Zacząłbym od przyciemnienia niebieskiego.
Szukaj
Zacząłbym od przyciemnienia niebieskiego.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Nie chciałbym zaśmiecać wątku swoimi próbami nauki, ale jeszcze tylko jedno pytanko. Niebo w oryginalnym jpgu było prawie takie samo, tak mi się wydaje. Znaczy chciałbym zapytać o zasadę - czy się powinno skorygować obrazek (oczywiście raw, jeśli się nim dysponuje) tak aby w tym przypadku niebo było bardziej kontrastowe czy nasycone, bo poprawi to estetykę obrazka czy po prostu niebo jest nienaturalne, przejaskrawione i to razi, a ja tego nie widzę? Sam bym wolał, aby niebo było bardziej ołowiane, nasycone, ciemne, klimatyczne, ale wówczas akurat takie było, zatem mimo wszystko powinno się je podrasować?
Albo zostawiasz robotę puszce i akceptujesz jej widzimisię, że tak właśnie było i basta, albo obrabiasz pod swoje odczucie.
Osobiście myślę, że 99.99% zdjęć "podobanych" (a szczególnie te, które widzimy na forach czy FB) jest poddane bardzo intensywnej obróbce.
Niestety w większości przypadków tak intensywnej, że zostaje tylko plastic-fantastic, radioaktywność i bylejakość gorsza niż z kompaktu z pionierskich czasów cyfry - co jednak spotyka się z aplauzem tłumu niczym Eurowizja.
Snoblesse oblige:
560 za LTII? Phi...
Siódmego maja bieżącego roku zamówiłem zestaw adapterów C645-EF + EF-FE w Fotodioksie (USA). PayPal na 156.90 USD (prawie 680 złotych polskich). Deklarowany czas - 1 do 4 tygodni.
Przyszedł, ku mojemu niezwykle miłemu zaskoczeniu, dziś. Na kopercie pieczątka:
"URZĄD CELNY I w WARSZAWIE
Objęto procedurą
dopuszczenia do obrotu"
Czekając na ciąg dalszy daję zdjęcie (Apo-Makro Planar 4/120):
Snoblesse oblige:
Pixco - taki adapter Focal reducer tanio znalazłem. Nada sie ? Stosunkowo tani jest...
Jaki dokładnie mam kupic, zeby nie tylko podpinać m42 ale rowniez inne (nikon, minolta, etc) szkła ?
Canon EF -> NEX ?
Na canon EF dokupic zwykły adapter m42->canon EF ?
I już ? Zapinam heliosa i pstrykam ?
Da rade ktos z Was za rączkę poprowadzić co i jak dobrać ?
Rozumiem tez, ze szkła f2 nie beda juz f2 - lecz będą jaśniejsze ?
Bo poczytałem. I wiem juz nic...
Dzienks
Ps.
A moze ktos ma fotki ze statywu, jak to wyglada ze zwykłym adapterem i tym "reducerem" ?
spuszki mira
![]()
Ostatnio edytowane przez d90 ; 17-05-2016 o 00:00
A pisałem, biednemu wiatr w oczy, bogatemu w szybę mercedesa(chyba, że dany egzemplarz już szyby nie posiada)
Co do obróbki zdjęć, to napisano już pewnie kilkaset książek, stoczono tysiące awantur na forach. Nie specjalnie chce mi się zgłębiać te wszystkie tajniki bo i potrzeb i aspiracji takich nie mam, jednak chętnie się uczę, a wystarczy mi to forum (jak kania dżdżownic wypatruję komentarzy: "Owain, za duże przepały w prawym dolnym rogu"). Pewnie jest kilka, kilkanaście "zasad nienaruszalnych" obróbki zdjęć, które czasem co większy Ahab celowo łamie dla uzyskania artystycznego środka wyrazu. Na wklejonym wyżej zdjęciu przez d90 na ten przykład, ktoś inny kazałby wyciągać cyklistę z cienia (taki coming-uot). Ba, kazałby nawet stemplować latarnię, bo wyrasta z głowy. Ale wiemy wszyscy, że d90 to Ahab i zdjęcie ma wyraz artystyczny. Choć pamiętam, jak wklejałem tu kiedyś jeszcze fotene z pentaxa (niebo różowiejące o wschodach) i ktoś mi strasznie wyciągał z cienia śpiące w dole miasto, choć dla mnie miasto miało pozostać w cieniu. Jak już wspominałem, o ile w obróbce rawowej bardzo podoba mi się opcja clarity (nie do końca potrafię pojąć jej działanie), wyciąganie z cieni i jaśni działa również lepiej niż w PS na jpgach to krzywych kolorów i innych kolorowych suwaczków boję się dotykać - zupełnie nie czuję kolorów, zaś żona twierdzi, że wręcz nie odróżniam
![]()
To chyba jest tak, że szkło pełnoklatkowe na apsc nie ma już światła f2 bo część tego światła jest kierowane poza matrycę apsc, jakby tam była większa, właśnie ff. Dodanie owegoż szkiełka typu lensturbo całą ilość światła przekierowuje na matryce apsc i wówczas masz te swoje f2, którego wcześniej nie miałeś, bo część światła traciłeś. Osobiście mi sie wydaje, że LT plus jeszcze zwykła przejściówka to już straszne mnożenie wagi przed body i miałoby sens do konkretnego, chwilowego zastosowania a nie aby z tym latać. Kup tedy lensturbo, zapłać vat jak Polak Patriota a jak Ci się znudzi sprzedaj mnieRozumiem tez, ze szkła f2 nie beda juz f2 - lecz będą jaśniejsze ?![]()
"Robienie" zdjęć"podobanych" to chyba wyraz naszej tęsknoty za światem bardziej kolorowym, kontrastowym, nasyconym. Rzeczywistość jest stonowana, szaro, brązowo, ciemno-zielona. Światło w naszych szerokościach geograficznych jest najczęściej mało fotogeniczne. Może na tym polegało powodzenie słynnego filmu fuji Velvia a teraz aparatów z silnikami jpg tej marki.
Ze światłem jest takoż.
Natomiast chyba d90 poruszał już ten temat więc sprostuję - w wadze żadna różnica bo albo dłuższy adapter LT od razu pod m42 albo krótszy adapter LT i malutka przejścióweczka, popatrzcie sobie jak wygląda przejściówka FD-M42, gdzie to mnożenie wagi... Przejściówka normalna na M42 waży 50g, taki wypierdek to będzie parę gramów, przy ok 200g LT to żadna różnica a pewnie krótsze LT są tez o te parę g lżejsze, na jedno wyjdzie. A do jednego-dwóch szkieł bez sensu kupować LT który jest jednak dość drogi no i fajnie mieć możliwość podpięcia innych bagnetów (tym bardziej że m42 nie jest jakiś powalający jeśli chodzi o szkła). Najwyżej się nigdy nie skorzysta z tej opcji i nie rozkręci adapterów ale dobrze mieć taką opcję, powiadam Wam jako były użytkownik LT z m42...
- - - - kolejny post - - - - - -
Nasze oczy mają większą rozpiętość tonalną niż matryce więc wyciaganie świateł i cieni dopiero zbliża zdjęcia do 'rzeczywistości'.
Natomiast można robić zdjęcia rzeczywistości jak wędkarz dokumentujący jaką rybę złowił i nie przekazywać nimi nic więcej ale można nimi np. przekazać emocje. Jak jest piękna pogoda, super nastrój i kolory to nieobrobione zdjęcie raczej tego nie odda.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
A nie, za szybko przeczytałem![]()
Jest cały czas f2 ale dzięki adapterowi odzyskujemy światło które normalnie tracimy bo pada poza matrycę APSC. Jest to gratis który możemy sobie odbić w krótszych czasach. Nie pamiętam czy to była pełna działka ale jest zyskNatomiast f2 to dalej f2. Tylko już jakby na pełnej klatce a nie na apsc.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami