Witajcie !![]()
Wylicytowałem sobie teleobiektyw na allegro marki Soligor. Prawdopodobnie, z tego co udało mi się rozszyfrować, pochodzi z 1973 roku, i ma oryginalne mocowanie Nikon F, z asygnowanym typem mocowania na plastykowym dekielku.
Ku mojemu zaskoczeniu, obiektyw wygląda jak by nigdy nie był używany, i ostrzy w nieskończoność co mnie bardzo cieszy, bo szczerze wątpiłem w tą zdolność.
Mam jednak inny ciekawszy problem. Wszystko pracuje w nim ładnie. Robiłem testowe zdjęcia pod domem Kotkom(załączę, jeżeli się uda)
Problemem jednak który staje się dla mnie póki co nie do rozwikłania, jest pierścień przysłony. Pierścień działa prawidłowo w zakresie 22-5.6. Natomiast po to walczyłem o ten obiektyw, ponieważ na każdej ogniskowej przysłonę powinno się móc ustawić na 4.5.
Moje pytanie dla osób które bawiły się już Soligorem czy Vivitarem. Dlaczego są dwie podziałki przysłon jedne od 4.5 w lewo na czarno (w tym kierunku działa pierścień przysłony, ale tylko w zakresie 5.6-22.
I co z wartościami zielonymi na prawo od czerwonego 4.5 ? (tam w ogóle nie chce pierścień się przekręcić, co mnie trapi jak cholera)
Jest taki "pimpek" który da się obrócić, ale on wraca do swojej pierwotnej pozycji kręcąc pierścieniem przysłony.
Czy ktoś ma jakiś pomysł, pragnąłby się podzielić jakimiś wskazówkami ?Byłbym bardzo wdzięczny
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami