Ktoś tu kiedyś polecał serwis, gdzie naprawił jakiegoś Noktona, bodajże we Wrocławiu. Ktoś, coś ?
Szukaj
Ktoś tu kiedyś polecał serwis, gdzie naprawił jakiegoś Noktona, bodajże we Wrocławiu. Ktoś, coś ?
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Dawno żadnego testu OKD nie było, c'nie?Więc skoro o pięćdziesiątkach i bokehu była mowa, to zapodam trzy pstryki ilustrujące zachowanie 3 różnych szkiełek w jednej z wielu możliwych "sytuacji bokehowych".
Sony Zeiss FE 55/1.8 (3800 zł), @f1.8
Konica Hexanon 50/1.4 (ok. 290 zł), @f1.4
Takumar Super-Multi-Coated 50/1.4 (ok. 400 zł.), @f1.4
Cóż, bokeh chyba ciekawszy w pleśniakach, choć w tej postaci może odciągać uwagę od głównego motywu zdjęcia. Zeiss, mimo że pół działki ciemniejszy, to wydaje się bardziej rozmazywać tło. Jak sądzę to efekt braku "bąbelków", a nie 5 mm dłuższej ogniskowej... Takumar ma deko cieplejsze kolory od Koniki (lekko pożółkłe powłoki), ale radioaktywne są oba
Z kolei Zeiss bije pleśniaki na pewno pod jednym względem: ma autofocusi to był główny powód zakupu.
N -> L -> S
I jaka różnica w kontraście na tej lampce czy czymś
Szkoda że jeszcze jakiegoś planarka do zestawu nie miałeś![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
zeiss najbardziej ostry, ale i tak pod względem bokehu najgorszy, chociaż może jakby inne tło było byłoby trochę inaczej ? lepiej ?
czy warto dopłacać ponad 3 koła do AF?
nie wiem, ja miałem zeissa i nie żałowałem zakupu, ale o ile drugi raz kupiłem a7r to zeissa raczej już nie kupię.
chyba.
Pancolar 50 też ma fajny obrazek.
a kosztuje 3 stówki.
za to kupiłem za całe 18f triopleta 50mm f2,9 zobaczymy jak przyjdzie co potrafi.
Pancolar
1.
2.
Z litości przemilczałem temat kontrastuPlenerka w zestawie zabrakło, bo "test" powstał spontanicznie na tarasie przy zachodzącym już słońcu. Zapodam jeszcze cropy:
Zeiss
Hexanon
Takumar
Wychodzi na to, że jak się nie chce fotografować bokehu, to jednak Zeiss - surprise! - będzie lepszyA rozmycie to kwestia gustu, mnie się takie z FE nawet podoba...
Nie każdy fotografowany motyw tak cierpliwie czeka na ustawienie ostrości jak lampion, gałązka, czy spinaczA w sumie za 3 koła dostaje się jednak coś więcej niż tylko AF (np. użyteczność od pełnego otworu przysłony, ostrość poza centrum). A jak komuś 3 kafle za dużo, to FE 50 1.8 już wita się z gąską...
Ostatnio edytowane przez Cooder ; 06-05-2016 o 22:02
N -> L -> S
Taki oczywisty ten zeiss przez to nudny
Kotul świetny tylko jakoś słabo go nakleiles na fototapetę
dlatego drugi raz go nie kupię.
a ten niezeiss to co to ?
Skontaktuj się z nami