Owszem są ludzie którzy faktycznie cos pokazują ale czasem... Ok, już się może lepiej nie wypowiadam, wszak świętości szargać nie należy...
Szukaj
Owszem są ludzie którzy faktycznie cos pokazują ale czasem... Ok, już się może lepiej nie wypowiadam, wszak świętości szargać nie należy...
jakich świętości, widzisz tu kogoś ze złożonymi do modlitwy dłońmi?
a zdjęcia wstawiamy dla przyjemności, bez wstępnych wymagań przecież (Ty chyba jeszcze ani jednego na Forum nie pokazałeś)
edit I chyba coś było, ale jednak niewiele
edit II już wiem, dałeś linka: https://slawek-s-77.flog.pl
zapamiętałem, bo często zaglądam do galerii użytkowników i Twoją też wtedy obejrzałem
nawet kilka mi się spodobało, ale żeby od razy innych określać twórcami "pewnego rodzaju twórczości" to uzasadnienia nie znajduję
Ostatnio edytowane przez Jai pur ; 02-02-2016 o 11:18
jest tlum i samowyzwalajaca sie migawka, wszystko sie zgadza
Road to Manila
A ja lubię wątek. Bo chciałbym taką puszkę, a nie mam. Bo mnie nie stać chyba...
Dawajcie zdjęcia do bólu. Kazdy z nas produkuje 99% gniotów, a kazdemu podoba sie co innego. Cieżko oceniać w takim watku jakość fotek. Poza technikaliami. I fajnie sie czyta zobrazowane fotkami teksty jak np ta o wizycie w sklepie.
@jacek
Albo mi sie zdaje, albo Ci sie balans wywalił. Chyba ze dałeś tutaj pomyłkowo fotki z sony a6000, bo ten wszystko na niebiesko robi na automacie balansu bieli
Pzdr
(podpisano: miłośnik lejci)
i znikam...choc jako ze aparatu takiego nigdy nie miałem, to czyni ze mnie experta.
![]()
Tłumów nie ma, ale też jest za*ebiście.
Portra 160
No przecież pisze, że stosześćdziesiątka. Znaczy się dziesięć biegów z przodu, szesnaście z tyłu.
A tu na przykład czterysetka:
To nie balans. To odwieczny dylemat: malować pięknie czy malować prawdziwie.
A konkretnie, to zauważyłem taką prawidłowość u Fuji PRO400H ( z tego filmu pochodzą dwa ostatnie zdjęcia), że jeśli pogoda jest nawet może i dość słoneczna, ale światło przymulone, mało kontrastowe, przymglone, to wychodzą mi zdjęcia z tendencją do niebieskiego odcienia. Nie ma znaczenia aparat ani obiektyw. Czy film założony do Leiki, czy do Nikona, jest to samo.
Gdy jest mocne kontrastowe światło, to wtedy tego niebiesko-zielonego odcienia jest mniej, bądź całkiem znika. W sumie odpowiada to dość dobrze realnym warunkom, w jakich dane zdjęcia były wykonane i nie bardzo mam ochotę sztucznie to zmieniać suwakami w programie. Może ten film tak ma, a może powinienem bardziej odważnie dokonywać korekty. Nie wiem.
Skontaktuj się z nami