Close

Strona 1991 z 2397 PierwszyPierwszy ... 991149118911941198119891990199119921993200120412091 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19 901 do 19 910 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cne Ahaby!

Zanabyłem E35/1.8 z drugiej ręki, wszelkie oznaki na niebie i ziemi wskazują, że zadbany bardzo, ale jedna rzecz mnie niepokoi. Przy blokadzie ekspozycji, czyli z półwciśniętym spustem migawki, z aparatu (obiektywu) wydobywa się taki dziwny dźwięk - cichy, ale słyszalny jak się ostrzy przez wizjer. Jakby gdzieś u sąsiada lała się woda albo mucha latała zamknięta w słoiku. Metaliczne brzęczenie o niejednostajnym nasileniu. Pezet tak nie ma, podpiąłem 55-210 i też tak słychać ale już ciszej niż w 35tce. Zanim udam się do rejestracji u psychiatry, chciałbym podpytać posiadaczy E35 czy mają tak samo? Czy to znaczy, że ewentualnie coś się psuje (np. gaźnik, pasek rozrządu)? Się dzieje tak, niezależnie od tryby AF i na MF też.

Domyślnie

Myślę, że nie masz czym się martwić. Ja po zakupie nowej 30/3.5 też myślałem że jest uszkodzony takie dźwięki wydawał. Obsłuchałem pozostałe obiektywy i okazuje się że też wydają takie dźwięki, mają jednak lepsze układy wydechowe i są prawie bezgłośne jak na porządne limuzyny przystało. Makrówka to taki maluszek, więc i wydech ma gorszy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GePe Zobacz posta
    Myślę, że nie masz czym się martwić. Ja po zakupie nowej 30/3.5 też myślałem że jest uszkodzony takie dźwięki wydawał. Obsłuchałem pozostałe obiektywy i okazuje się że też wydają takie dźwięki, mają jednak lepsze układy wydechowe i są prawie bezgłośne jak na porządne limuzyny przystało. Makrówka to taki maluszek, więc i wydech ma gorszy
    No nie wiem, Ockham ze swoją brzytwą podpowiada, że to najprędzej być musi OSS (a makrówka chyba takowej nie ma) więc nie wiem czy to ten sam rodzaj dźwięku. Pezet też jednak tak ma, ale ciszej niż 55-210 no i ciszej niż E35. W każdym razie w cichym pomieszczeniu z okiem przy wizjerze właśnie w 35tce usłyszałem a w dwóch pozostałych obiektywach dopiero jak przykładam ucho do obiektywu.

Domyślnie

Może to też być silnik AF, napęd przysłony, oss/stabilizacja... nawet jeśli wyłączona, to musi sztywno blokować soczewki w chwili zdjęcia. Ma tam co latać i bzykać.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Może to też być silnik AF, napęd przysłony, oss/stabilizacja... nawet jeśli wyłączona, to musi sztywno blokować soczewki w chwili zdjęcia. Ma tam co latać i bzykać.
    To na 100% jest OSS, bo dźwięku brak przy wyłączonej stabilizacji. Najwyraźniej jest głośniejsza niż w innych z OSS albo trafił mi się po prostu taki egzemplarz, choć osoba od której kupiłem sprzedawała a6000 i szkła, zatem chyba konkretnie wada (ukryta) szkła nie byłaby przyczyną. W zagramanicznym internecie problem jest znany, są tacy co wymieniali w sklepie i niby dostawali cichszy. Cóż, przeszkadzać nie przeszkadza, bo filmować E35 nie będę, mam nadzieję tylko że głośniejsza praca nie zwiastuje szybszego spierdzielenia się stabilizacji. Może przewrażliwiony jestem, ale w moim starym autku jakieś nowe dźwięki zwykle zwiastują drenaż kieszeni
    Podpytałbym jeszcze Mistrza Zdyboo, ale on, jako Prawdziwy Ahab, ma z pewnością OSS wyłączone na stałe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Podpytałbym jeszcze Mistrza Zdyboo, ale on, jako Prawdziwy Ahab, ma z pewnością OSS wyłączone na stałe
    Będę jak Tommy Lee Jones w Ściganym. "I don't care." Rzadko robię fotosy we wnętrzach i serio nie zwracam uwagi na takie pierdoły. Raczej stabilizacja jest włączona, bo coś tam się podświetla w menu jak podłączam kita, E35 lub E50. W każdym razie na majówce stawiałem aparat na statywie nie wyłączając OSS i nic nie wybuchło, a zdjecie wyszło ostre.
    Zaczynam za to myśleć czy jednak nie kupić sobie 16-70 i wrócić do focenia zoomem. Ha.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Zaczynam za to myśleć czy jednak nie kupić sobie 16-70 i wrócić do focenia zoomem. Ha.
    Ja chyba ślepy jestem bo i sample i Święte Tabelki mówią, że 16-70 wcale nie lepszy od Pezeta (no jeśli o ostrość idzie, bo może kontrast czy barwa faktycznie lepiej, ale to chyba idzie skorygować). Zresztą taki szermierz jak Ty, to i psim chwostem ostre ciecie zada

A tak po starej znajomości, za te wszystkie wspólnie wypite piwa, za te wspólne wieczory spędzone przy pieśniach i bałałajce, nie przyłożyłbyś oka do aparatu z E35 i nie posłuchał, czy tam coś brzęczy? A?

Domyślnie

Wrócę na kwadrat to sprawdzę. Na razie mogę tylko napisać, że kit jest w zasadzie bezgłośny. Jak przykleję ucho to słychać jakiś szum, ale ledwo, ledwo. Przy ustawianiu ostrości słychać cykanie, ale to norma, silnik krokowy.
    Jakość z kita jest spoko, ale kultura pracy mnie niezmiennie mierzi. No nie umiem się przyzwyczaić do sprzęgu elektrycznego.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Ja mam tylko skały.

Z12
    Gdzie są takie skały? To chyba nie w Polsce?

Domyślnie

Ale wtopiłem z tą E35. Odgłos OSS to mały pikuś. Obiektyw ma problem z autofocusem (albo aparat, albo ja z głową i oczami). Czy możliwy jest w bezlustrach front focus? No po zrobieniu 30 zdjęć linijce zawsze ostrzej wychodzi z przodu, próbowałem już wszystkiego. Miał ktoś tak? Na dodatek CA jak po LSD A mówiła ciocia: "Biednemu wiatr w oczy, bogatemu w szybę mercedesa"....

Strona 1991 z 2397 PierwszyPierwszy ... 991149118911941198119891990199119921993200120412091 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów