Szukaj
A ja chciałem zrobić porównanie Batisa z G-Masterem. A wyszło tak: http://per-analogia.blogspot.com/201...orownania.html
I fajnie wyszło, najważniejsze że się dobrze bawiliście ?
Przeczytałem test z wielką przyjemnością
Ludzie często zapominają, że to hobby powinno być zabawą i dostarczać radość.
Ja już wybrałem, stabilizacja i mniejszy......
Ostatnio edytowane przez nordwind ; 14-06-2016 o 18:20
Ciężko powiedzieć który lepszyJa bym pewnie wybrał batisa bo mniejszy i lżejszy więc bym go częściej zabierał, do tego stabilizacja pozwala go używać w gorszych warunkach a no i sporo tańszy. GM pewnie więcej wyciągnie z pełnej klatki i pokaże... większego (?) pazura ale jeśli chodziłoby tylko o parametry 85/1.4 to jest do wyboru cała masa tańszych obiektywów o takich parametrach w tym samyang za 1/10 ceny GM... Dla mnie GM to opcja typowa dla zawodowców którzy potrzebują najlepszy sprzęt z najwyższej półki. Batis zrobi niedużo słabsze zdjęcia więc dla hobbysty GM nie ma za bardzo uzasadnienia kiszenie takiej kupy kasy w jednym obiektywie. Jak można zrezygnować z jakichś zalet batisa to z kolei otwierają się kolejne, tańsze opcje przez LAEA, inne adaptery czy manualne (w tym milvusy, ich starsi bracia zeissa i masy innych dobrych stałeczek).
Co do FE55 to będę go jeszcze mocno katować bo ma super potencjałPortreciki nim też bardzo fajnie wychodzą, nawet się zastanawiam nad olaniem 85/1.4Z, ma niby mocne parametry ale rzadko się chce z nim łazić...
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Ja zostawiam GM-a. Po prostu ładniej bebła, ale Batis to również bardzo dobra opcja. Fajnie, że są dwie świetne systemowe portretówki, szkoda tylko, że dla przeciętnie zarabiającego Polaka w kosmicznych cenach...
Na szczęście, jak pisze ikit, można sobie poradzić różnymi adapterami i obiektywami w cenach od 300 do 30000
A 55/1.8 do mnie niedługo chyba wróci, zdjęcia wyżej zachęcają![]()
Skontaktuj się z nami