Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    A mnie cały czas dziwią ludzie nie mający kasy i kupujący nikona.
    Po co ten N ? Teraz na szkła nie mają kasy...a mozna było bezlustro kupic i zapinać teraz za grosze rozne plesniaki i wynalazki i focic do bólu.

Tak wiec, jak widac, kasa jednak jest...wiec i stałke i lampe proponuje kupic.
    Masz świętą rację!

Mały. Psikus,kto Cię wmanewrował w Nikona, przy niskim budżecie , który możesz przeznaczać na wydatki fotograficzne?

Przy małym budżecie Nikon i Canon to najgorszy wybór z możliwych.
    Najgorszy, jaki można sobie wyobrazić.

Kilka stów za znaczek i iluzoryczną możliwość rozbudowy systemu... (Przy niskim budżecie rozbudowa jest iluzoryczna)... Można przecież przeznaczyć na system, którego korpus oferuje znacznie więcej, niż C i N.
    Choćby Pentaks.
    Podam inny przykład, kupiłem Samsunga NX500, który jako jedyny formatu DX posiada matrycę porównywalną z najlepszym aparatem DX obecnie na rynku - D7200.
    Porównywalną, imho nieznacznie nawet lepszą. NX500 kosztował poniżej 2000, zaś D7200 chyba powyżej 4000 stoi.
    Wiadomo, wiele rzeczy przemawia na korzyść D7200 , wyliczać można długo, przede wszystkim Af... Ale i NX500 posiada swoje atuty.
    A różnica w cenie - kolosalna!!!
    A obiektywy? Kupowałem po około 500zł... 45/1.8 3D , 10/3.5, 20/2.8...
    Coś takiego w Nikonie? Ceny?

Niech Cię tak ręka nie swędzi do wydatków!! Poszukaj tu na forum, czy z Twojej okolicy wybierają się na jakieś fotografowanie. Zobacz sprzęt innych, może ktoś na chwilę użyczy nawet te 35/1.8 , bo wiele osób je ma. Lub 50/1.8.
    Może ktoś będzie miał budżetową lampę zewnętrzną? Spróbuj, zobacz. Jak będziesz pewien - kup. Wydać łatwo, sprzedać z niewielką stratą już nie.

Spróbuj sam, nie słuchaj, że ten woli lampę, a ten jasną stałkę. Być może trafi to w Twoje upodobania a być może nie.

Teraz w ciemnych mieszkaniach, gdy szybko się ściemnia, światła mało... Nie łatwo robi się zdjęcia. Zapomnij, że uzyskasz to samo, co inni w studio z kilkoma lampami studyjnymi...
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

O tyle się nie zgadzam, że Canon ma bardzo dobrą ofertę budżetowych obiektywów. Trochę ciemniejsze, mniej pancerna konstrukcja ale optycznie bez zarzutu i za rozsądne pieniądze. Dodatkowo dobry rynek szkieł używanych.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Spróbuj sam zrobić podobny dyfuzor i będziesz wiedział, czy go naprawdę potrzebujesz, np: z opakowania po jogurcie , lub z pustego opakowania po filmie 35 mm.

Przykładowe foto znalezione w sieci:

FX: D600+grip | S 24-35/2.0 | N 85mm/1.8 | SB-800
    DX: D7200+grip | S 17-50mm/2.8 | N 35mm/1.8 | SB-600
    FOTOPRO MGA-584 + FPH-52Q

Domyślnie

Ok dziekuje

Domyślnie

No właśnie te AF w lustrzance jest przydatne i ogółem lepsze... ? Tak się pytałem na innych forach i dowiedziałem się tyle, że lustrzanka lepsza bez porównania z bezlusterkowcem.
    No i te cudne rozmazania tła przez lustrzanke czego (prawdopodobnie) nie zrobi bezlusterkowiec.

Ktoś chciałby mi doradzić bezlusterkowiec do 2tys z wymiennymi tanimi szkłami, filtrem polaryzacyjnym, dobrym rozmazaniem tła i jakością taką jak lustrzanka to proszę na pw.
    Ostatnio edytowane przez Maly.Psikus ; 22-02-2016 o 22:16

Domyślnie

AF w lustrzankach jest szybszy ale potrafi byc tez bardziej problematyczny.

A co do zmiekczacza swiatla, to klaniaja sie podstawy. Wielkosc swiatla w relacji do fotografowanego obiektu, oraz odleglosc miedzy nimi.

Domyślnie

Tak ogólnie, a od każdego ogółu bywają wyjatki, AF w lustrzankach jest wyraźnie szybszy i lepiej radzi sobie przy słabym świetle.
    Ten w bezlusterkowcach jest za to precyzyjniejszy.

Jeżeli w Twoim wypadku priorytetem jest budżet, musisz myśleć pod tym kątem. Nie sugerować się podpowiedziami ludzi, dla których budżet nie gra roli. Tzn sugerować się można, lecz trzeba brać poprawkę.

Wracając do AF. Zdybik i ja opisaliśmy Tobie mniej więcej jakie są różnice w skuteczności AF w lustrzankach i bezlustrach. Jeżeli nie zależy Tobie na szybkości, a skuteczności, ten z bezlustra będzie lepszy. Jeżeli masz małe, szybkie dziecko, szybki AF będzie bardziej odpowiedni. Choć z drugiej strony, z jednym nie trafisz, drugi nie zdąży Tobie wyostrzyć. Niemniej prędzej trafisz raz na ileś razy lustrzanką, niż bezlusterkowiec zdąży wyostrzyć

Wprowadzili jakiś czas temu bezlusterkowce z hybrydowym AF i ten jest już wyraźnie szybszy. AF to temat rzeka...

Kojocisko - zgadza się wprowadzili obiektywy budżetowe.
    Na szybko przeczytałem testy 50/1.8 STM... W porównaniu do 45/1.8 Samsunga wypada słabo... Ważne, że zwiększyli wybór.

Pozdr
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zdebik Zobacz posta
    AF w lustrzankach jest szybszy ale potrafi byc tez bardziej problematyczny.

A co do zmiekczacza swiatla, to klaniaja sie podstawy. Wielkosc swiatla w relacji do fotografowanego obiektu, oraz odleglosc miedzy nimi.
    Aktualnie z ta prędkością to mit. Bezlusterkowce też mają fazowy AF więc szybkość samego systemu jest taka sama.
    A nawet te bez fazowego AF są równie szybkie, jak nie szybsze co AF w szklach z powolnym silnikiem (np. 18-105, 35/1.8 DX)

Cytat Zamieszczone przez Maly.Psikus Zobacz posta
    No właśnie te AF w lustrzance jest przydatne i ogółem lepsze... ? Tak się pytałem na innych forach i dowiedziałem się tyle, że lustrzanka lepsza bez porównania z bezlusterkowcem.
    No i te cudne rozmazania tła przez lustrzanke czego (prawdopodobnie) nie zrobi bezlusterkowiec.

Ktoś chciałby mi doradzić bezlusterkowiec do 2tys z wymiennymi tanimi szkłami, filtrem polaryzacyjnym, dobrym rozmazaniem tła i jakością taką jak lustrzanka to proszę na pw.
    Wszystkie bezlusterkowce z APS-C (Sony, samsung, fuji, leica) dadzą ci identyczną jakość co lustro z APS-C.
    Ba, a bezlustra dadzą ci nawet lepsze romycie tła - Sony a7, Leica SL, Leica M to aparaty z większymi matrycami niż D3x00, D5x00, D7x00 czy D500, więc będą miały i mniejszą GO i przy tych samych ogniskowych i przesłonach dostaniesz mocniejsze rozmycie tła.Poza tym ogólna funkcjonalność bezlusterkowców nie odbiega od lustrzanek.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Myślę, kombinuję i chyba zostanę przy moim D5200. Chyba, że jest coś co kosztuje 2tys i jest równe lub lepsze lustrzance no i oczywiście ma tańsze akcesoria (w tym obiektywy) a tak z grubsza patrząc ceny obiektywów nie są dużo tańsze do bezlusterkowca niż lustra...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maly.Psikus Zobacz posta
    Myślę, kombinuję i chyba zostanę przy moim D5200.
    Chyba każde inne rozwiązanie byłoby w tej chwili nierozsądne... Masz D5200 z kitem 18-105 i zbieraj na lampę oraz ćwicz, ćwicz, ćwicz. Będziesz zadowolony

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni