Nieśmiało i grzecznie się zapytam jakie to szkło?
Szukaj
wczoraj nie miałem czasu, więc zdawkowo odpowiedziałem, od roku ograniczam się prawie wyłącznie do 35mm, a lux 35 to całkiem porządny obiektyw, na dodatek mały - choć nie za mały, jakim był dla mnie np. 28/2.8
czasem jednak tęsknię do opcji 28 + 50 mm, ale to może kiedyś w Sony spróbuję
na ten czas muszę oddać graty do długo odkładanego serwisu, bo dalmierz lekko rozjechany, a matryca brudna jak nieszczęście - ciekawe ile się czeka?
coś podejrzewam, że dłużej niż na kawę w starbucksie
Do którego serwisu oddajesz ? Wcześniej już kalibrowałeś body czy dopiero przy 35mm się rozjechał ?
Częściej "czasem" czy rzadziej "czasem" tęsknisz za tandemem 28-50 ?Mając na m9 35mm nie tęskniłem za niczym. Podobnie, jak obecnie 27mm na cropie w pełni mnie zadowala w szeroko pojętym dokumencie i streecie.
Ostatnio edytowane przez burton ; 01-02-2016 o 17:05
Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8
biorę pod uwagę tylko Solms, a rozjechał się najbardziej na 90mm, z 35 da się jeszcze ogarnąć
kalibrowałem kilka lat temu właśnie nową 90kę, bo była rozjechana, ale wtedy zrobili w tydzień i wróciła super dokładna (wysłałem z body)
cóż, tęsknię za "dynamiką" 28mm i portretem z 50mm, nie tęsknię za zmienianiem obiektywów i dylematami, że mogłem akurat mieć na aparacie "ten drugi"![]()
Ostatnio edytowane przez Jai pur ; 01-02-2016 o 17:12
Właśnie w takich sytuacjach podpinam 18-55Czasami ten zoom jest po prostu bardziej przydatny. To mówię ja, odwieczny użytkownik i miłośnik stałek
Jeśli taki zoomik 18-55 mógł by być jeszcze mniejszy przez zastosowanie wyłącznie trzech ogniskowych ( 28 - 50 - 85 mm ) tym bardziej byłbym rad
Leika ma takowy, niestety nigdy nie miałem okazji nim popracować.
Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8
Jak się tak wątek rozhulał - dziś zaszedłem do zaprzyjaźnionego serwisu sprzętu foto w Gdyni. Jakby kto miał do kalibracji dalmierz w Leice, to warto wysłać tu, a nie do Niemiec. I kolejek nie ma (no, jak jest high season, to max. tydzień), a i ceny przystępniejsze (regulacja w pionie i w poziomie max. 100 PLN).
Za Leicę z kompletem szkieł? Bądź poważny.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Jestem. To cena zdziś. Do tego pan powiedział, że dobrze ustawiony dalmierz na jednym szkle będzie prawidłowo działał ze wszystkimi. Bo co to za różnica, co podpinasz? Przecież dalmierz to parę lusterek na działanie których nie ma wpływu podpięte szkło.
Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 01-02-2016 o 20:19
Skontaktuj się z nami