Close

Strona 1892 z 2397 PierwszyPierwszy ... 8921392179218421882189018911892189318941902194219922392 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 18 911 do 18 920 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach2008 Zobacz posta
    Mam prośbę do posiadaczy SEL2028, czy moglibyście zweryfikować pracę AF w trybie ciągłym w swoich obiektywach na A6000 lub NEXach?
    Chodzi o ten odgłos szybkiego stukania, który słychać przez cały czas jak się poruszasz?
    Nie zweryfikuje tego na filmie, bo przycisk od nagrywania zablokowałem jeszcze podczas pierwszego przeglądania menu, ale jak dla mnie to norma.
    Słychać po prostu obiektyw przemieszcza soczewkę lub ich zespół, żeby złapać ostrość. Mniejsza o to czy słychać jakiś napęd czy szuranie krzywek. Słychać to we wszystkich moich szkłach AF (T12, E20, E35 E50 i PZ), E16 nie pamiętam, ale S30 też tak miała. T12 jest najgłośniejszy. Mam tak od początku. Korpus to oczywiście NEX-6.
    Żadnych melodyjnych dźwięków nie słyszę, może są to już dla mnie ultradźwięki.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Witam,

Moim zdaniem są to zaczepy do paska. Miałem podobnie. Unieruchomienie np. taśmą , lub filmowanie z naprężonym paskiem likwiduje takie stukanie (lub zew mic). Tak wnoszę z nagrania.

Pozdrowienia.

- - - - kolejny post - - - - - -

PS. jako, że chyba dawno/nigdy nie udzielałem się w tym wątku (aczkolwiek często przeglądałem) pozwolę sobie na powitanie dodać zdjęcie z ulubionego 20mm - zatem witam!

Ostatnio edytowane przez sinster ; 01-03-2016 o 00:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sinster Zobacz posta
    Witam,

Moim zdaniem są to zaczepy do paska. Miałem podobnie. Unieruchomienie np. taśmą , lub filmowanie z naprężonym paskiem likwiduje takie stukanie (lub zew mic). Tak wnoszę z nagrania.

Pozdrowienia.
    Poczyniłem pewne testy i faktycznie na 99% w tym wypadku są to raczej zaczepy paska. Nagrywałem aparatem ze zdjętym paskiem, ale zaczepy były na aparacie a trochę wiało. Jednak mam też takie nagrania gdzie jesteśmy np we wnętrzu statku Dar Pomorze, zero wiatru a cykanie słychać choć sporo cichsze. Wczoraj wziąłem do reki sam obiektyw (sel202 i energicznie nim poruszałem, słychać przemieszczające się elementy. Czy to normalne? Gdy miałem system nikona i sporo szkieł nikona i sigmy, nic tam nie latało w środku przy "machaniu" szkłem.
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Domyślnie

W obiektywie Sigma 30/2.8 Dn również w środku coś latało.
    -------------------
    www.marianduda.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariand12 Zobacz posta
    W obiektywie Sigma 30/2.8 Dn również w środku coś latało.
    W Sigmach 19mm, 30mm 60 mm "lata" czy raczej irytująco stuka znajdujący się wewnątrz układ optyczny ponieważ jest wyprzęgany z elektromagnesu. Po włączeniu zasilania w aparacie - nic nie stuka, elektronika trzyma wewnętrzny układ za mordę Musze przyznać, że noszenie na szyi wyłączonego aparatu właśnie przez to stukanie jest ..( brzydkie słowo).
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Opiszę swój problem... Mam D7100 + 3 przyzwoite szkła od 8 do 200 mm + makro + fisha. Fotografuję hobbystycznie w miarę wszystko, ale główny nacisk idzie na architekturę/wnętrza/miasto i studyjne zabawy, powiedzmy coś a la 'produktowe'.

Czego szukam? Czegoś, co da mi użyteczność D7100, tylko o mniejszej wadze i gabarytach. Po wstępnej eliminacji na dpreview moją uwagę przykuł Sony A6000 (choć nei lubię tej firmy). Pytanie: czy to jest to czego szukam? Czy przesiadając się z D7100 nie poczuję się jakbym coś ważnego stracił? Rozumiem, że wizjer jest elektroniczny, rozumiem, że zamiast wygodnych dwóch kółek mam jedno + takie canonowskie kołko z tyłu, ale poza tym?

Możecie się śmiać, ale ważne są dla mnie nawet drobiazgi - jak na przykład linie na matówce Nikona. Nie dotarłem do informacji, czy da się jakoś wyświetlić na ekranie wizjera (jest sztuczny horyzont, ale to zupełnie nie to samo). Zdyboo chyba zwrócił mi uwagę na taki fakt, że kadrując lewym okiem trzeba sobie przysłaniać światło padające z boku - niby nic, a ten, może być upierdliwe...

Od paru dni przeszukuję sieć, ale jeszcze się gubię w nomenklaturze szkieł, możliwościach podpinania, różnych wersji przejściówek... Na przykłąd jak podpiąć szkła Nikona do A6000, jeśli obiektyw nie ma pierścienia przysłony i czym wtedy tą przysłoną sterować. Albo - wiem, że można podpinać obiektywy z mocowaniem A do mocowania E, ale czy wtedy traci się na przykład AFa, czy nie? Widzę, że nei ma obiektywu tak szerokiego jak Sigma 8-16 (z której jestem więcej niż zadowolony), i nie wiem, czy będę mógł ją podpiąć i cieszyć się sterowaniem przysłoną, bo że AF stracę, to wiem. Mam nadzieję, że focus peaking jest naprawdę tak pomocny, jak wygląda...

Czy jest gdzieś jakaś stronka, na której to wszystko opisują jak dla blondyny, od podstaw, bez używania żargonowych skrótów, które mi tylko zaciemniają, zamiast pomóc?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Jeśli sam nie pomacasz to nie odpowiesz sobie na postawione pytania. Ja przesiadłem się w końcu na X-t10. Wypożyczyłem , 2 dni macałem i podjąłem decyzję. I to jest najlepsza metoda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Czy przesiadając się z D7100 nie poczuję się jakbym coś ważnego stracił?
    nie chcę Cię zniechęcać, ale poczujesz. przede wszystkim, w szklarni.
    ja się przesiadłem z D90 i żałuję. a D7100 jest lepszy. ogólnie a6000 jest fajny, lekki, ergonomia super, ale szkła.... no. cały czas sie czaje na powrót do N, ale trzyma mnie kasa, bo na sony strace siłą rzeczy, no i trzeba by dołożyć.
    jak patrzę na fotki z Twojego podpisu, to myślę, ze ciężko będzie to osiągnąć. nie przekonasz się dopóki nie sprawdzisz.
    pozdro
    ps. w a6000 nie ma sztucznego horyzontu, ale są linie, zarówno na ekranie, jak i w wizjerze (ja mam i używam na stałe)

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Stach2008 Zobacz posta
    Wczoraj wziąłem do reki sam obiektyw (sel202 i energicznie nim poruszałem, słychać przemieszczające się elementy.
    kurde, a w moim nic sie nie przemieszcza. w sel 50 słychac dość znacznie, a w zeissie to jakaś masakra. jakby był rozwalony
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Ja przesiadłem się z D90 na NEX-6, co prawda nie bezpośrednio, bo przez kilka lat były analogi, niemniej jednak sprzedałem D90 i 17-55, żeby nowe zabawki kosztowały choć trochę mniej.
    Na początku jest trudno, bo jest inaczej. Niemniej jednak ja nie należę do ludków którzy szybko się poddają, toteż uniknąłem losu dziwki systemowej i po około pół roku stwierdziłem, że jestem zachwycony.
    Jak na lustrze nie mogłem się przekonać do ogniskowej 28 mm, tak E20 mnie uwiódł i pokochałem go miłością płomienną, a owocem tego związku są całkiem niezłe foty. Dla mnie to szkło to kwintesencja tego jakie obiektywy powinny być produkowane do bezluster i najlepsze szkło jakie powstało pod system E, łącznie nawet z szkłami FE.
    Na obrazku nic nie stracisz, względem D7100, reszta to szczegóły, w których tkwi diabeł. Focus peaking, to zabawka MZ, użyteczność tego jest taka sobie i wszystko co robiłem manualnymi szkłami robiłem za pomocą powiększenia kadru. Zresztą pleśniaki to nie dla mnie zabawa, ale ja sporo podróżuję, sporo fotografuję w biegu i takie pierdoły jak ustawiania ostrości czy dobór czasu wolę zostawić automatowi. Dość napisać, że przez ponad dwa lata posiadania NEXa, ani razu nie był na statywie.
    Wizjer elektroniczny i gibany ekran, a do tego ostatniego się przekonałem dopiero podczas posiadania NEXa, to nie są złe rzeczy, należy się tylko z nich nauczyć korzystać.
    Podpiąć do NEXa można chyba wszystko, kwestia przelotki. Do kastratów z bagnetem F będziesz potrzebował przelotki z możliwością sterowania popychaczem. Nie wiem czy się coś zmieniło, ale te dwa lata temu sterowanie było czysto umowne. Nie nastawisz precyzyjnie np f/5.6, za to jak trzeba widzisz na ekranie / wizjerze dokładnie to co zostanie zarejestrowane na karcie.
    Ostatnio pojawiła się przelotka E-F z AFem, ale nie wiem jak z dostępnością i jakością pracy. Jest kilka przelotek E-EF i obecnie przelotka Sigmy. Adapter Sony E-A przenosi wszystkie informacje i zapewnia pełne wsparcie dla szkieł.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1892 z 2397 PierwszyPierwszy ... 8921392179218421882189018911892189318941902194219922392 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów