Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Dyfuzor do D5200

Widziałem kilka wersji, różnych dyfuzorów dla Nikona D5200.

Ktoś używał i może polecić konkretny model dyfuzora (może być nakładany na lampe lub na gorącą stopke) ?

Domyślnie

Na szybko znalazłem 3 rodzaje (pewnie jest więce), który najlepszy ?

Domyślnie

W jakich warunkach będziesz z niego korzystał? Albo inaczej, do czego go potrzebujesz?

Domyślnie

Zdjęcia głównie portretowe w domu.

Domyślnie

Wydaje mi się, że każdy z nich poprawi niewiele, bo nadal będziesz spawał lampą na wprost... Ten drugi wygląda trochę jak dyfuzor do szerokiego kąta w lampie zewnętrznej.
    Moim zdaniem uzbieraj 400-500 zł i kup jakąś Yongnuo lub Nissina z TTLem, to zdecydowanie więcej polepszy niż taki kawałek plastiku...

Domyślnie

Zbieram już na stałke 35mm f/1.8 i nie ma szans abym odkładał jeszcze na lampe (bo nie ma z czego - rodzina i mała płaca).

Dlatego pytam, może akurat ktoś miał do czynienia z tymi akcesoriami do czynienia.

Domyślnie

Spróbuj zasłonić lampę kawałkiem białej kartki.Zadziała jak dyfuzor i zobacz czy da zadowalające Ciebie efekty.To najtańsze rozwiązanie i zobaczysz efekty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maly.Psikus Zobacz posta
    Zbieram już na stałke 35mm f/1.8 i nie ma szans abym odkładał jeszcze na lampe
    Zdecydowanie zacznij od lampy, bardziej się przyda niż 35 na początku.
    Poza tym 35 na body bez kalibracji może rozczarować...

Domyślnie

A w innym wątku polecali ten obiektyw... Na gwarancji skalibrują ten obiektyw ?
    Teraz mam kit 18-105 i mam zamiar z niego dłużej korzystać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maly.Psikus Zobacz posta
    A w innym wątku polecali ten obiektyw... Na gwarancji skalibrują ten obiektyw ?
    Teraz mam kit 18-105 i mam zamiar z niego dłużej korzystać.
    Ale ja Ci też polecam ten obiektyw (chociaż bardziej polecam 50 1.8 jako pierwszą jasną stałkę), ale z doświadczenia wiem, że jak miałem kiedyś nowego D5000 z 18-105, to pierwsza rzecz jakiej zapragnąłem to lampa. 35 oczywiście można skalibrować, ale Nikon robi to do wzorca. Jeżeli okaże się, że Twóje body nie jest idealnie skalibrowne do wzorca, to też będziesz musiał je wysłać. Później może się okazać, że 18-105 też wymaga kalibracji... Na koniec okaże się, że 35 osiąga "ładną" ostrość po przymknięciu do 2.2-2.8, ale nawet gdyby ją miała na 1.8 to będzie za mało światła w domu, żeby robić zdjęcia bez lampy... No i będziesz spawał wbudowaną, zdjęcia będą płaskie, z czerwonymi oczami i będziesz pluł sobie w brodę...
    Nie jest to wylew pesymizmu, szedłem podobną drogą, tylko ja przez wiele lat to forum przeglądałem, wnioskowałem i robiłem plany, kupowałem, czasem żałowałem, czasem nie...
    Moim zdaniem 1 - lampa, 2 - określenie na bazie doświadczenia z 18-105 czy chce mieć 35, 50, a może 85 1.8, a może wszystkie trzy
    Dodam jeszcze tylko, że jeżeli jesteś mocno ograniczony budżetem, to na prawdę musisz myśleć o każdej wydawanej złotówce... Nawet takie 15-25 zł wydane na plastik, niewiele pomagający lampie wbudowanej, to 2-5% pieniędzy na przyzwoitą lampę...
    Pozdrawiam serdecznie
    Ostatnio edytowane przez madebyzosiek ; 19-02-2016 o 23:25 Powód: Złota myśl...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni