 29-06-2016 o 08:28

Strona 2078 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1078157819782028206820762077207820792080208821282178 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów