Close

Strona 2091 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1091159119912041208120892090209120922093210121412191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 20 901 do 20 910 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Umbra, chyba najfajniejsze, jeśli chodzi o Monikę niepiegowatą Fajnie się te kółka rzucają w oczy na 11 godzinie

Co do żółwia (zrobionego skita), to już kiedyś pisałem, iż jednym z powodów zakupu a6000 były tanie, chińskie – ale spełniające swoje zadanie obudowy podwodne Meikon (750 zł dałem, zamiast 8000 za Ikelite czy inne cuda). Ja z butlą mało co schodzę i nie za głęboko, a i wówczas ręce mam zajęte tym, aby się nie utopić . Natomiast na snurki w sam raz, bo jakoś mi nieswojo tym wszystkim gadom w oczy świecić, a na snurkach słońce jeszcze pozwala jakieś zdjęcie zrobić. Takoż dostępne to dla posiadaczy nexa i takiej to taniej obudowy, wystarczy do Egipta skoczyć. I jakoś nie mam problemu z tym Egiptem, że taki passe, że rodacy w sandałach i skarpetkach z siatka z Biedronki w łapie, pijani w południe. Ciepła woda tamtejsza bardzo dobrze robi mi na kręgosłup połamany a żyjątka w wodzie pozwalają się nie nudzić. Szkoda, że niektórzy Egipcjanie zaczęli za mocno interesować się pirotechniką.
    Żółw ze 50 m od brzegu, na może 4m głębokości, tyle że trzeba wiedzieć gdzie, wstać o 5tej i mieć prekognicyję, w którą stronę będzie płyną, by zaczerpnąć powietrza, trafić kiedy to akurat będzie w stronę słońca no i się ustawić machając płetwą jak szalony waleń.

Jeszcze słowo do Tomka. Wydaje mi się nieco krzywdzące stwierdzenie: „ktoś ma burdel na dysku ze zdjęciami, to niech zaprzątnie swój geniusz do panowania nad tym chaosem”. Chyba się nie do końca rozumiemy, pewnie z powodu żeś Ahab, a jam Griswold . Akurat na dysku mam porządek, trzymam sobie zdjęcia w nazywanych folderach, w jednym zbiorczym, mam osobny folder na zrzuty z karty, osobny na docelowe jpgi. To, że Windows życzy sobie bym trzymał w bibliotekach (na c:/, który zdarza się czasem formatować) uważam za ograniczanie mojej wolności. Podobnie jak wiele „wymuszeń” systemu Windows. Nie będę dyskutował z tym, jak to jest w LR, bo za mało go znam, ale Capture One faktycznie wkurza w tym zakresie. Z wyjątkiem miłego obrazka osiąganego w zrozumiały sposób (do wersji , program jest nieco wkurzający. Nie wykluczam, że wkurzający dla mnie z powodu mej indolencji, acz komputer mam lat 20, obsługuję i w pracy, i w domu szereg najróżniejszych programów, więc jokowyś ekspirjens mam. Po pierwsze, niechlujnie wygląda to, że niby jest spolszczony, a tylko w połowie (część przetłumaczona, część nie). Po drugie, o ile w języku angielskim znam znaczenia poszczególnych słów, to tutaj nadaje się im (tym w j. polskim też) inne, specyficzne znaczenie. Tutoriali nie ma znów tak dużo, a instrukcja jest enigmatyczna. Dołóżmy do tego jeszcze fakt, iż po stworzeniu katalogu, gdzie przechowywana jest informacja o plikach wsadowych RAW a także o przeprowadzonych dopasowaniach, zapisane są workflowy i inne preferencje, program żąda czasem utworzenia nowego katalogu, nie wiadomo po co (chyba błąd, bo się zawiesza przy tym). Żąda ode mnie utworzenia backupu w dziwnych, nieprzewidywalnych momentach i nie można tego wyłączyć. Do tego zwiechy i błędy. Może to mój system już nie staje, ale wówczas nie powinien się dać zainstalować wcale, skoro Win7 i 4 gb ramu to mało.
    Reasumując i nie chcąc przedłużać polemiki, czuję się trochę jak gość hotelu, który przyjechał na jedną noc z piżamą i jednym T-shirtem, którego po wskoczeniu w piżamkę kładzie sobie na oparciu krzesła. Wtem wpada bellboy i grożąc palcem nakazuje iść do recepcji, założyć kartę magnetyczną do szafy i pobrać pilota do elektrycznie sterowanych wieszaków.
    Jak myślisz, ilu użytkowników aparatów cyfrowych z możliwością produkcji RAWów zajmuje się fotografią zawodowo lub amatorsko w rozumieniu codziennego hobby? Czy oni nie mają prawa wywołać sobie RAWa bez tych całych ceregieli? Jasne, może przesadzam bo pewnie naumienie się tego to kwestia kilkunastu dni i przełknięcia iluśtam przymuszeń do „profesjonalnego” katalogowania zdjęć. Ale mnie to wkurza Ale burdelu na dysku nie mam, a swój wątpliwy geniusz zaprzątać wolę do innych celów niż kopanie się z całkowicie nieintuicyjnym (w części dotyczącej katalogowania) i pełnym błędów programem.

Mam też nadzieję, że nikt nie jest strasznie sfrustrowany, że na forum - w wątku w części sprzętowej - pojawiły się inne, niż Ahaby osoby. Osoby, które może nie mają tak bogatego doświadczenia w fotografii najpierw analogowej, później lustrzankowej, które nie mają w szafach Lejek i Vojtków, a śmią wrzucać, często pokraczne zdjęcia. Jak już niegdyś wspomniałem, nie zauważyłem wymogów regulaminu forum w tym zakresie, odniosłem tez wrażenie, że akurat ten wątek skierowany jest również do Giswoldów, którzy myślą o zakupie nexa jako wakacyjnego aparatu. Może oni chcą zobaczyć, jaki obrazek nex daje nie tylko w rękach Ahaba ale też pijanego Griswolda. Jak widać nie staram się nawet jakichkolwiek swoich bohomazów wtykać w części „fotografia”, bo byłoby to brakiem szacunku dla lat pracy, doświadczenia, wiedzy etc, etc, skądinąd drogich memu sercu Ahabów
    Kiedyś moderowałem takie miłe forum muzyczne, gdzie sobie latami żartowaliśmy, szczebiotaliśmy o bardzo starej muzyce. No i nagle zaczął pojawiać się nastoletni narybek nawijający swoistą nowomowa z użyciem swoistej ortografii, choć o tym samym gatunku muzycznym. No i cóż, faktycznie niektórzy z nas mieli ból dupy (bo przecież my od tylu lat słuchamy, znamy się na tym, co mi szczyl i kretyn będzie…) ale takie jest niestety tak to już bywa, choć zdaję sobie sprawę, że to uwierające. Zawsze można takiego gówniarza obśmiać lub wytknąć mu błędy Albo założyć wątek „nex – nur fur ahaben”

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Ściągnąłbym sobie na spróbę tego Lajtrooma, co to wszystkie Ahaby go używają, ale tam - jak pamiętam też zaczyna się od gów..n typu katalogi, biblioteki, porządkowanie, szatkowanie, cacanie.
    no bez przesady, tworzysz sobie katalog w którym trzymasz zdjęcia lub go wskazujesz i LR będzie sobie już tam zaglądał i domyślnie wgrywał nowe fotografie.
    segreguje to datami.
    2 minuty roboty.

Domyślnie

Tak serio całkiem -

Na dzis wyjazd zaplanowany mam z dzieciami. Na tydzien. Namiot.
    Trójmiasto - pada i zimno.
    Wystarczy na kamerki z ulic zobaczyc i pogode na dni najbliższe.
    Południe kraju za to podobno ma byc ciepłe i słoneczne...

Mam pytanie i prośbę :

Moze Bieszczady ?
    Tylko gdzie ? Dojazd PKS i PKP etc.
    Woda musi byc (solina?)

Ktos coś podpowie ?
    Jakies sprawdzone miejsce/kemping gdzies tam w okolicach ?

Dzieci spore. Wiec spoko...

No i jak jest w tym Gdańsku, okolicach teraz ?
    Faktycznie tragedia z pogodą ?

jakby co - to kFiatki za
    (ewentualną) pomoc w pomysłach
    28/2.8

Domyślnie

Wolę BW, w kolorze strasznie szara skóra wyszła
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    ... i nagle zaczął pojawiać się nastoletni narybek nawijający swoistą nowomowa z użyciem swoistej ortografii, choć o tym samym gatunku muzycznym. No i cóż, faktycznie niektórzy z nas mieli ból dupy (bo przecież my od tylu lat słuchamy, znamy się na tym, co mi szczyl i kretyn będzie...
    O matko!! Święte słowa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Mam pytanie i prośbę :

Moze Bieszczady ?
    Tylko gdzie ? Dojazd PKS i PKP etc.
    Woda musi byc (solina?)

Ktos coś podpowie ?
    Jakies sprawdzone miejsce/kemping gdzies tam w okolicach ?
    Bieszczady polecam zawsze i wszędzie. Z dojazdem niestety lipa, chyba PKP do Rzeszowa, potem... PKS ale może jakieś autobusy prywatne, bo PKS się strasznie wlecze i męczy. Może głupio zabrzmi ale polecałbym autostop. Z wylotowej ulicy w Rzeszowie (Podkarpackiej) idę o zakład, że znacznie szybciej i bezpiecznie nawet z dziećmi dojechałbyś stopem.

Co do wody, to ostatni raz kąpałem się w Solinie ze 25 lat temu, Polańczyk i zaporę omijam łukiem szerokim. Podobno w okolicach Chrewtu czy Rajskiego woda jest bardzo czysta, choć chłodniejsza, i tam bym proponował. Stamtąd bardzo niedaleko w magiczną ale nieodległą część Bieszczadów, tj. okolice Tworylnego, Krywego, Hulskiego. Wyrastające w środku lasu polanki z zapomnianymi ruinami cerkwi i kapliczek. Spotkanie dzikiej zwierzyny na stokach Otrytu też trudne nie jest, choć w sezonie trudniejsze. Polecam też worek bieszczadzki tj. wędrówkę do Grobu Hrabiny czy ostatnio obfoconą przeze mnie Dydiową. Pogoda u nas w sam raz

Domyślnie

Może i krzywdzące, ale już któryś raz o tym piszę, a powtarzać się nie lubię. Zatem po raz ostatni. Nie ma żadnych przeszkód, aby LR odwzorował drzewo katalogowe z dysku. Jedyne co trzeba, to zaimportować nowe zdjęcia do programu.

Co do rzekomego podziału, sam go stworzyłeś i sobie sam z nim musisz poradzić. Te prawie trzy lata temu też byłem nowy w tym wątku i nie zauważyłem żadnego ostracyzmu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Owain, ja Ci już napisałem, żeś Ahab, więc dodam tylko, że groźniejszy od niejednego.
    I bez Ciebie byłaby w tym wątku dziura, zatem rób swoje i pisz.
    Ale nie płacz.
    Rzekłem.
    A co do Kaptura Pierwszego, to, mimo, że kompletnie go nie znam, nie sądzę, by był w czymkolwiek na tyle lepszy (o ile w ogóle) od Jasnego Pokoju, by uzasadnionym było nim się tak, jak opisujesz, katować. (Chyba, że ten Master Bates nie pozwala... )
    Poza tym C1 jest ponoć darmowy, więc czy wypada tak marudzić na darowanego konia, z rzędem w dodatku?
    A Lr zaprawdę nie jest drogi dla rycerza, którego stać na posiadany sprzęt fotograficzny, młodą żonę i jeszcze zbroję podwodną.
    Ostatnio edytowane przez wpkx ; 06-07-2016 o 10:38
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Owain,

Oczywiście żartowałem z tą gumą, pamiętałem, że masz obudowę podwodną.

Co do Pokoju Światła, też mnie z początku bardzo denerwował, bo nie mogłem pojąć tej jego logiki tworzenia wirtualnych katalogów, itd. Ale gdy się w tym człowiek rozezna, nie jest to nic trudnego. Można "fizycznie" zaimportować zdjęcia, ale można też tylko wskazać ich położenie i zaimportować wirtualnie. Przypuszczam, że z Kapturem Raz jest podobnie.

A co do Bibliotek w Windows, to ich położenie wcale nie jest sztywno ustalone, można je zmienić. A przede wszystkim, nie ma przymusu przechowywania czegokolwiek w Bibliotekach... Ja, właśnie ze względu na to, że dysk C (systemowy) czasem się sypie i trzeba go reinstalować (ja zwykle przywracam z obrazu, zachowanego na dysku zewnętrznym), rozdzieliłem sobie dysk systemowy od dysku danych. Wszystkie biblioteki i wszystkie dokumenty, jako też katalog poczty, trzymam częściowo na innym dysku logicznym, a częściowo na innym fizycznym (mam w laptopie 2 HDD - wywaliłem CD/DVD i zamiast niego mam HDD). Podobnie na desktopie, z którego zresztą prawie nie korzystam.
    Nie ma więc żadnych przeszkód, byś sobie wszystkie Biblioteki przerzucił na inny dysk, choćby logiczny.
    Więc nie narzekaj, tylko działaj!

A zdjęciami dowodzisz, że wstąpiłeś do grona Ahabów, więc się nie kryguj.
    I pamiętaj, że każdy ma prawo nie wiedzieć i zapytać. Nawet Super-Ahab.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 06-07-2016 o 11:29
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Życzliwiście zbytnio, syskie cy

LR kupię (zapłacę), tylko jak się upewnię, że mnie nie wkurza. Jak nie, zainstaluję sobie C1 v. 8 bo z nim jeszcze szło. C1 v. 9 jest wg mnie albo skopana albo jeszcze niedopracowana i może podejdę do niego, jak nabędę kiedyś nowy komp (ewidentnie więcej ramu potrzebuje). Niestety C1 v. 8 będę miał w darmowej wersji ekspress, bo nie da się zrobić upgr do pro 8 tylko od razu do pro 9. Tedy fotki będą poplamione i pokrzywione

Strona 2091 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1091159119912041208120892090209120922093210121412191 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów