Szukaj
Nie ma sprawy służę obiektywem, każda smoczka swój ogon chwali, rzeczywiście może głośniej pracowała stabilizacja vr w Nikkorze za mało było czasu a żona poganiała, 200-500 będzie idealny do fotografii lotniczej, waga, światło. Już dziś drukuję do testów tablicę ISO w formacie A3+
To kiedy, gdzie i u Kogo się spotykamy?
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.
Ja chce wymienić Tamrona na Nikona.
Brałem pod uwagę Sigme ale ostatecznie odrzuciłem.
Wildlife Photography
Nikon/Nikkor
Moje terminy sie mocno komplikują, sobotę/niedzielę (30.04-01.05) jestem na zachodzie w PN Ujścia Warty, wracam w niedzielę raczej późnym wieczorem, poniedziałek 2.05 może będę miał wolne ? (zalezy to od pogody i postępu w skanowaniu negatywów (6x6) na kolejna wystawę zdjęć tym razem analogowych. Wstepnie z 2/3 maja umówiony jestem z bratem na obróbkę i wydruki zdjęć na kolejną naszą wspólną wystawę !
Jak widzisz terminarz napiety, wszystko będę wiedział pewnie nie prędzej jak w piątek 29.04 i to pewnie wieczorem. Do usłyszenia !
pozdrawiam.
- - - - kolejny post - - - - - -
Zenku nie twierdzę ,że tak nie mogło być, miałem za mało czasu na dłuższe testy, jednak AF-S zdecydowanie było słychać głośniej niż w S 150-600, co nie umniejsza w niczym Nikkorowi 200-500 ot po prostu taka jego uroda !
A żebyś Tadek wiedział że ten dół jest użyteczniejszyW praktyce zazwyczaj pracuję na ogniskowej 400-500 i jeśli idę w skrajności to o wiele częściej przechodzę na 150 niż na 600.
Dla zainteresowanych Sportem wrzucam fotki do porównania zachowania szkła przy idealnym świetle i w szarówce.
W krótkim czasie na dwóch różnych imprezach miałem okazję sfotografować tym samym zestawem (D300s+Sport) dwa razy ten sam samolot i i pilota praktycznie w tym samym układzie kadru
Niestety ze względu na warunki robione na mocno różniących się przysłonach.
Szaro-buro w Radomiu (1/160s, f6.3 ISO 200, 600mm):
Pełne słońce w Ostrawie (1/160s, f16, ISO 200, 500mm):
Generalnie ilość światła nie ma wielkiego wpływu na pewność prowadzenia AF-C przy poruszającym się obiekcie. Jak ostrość złapie to trzyma cały czas. Raczej jej nie brakuje na obydwu fotkach. Wszystko robione oczywiście z ręki.
Jeśli chodzi o kolory itp. to bardzo się tymi zdjęciami nie wzorujcie. Na obróbce w ogóle się nie znam i różnice wyszły pewnie w równej mierze przeze mnie co przez warunki robienia zdjęć. No i matryca D300s potrafi niestety kaprysić przy braku kontrastu.
Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek
Miałem okazję protestować sobie szkiełko.
Kilka moich uwag, punktem odniesienia będzie nikkor 300 2.8 VR:
Wykonanie świetne, może nie na poziomie nikkor, ale ciężko jest się przyczepić do czegokolwiek. Robi naprawdę dobre wrażenie.
Autofokus nie jest demonem szybkości i do nikkor ma daleką drogę, ale też nie można nazwać go wolnym. Niestety na bocznych punktach w d7100 często nie potrafił złapać ostrości - przy dobrych warunkach oświetleniowych dodajmy.
Ostrość testowałem tylko na 600mm.
Na F6.3 jest miękko, Na F8 jak dla mnie na granicy akceptacji. Na brzegach kadru DX ostrość pogarsza się w sposób zauważalny.
No to trafiłeś na kiepski egzemplarz bo ja porownywałem bezpośrednio z N200-500 i S150-600 na jednym body, ostrość jednakowa (na maksymalnej ogniskowej N 500mm i S 600m) co potwierdził również własciciel N 200-500, czy obiektyw był po altualizacji firmware bo ja zastrzeżeń do AF nie mam? (rozumiem iż test był na S 150-600 w wersji Sport ?).
pozdrawiam i życzę udanych fot.
Skontaktuj się z nami