Close

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 139

Wątek: D800 vs D810

Domyślnie

D5 to typowe pancerne reporterskie body z dużą ilością FPS, dobrym wysokim ISO. Tego potrzebujesz w studiu? Czy raczej to co oferuje D810 - dużą rozdzielczość, ISO 64, jakość obrazka?
    Czemu pod uwagę brałeś D810A?

Doczytałem, że tematem są ludzie nie tylko w studio - na jakie ISO potrzebujesz wchodzić? Na jakich czasach tych ludzi fotografujesz?
    Odpowiedz też na poprzednie pytania - dlaczego D750 jest problematyczny w górnym zakresie ISO i jaki wg Ciebie to jest zakres?
    Na jakim ISO obrazek z D500 Ci się już nie podoba (ze względu oczywiście na mały pixel )?
    Czemu chcesz D5 do studia?
    Jakich czułości używałeś w D300s?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

@MstrG, D300s musi przejść na emeryturę, jako że wzrosły moje wymagania i fotograficzna samoświadomość.

Myślałem o D5, powodu szybkostrzelności i zachwalanej celności AF, tu D810 niestety wymięka, choć z kolei to ciałko jest nikonowskim szczególarzem.

No nie ma idealnie, jak już pisał Jacek, dlatego potrzebne są kompromisy, ale nie chcę uwsteczniać się do D4, bo to wg. mnie droga donikąd.

Do street foto będzie D500, decyzja zapadła, w tym segmencie każdy użyteczny stopień czułości matrycy jest na wagę złota.

Domyślnie

Scheibus , odpowiesz w końcu na proste pytania? Jakie dla Ciebie jest wysokie ISO? Na jakich czułościach zwykle pracujesz? Przypuszczam, że skoro używasz D300s to wysokim, lub bardzo wysokim ISO może być dla Ciebie 2000-3200. Ale tylko przypuszczam. Dlatego zadano Ci te pytania by się nie domyślać, a wiedzieć.
    Do street foto chcesz D500 a D4 to uwstecznianie i droga donikąd? Interesujące podejście...

Domyślnie

Dla mnie "Bogiem" obrazu jest Nikon D 800 / 810 ... później długo, długo NIC i wreszcie D 750 z cudnie brzmiąca migawką ... ale nie o słuchanie w tym wszystkim chodzi. (jednocyfrowego Nikona nie miałem w łapach przy czym dostępne na necie sample z Nikona D5 dupy nie urywają).
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

@nikoniarzd3100, niestety konstrukcje sprzed 2010 roku, szumią przy maksymalnych nominalnych czułościach matrycy, jak jodły na gór szczycie, więc do normalnego użytkowania średnio się nadają.
    Po odszumianiu, obraz jest wyżarty, jak po kontakcie z wodą królewską, a mnie aż w dołku ściska, jak przychodzi mi robić większy format.
    Stąd decyzja o zakupie D500, bo zdaje się (przynajmniej na tą chwilę), killerem wszystkiego co dotąd Nikon wypuścił.
    W street foto nie można sobie przyświecać lampkami, bo bywa że robi się w dosyć ekstremalnych klimatach, jeżeli wiesz co chcę przez to powiedzieć.

@Panerai, osiemsetki są naprawdę OK, gdyby nie ich powolność.
    W astrofotografii, czy krajobrazie to nie wada, ale już przy dynamicznych scenach, również w studyjnych klimatach, może to być spory minus.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 22-04-2016 o 03:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scheibus Zobacz posta
    Stąd decyzja o zakupie D500, bo zdaje się (przynajmniej na tą chwilę), killerem wszystkiego co dotąd Nikon wypuścił.
    Na tel innych DXów to oczywiste, na tle FXów raczej nikła szansa.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Lub "z PUPu dajo, to kupie se D810A, bo drogie i będzie samo robić fotki". Obym się mylił.
    Byłem wczoraj w PUP.ie coś załatwić

Wstapilem przy okazji do pokoju "dotacyjnego" dokładniej tak z ciekawości poinformować się odnośnie dotacji na 2016. Niby jest 6 krotnosc średniej krajowej, ale okazało się że nie w praktyce, teraz s UP są dwa profile, do których można się załapać, aktywizacja młodych do 30 r życia i starszych po 30 r życia, oczywiście biorą przy tym nabyte kwalifikacje, i do tego dostosowują dwie opcje, Ci co mają większe kwalifikacje dostają Max 11 tyś, Ci co mają małe mogą dostać 15 tyś na więcej urząd teraz nie ma środków. Tak to wygląda we Wrocławiu. W Warszawie jest np. limit do 16 tyś na głowę a z tego wszystkiego mogą na końcu jeszcze stwierdzić że danego zakupu nie potrzebujsz i uciąć jeszcze bardziej kasę

Czyżby 500 plus zabrało wszystkie poprzednie przywileje ?
    To samo jest z MDM em

Taka ciekawostka, czekając tam na swoją kolej, czekał chłopak, akurat jeden i starał się o dotację, zgadnijcie na co
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 22-04-2016 o 08:56

Domyślnie

Czyli do streetphoto chcesz D500 - choć do tego są body z lepszym wysokim ISO, ludzi będziesz focił na DX.
    a do studia chcesz FX, czyli body które ma dobre wysokie ISO i daje fajne rozmycie będzie w użyciu na niskim ISO, oraz przy foceniu na gładkich tłach, gdzie nie wiać rozmycia.
    Naprawdę bardziej na odwrót nie da sie już wykorzystywać sprzetu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku, jesteś doświadczonym fotografem, zatem wiesz co mówisz i ja to szanuję, ale z mojego punktu widzenia, zabieranie sprzętu wartego 40k na czasem dosyć podejrzane ulice (nawet po jego ubezpieczeniu), to ewidentne proszenie się o kłopoty.
    Już pomijam wagę, która jak się pewnie domyślasz, również nie jest bez znaczenia, a i rozmiar body, nie powinien w tym segmencie być nadmiernie eksponowany.
    Ja i tak, dokonuję make-upu sprzętu, zanim wyjdę z nim pomiędzy obywateli świata.

@Pawel Pawlak, mam sporo zacnych i mniej zacnych szkiełek FXowych, ale to właśnie DX, wszystkie je jak dotąd jeszcze bardziej nobilitował.
    Coś za coś, choć kompromisy mają brzydki zapach.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 22-04-2016 o 10:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Byłem wczoraj w PUP.ie coś załatwić

Wstapilem przy okazji do pokoju "dotacyjnego" dokładniej tak z ciekawości poinformować się odnośnie dotacji na 2016. Niby jest 6 krotnosc średniej krajowej, ale okazało się że nie w praktyce, teraz s UP są dwa profile, do których można się załapać, aktywizacja młodych do 30 r życia i starszych po 30 r życia, oczywiście biorą przy tym nabyte kwalifikacje, i do tego dostosowują dwie opcje, Ci co mają większe kwalifikacje dostają Max 11 tyś, Ci co mają małe mogą dostać 15 tyś na więcej urząd teraz nie ma środków. Tak to wygląda we Wrocławiu. W Warszawie jest np. limit do 16 tyś na głowę a z tego wszystkiego mogą na końcu jeszcze stwierdzić że danego zakupu nie potrzebujsz i uciąć jeszcze bardziej kasę
    Taka ciekawostka, czekając tam na swoją kolej, czekał chłopak, akurat jeden i starał się o dotację, zgadnijcie na co
    Nie ubliżając nikomu, kotleciarze powinni się cieszyć - konkurencja będzie mniejsza.

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni