Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Domyślnie

Okej, dziękuję za kolejne rady

A kalibracja zawsze jest udana czy nie bardzo ? Bo czytając niektóre wątki można dostać wścieklizny na serwis Nikona.
    Jeśli źle skalibrują to można reklamować ?
    Kalibracja puszki i obiektywu jest w gwarancji ?
    Jaka cena kalibracji puszki i obiektywu ?
    Jaki czas czekania na odesłanie skalibrowanych rzeczy ?
    Można to jakoś skalibrować w domu ?

Domyślnie

Jesli masz 18-105 i kupisz 35 1.8 to zyskujesz 3 stopy swiatla. Z off-camera flashem zyskasz swiatlo ktore mozesz kontrolowac - moim zdaniem zainwestuj w flasha.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Riihikoski, Finlandia

Domyślnie

A ja Ci napisze tak. Wez male lusterko ustaw przed lampą pod kątem ok 45 do 60 stopni od poziomu i strzel kilka zdjęć. Jak dobrze dobierzesz parametry to powinieneś mieć namiastkę tego co daje dodatkowa lampa.
    Głównie chodzi o to żeby nie walić błyskiem bezposrednio na modela tylko żeby światło dotarło rozproszone (mniej ostre) i nie prześwietlało źrenic bo czerwone wyjdą. Poza tym jak kolega wyżej napisał zdjęcia będą "plaskie".

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Riihikoski, Finlandia

Domyślnie

A jeśli o 35 chodzi to jak będziesz w sklepie kupował to weź body i zobacz na f1.8 czy trafia w punkt. Generalnie nikon nie ma problemow ustawianiem ostrości przed lub za obiektem ale zawsze lepiej sprawdzić.

Domyślnie

Zysk 3 stopni światła to przecież dużo(?).

Ok więc pomyśle nad lampą zamiast stałki

Mam jeszcze inne pytania, ale to w inny wątku aby tu syfu nie zrobic.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maly.Psikus Zobacz posta
    Zysk 3 stopni światła to przecież dużo(?).

Ok więc pomyśle nad lampą zamiast stałki
    Dużo, ale przy słabym świetle może być i tak za mało...
    Bardzo dobra decyzja, na stałki przyjdzie czas.

Domyślnie

A mnie cały czas dziwią ludzie nie mający kasy i kupujący nikona.
    Po co ten N ? Teraz na szkła nie mają kasy...a mozna było bezlustro kupic i zapinać teraz za grosze rozne plesniaki i wynalazki i focic do bólu.

Tak wiec, jak widac, kasa jednak jest...wiec i stałke i lampe proponuje kupic.

Domyślnie

Mam takie ustrojstwo jak na pierwszym obrazku. Kupiłem, pobawiłem się i odłożyłem na szafkę. Tak, jak radzili już wyżej, trochę kreatywności i samodzielnie wykonasz podobny rozpraszacz, do przetestowania wystarczy. Być może akurat Tobie posłuży na dłużej (chociaż nie zakładałbym takiej opcji).

Lampa/jasne szkło - w wielu sytuacja lepsze będzie jedno, w innych drugie, w jeszcze innych nie da rady bez obu, w innych bez wielu, więc prędzej, czy później będzie potrzeba kompletu. Z czasem body pewnie też wymienisz, więc i kalibracja z poziomu puszki zapewne się pojawi. Naturalnie może być też tak, że w pewnym momencie osiągniesz efekt zadowalający do potrzebnych zastosowań, nie każdy musi bez końca szlifować warsztat, sprawa indywidualna, a współczesne matryce przy odrobinie umiejętności na etapie wykonania i późniejszej obróbki dadzą efekt dla wielu wystarczający. No a jeśli będziesz chciał więcej i więcej to niestety trzeba się liczyć, że to nie jest najtańsze hobby niestety.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maly.Psikus Zobacz posta
    Na szybko znalazłem 3 rodzaje (pewnie jest więce), który najlepszy ?

Nie polecam. Miałem pierwszy z nich. Po 2 użyciach wylądował w szufladzie (może już nawet w koszu). Generalnie nic nie rozpraszało tylko zaciemniało mocno zdjęcie. Podejrzewam że pozostałe "dyfuzory" działają podobnie.

Generalnie to polecam blendę. Tanie i działa
    D7100; D80; T17-50; N70-300VR; N35 1.8G

Domyślnie

Jak ja Ci blende zamontuje do lampy w lustrzance ?

Dostałem fotki na pw i widziałem w sieci z tym pierwszym wynalazkiem i bez. Powiem, że cienie mniejsze a kolory bardziej ciepłe niż bez tego.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni