Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: dyfuzor

Domyślnie dyfuzor

jak domowym sposobem zrobić dyfuzor do lampy? chodzi mi o mało rzucający się w oczy dyfuzor łatwy do montarzu i demontarzu.

Domyślnie

Bylo w archiwum , byly linki.
    A do jakiej lampy ?
    Do 800-ki dolaczany jest a do 50-ki mozna kupic na allegro.

Domyślnie

To nie wiem , Alf bedzie chyba najbardziej kompetentny jesli chodzi o Metz'a.

Domyślnie

mimo to dzięki za zainteresowanie

Domyślnie

Pusty kubek po kefirze lub jogurcie rozwiązuje problem,ja do swojej SB28 zakladam czasami kobek po serku danio i działa
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

a jak to działa.
    możesz napisać coś więcej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez totmes Zobacz posta
    a jak to działa.
    możesz napisać coś więcej
    bardzo podobnie do dyfuzora,też rozprasza i zmiekcza światło z tym,że jeśli stosujesz to na lampie błyskowej nie dającej pomiarowych przedbłyskow tak jak sb600 czy sb800 to lampa w połączeniu z aparatem nie skoryguje ilości światła jakie gubi po drodze przez ten nibydyfuzor w przypadku fotografowania cyfrą nie ma problemu korektę naświetlenia ustawisz na podstawie podglądu natomiast w przypadku analoga niestety ustawiasz już bardziej na oko.
    W przypadku stosowania np.pudełka po "danio" w pomieszczeniach wielkości standartowego mieszkania ja daję korektę + 0,7EV lub jeśli błysk ma służyć tylko do rozświetlenia cieni +0,3EV, niestety efekty widoczne są dopiero po wywołaniu filmu dlatego warto poświęcić jeden film na wypróbownie ale warto też zastanowić się nad kupnem oryginalnego dyfuzora choć w tym przypadku też obowiązują te same zasady korekt
    Ostatnio edytowane przez Valdek_Tychy ; 03-10-2006 o 20:01
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

ale jak go zakładać?

Domyślnie

Na pewno bez serka w srodku
    A ciekawy jestem czy duzo osob interesuje sie co masz na lampie ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów