Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Question Soligor 75-260 f/4.5

Witajcie !

Wylicytowałem sobie teleobiektyw na allegro marki Soligor. Prawdopodobnie, z tego co udało mi się rozszyfrować, pochodzi z 1973 roku, i ma oryginalne mocowanie Nikon F, z asygnowanym typem mocowania na plastykowym dekielku.
    Ku mojemu zaskoczeniu, obiektyw wygląda jak by nigdy nie był używany, i ostrzy w nieskończoność co mnie bardzo cieszy, bo szczerze wątpiłem w tą zdolność.

Mam jednak inny ciekawszy problem. Wszystko pracuje w nim ładnie. Robiłem testowe zdjęcia pod domem Kotkom (załączę, jeżeli się uda)

Problemem jednak który staje się dla mnie póki co nie do rozwikłania, jest pierścień przysłony. Pierścień działa prawidłowo w zakresie 22-5.6. Natomiast po to walczyłem o ten obiektyw, ponieważ na każdej ogniskowej przysłonę powinno się móc ustawić na 4.5.

Moje pytanie dla osób które bawiły się już Soligorem czy Vivitarem. Dlaczego są dwie podziałki przysłon jedne od 4.5 w lewo na czarno (w tym kierunku działa pierścień przysłony, ale tylko w zakresie 5.6-22.
    I co z wartościami zielonymi na prawo od czerwonego 4.5 ? (tam w ogóle nie chce pierścień się przekręcić, co mnie trapi jak cholera)

Jest taki "pimpek" który da się obrócić, ale on wraca do swojej pierwotnej pozycji kręcąc pierścieniem przysłony.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, pragnąłby się podzielić jakimiś wskazówkami ? Byłbym bardzo wdzięczny
    ----------
    Pozdrawiam,
    Bartłomiej Maliszewski

Domyślnie

A ile dałeś jeśli można wiedzieć. Nie masz kontaktu ze sprzedającym, może go zapytasz.
    D 3100 - N 18-55, N 55-300, Helios 44-4, Industar 61.

Domyślnie

Sprzedający jest jedynie "handlarzem" i nawet nie umiał odpowiedzieć na pytanie czy "ostrzy w nieskończoność"
    ----------
    Pozdrawiam,
    Bartłomiej Maliszewski

Domyślnie

A możesz zrobić zdjęcie mocowania?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _DsP_ Zobacz posta
    A możesz zrobić zdjęcie mocowania?

i żeby nie pisać 100 postów jeden pod drugim, testowałem go w trudniejszych warunkach niż okołodomowe koty.

Ostatnio edytowane przez Bartus_M ; 21-02-2016 o 06:39
    ----------
    Pozdrawiam,
    Bartłomiej Maliszewski

Domyślnie

Wróć. To wygląda na mocowanie non si (pre ai). Nie powinieneś tego montować na swoim body. Czy jak założysz kitowy obiektyw teraz to on działa)?
    Ostatnio edytowane przez _DsP_ ; 21-02-2016 o 12:03

Domyślnie

Zdjecie robilem 18-105 I wszystko jak widac działa na deklu soligora widnieje napis "Nikon F mount". Nie mam żadnych technicznych rysunków zeby porównać sobie mocowanie. Zaufalem napisowi

Domyślnie

F5.6

F8

F11

Pełna dziura F4.5

Niestety pierścieniem nie da się wskoczyć na przysłonę F4.5. Natomiast jak się rusza takim małym bagnecikiem który wystaje z obiektywu w miejscu mocowania, pojawia się "pełna dziura".
    I już mnie to ciekawi. Po podniesieniu tego "cyngielka" do góry na pełny otwór przysłony, pierścień i tak jest zblokowany.

Tutaj pokażę ten "cyngielek" "bagnecik" czy jak go tam zwał

tak, to ten na godz. 3 jeżeli mocowanie przyjmiemy za tarczę zegara.
    nie, ten pseudo przełącznik oznaczony literami O<----->L nie rusza się w żadną stronę. Ma w sobie też jakiś taki psztyczek, ale wciśnięcie go nie powoduje jednak możliwości przesunięcia pierścienia przysłony w kierunku pełnego otworu.
    Zastanawiam się nad dorobieniem sobie po prostu takiej "zaślepki" która mieściłaby się w miejsce tego cyngielka w pozycji do góry, aby móc uzyskać pełny otwór. Chyba że jakoś inaczej uda nam się rozwikłać tą zagadkę

_DsP_ - zaintrygowałeś mnie tym mocowaniem NON SI, dlaczego miałoby to wpłynąć negatywnie na działanie innych obiektywów, po wkręceniu obiektywu z takim bagnetem ? później poszukam rysunków przedstawiających konkretne bagnety i może coś dobiorę
    Pozdrawiam
    ----------
    Pozdrawiam,
    Bartłomiej Maliszewski

dawniej hydra.ulik Awatar hydra_ulik
    Miasto
    Wioska obok Szczecina

Domyślnie

Królu ile dałeś za te cudo? Wyglada ślicznie i życzę Ci żebyś ogarnął problemy
    Pozdrawiam kolektyw. Grzesiek
    --------------------------------------
    Aparat, obiektywy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hydra.ulik Zobacz posta
    Królu ile dałeś za te cudo? Wyglada ślicznie i życzę Ci żebyś ogarnął problemy
    Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach Paprykarzu :P

Wracając do obiektywu, cyngielek służy do przysłony, ale przysłona jest nieczynna w M i A , może jest za krótki jest w stosunku do nowszych modeli obiektywów ? Nie wiem.
    Porównałem mocowanie Nikona DX i tego Soligorka: mocowanie wygląda tak samo. Różnica jedynie jest taka że nie ma styków, nawet bagnet przysłony (cyngielek który nie wiedziałem jak nazwać) położony jest w tym samym miejscu.

Poza tym to chyba koci obiektyw :P
    Na niczym tak sobie dobrze nie radzi jak na kotach próbowałem z psem, ale na nic. Być może dlatego że pies w swojej aparycji jest znacznie "niespokojniejszy" od kota który potrafi zastygnąć w bezruchu.

Przy okazji na gęsi świetnie widać powstałą aberrację.

tak jak mówiłem, koci obiektyw :P
    ----------
    Pozdrawiam,
    Bartłomiej Maliszewski

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni