Szukaj
No, zdradziłeś się tym kodem - teraz już wiadomo, że Toitamto to kryptonim Berdyczowa.
PS Jakoś sporo osób uważa, że skoro już średni, to i obowiązek stiltować.
Niby jest to uzasadnione technicznie, bo pole krycia większe...
Tylko, że teraz z reguły nie stosuje się do tego, do czego powinno (korekta perspektywy i płaszczyzny ostrości). lecz do sztucznego pogłębienia rozmycia.
Mnie jakoś taki manualny Photoshop nigdy nie kręcił...
PS2 To jeszcze nic w porównaniu z miłośnikami odwracania soczewek w Heliosach.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Czuję się wywołany jako jeden ze "sporo osób", więc odpowiem, bo akurat mam czas
Generalnie masz rację, ale: przejściówki tilt można używać jako normalnej, a pokłonu zgodnie z przeznaczeniem, szczególnie przy małej GO.
Niemniej na początku efekt miniaturki mnie bawił, potem się znudził, ale co miałem fun, to moje![]()
www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45
Zdemaskowałem się, więc "Ślij Pan do mnie na Bedryczów"
Te tiltowe rozmycia wolę zrobić programowo i dodatkowo korygować na bieżąco ich intensywność. Korzystam z nich bardzo rzadko i raczej dla zabawy.
Większe pole krycia średniaków na małym obrazku powinno zmniejszyć aberacje na brzegach i poprawić ostrość na skrajach.
Tak to przynajmniej powinno wyglądać to w praktyce. Jak będzie zobaczymy.
Przemaglowałeś w tej kwestii swojego Planara 2/80 ?
1.9 większa , cięższa, droższa a od 2.8 optycznie podobno identyczna jak 2.8. Sprawdzi się 2.8 to zmienię na jaśniejszą.
Ostatnio edytowane przez nordwind ; 15-06-2016 o 14:55
A ja właśnie spełniłem swoje marzenie szkiełkowe i mam nadzieję że na weekend będzie to się podzielę wrażeniami
A tymczasem sobie pokombinuję co tu sprzedać z fotoklamotów żeby wrócić z budżetem obiektywów do rozsądnej granicy...:/ Na wszelki wypadek obfocę ich więcej bo może mi tamten coś zastąpi (oczywiście po minitestach OKD:P), bez tego się pewnie budżet nie domknie;p
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Chyba mam zepsuty a7 - nie możliwe bym po 30 zdjęciach miał wyczerpany akumulator. Gdzie najlepiej wysłać ?? Może mam coś w opcjach ... Nie wiem sam ...
Jak najlepiej sprawdzić ??
Wezmę go do fabrycznych założę manualna i zobaczę ile zrobię zdjeć.
Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 15-06-2016 o 16:58
Skontaktuj się z nami