Close

Strona 246 z 292 PierwszyPierwszy ... 146196236244245246247248256 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 451 do 2 460 z 2916

Wątek: Co wybrać?

ksh
    Gość

Domyślnie

Moja znajoma musi ( tak musi i to dość szybko ) dokonać zakupu nowego aparatu i obiektywu, budżet na ten cel ma max 8000zł.
    Cel to fotografia w małym studio z oświetleniem błyskowym jak i stałym, małe i średnie przedmioty, sporadycznie portret, zdjęcia trafiać będą na witrynę sklepu czyli mało wymagające jak i do druku max format A2.

Mam pewne doświadczenie ale nadal ze względu na finanse siedzę w słabym sprzęcie foto, dlatego pytanie i prośba by jej doradzić.

Podstawa czy przy w/w kwocie pchać się w najtańszy FX czy lepiej wybrać DX, oczywiście uwzględniając zakup z obiektywem w w/w kwocie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jojkowa Zobacz posta
    ......Głównie zajmuje się fotografią zwierzęcą, a więc często są to zdjęcia nie tylko w statyce ale i w ruchu. do tego często pracuje w warunkach dośyć ciężkich jakimi są hale wystawiennicze i światło, którego powiedzmy sobie szczerze nie ma.
    ........ też .................rozmyślam nad kupnem Nikkor AF-S 70-200 - f/2.8G IF-ED VR II.
    Z własnego bogatego doświadczenia (w tej dziedzinie foto) :

Twoje potrzeby całkowicie (a nawet ze sporym naddatkiem) spełni Nikon d7200 ;

Co się tyczy szkła : jeżeli cena nie jest najważniejszym wyznacznikiem to obiektyw o którym piszesz będzie właściwym wyborem; jeżeli jednak zaoszczędzenie połowy jego kwoty ( przy jednoczesnym niepogorszeniu parametrów optyki i mechaniki ) ma dla Ciebie wymierną wartość to polecam Sigmę 70-200/2.8 OS.
    Pod puszką DX oba szkła pracują niemal identycznie, bez zauważalnych różnic w obrazowaniu, szybkości i celności a różnica w cenie jest kolosalna. Warto MZ sprawę przemyśleć.

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Moja znajoma musi ( tak musi i to dość szybko ) dokonać zakupu nowego aparatu i obiektywu, budżet na ten cel ma max 8000zł.
    Cel to fotografia w małym studio z oświetleniem błyskowym jak i stałym, małe i średnie przedmioty, sporadycznie portret, zdjęcia trafiać będą na witrynę sklepu czyli mało wymagające jak i do druku max format A2.

Mam pewne doświadczenie ale nadal ze względu na finanse siedzę w słabym sprzęcie foto, dlatego pytanie i prośba by jej doradzić.

Podstawa czy przy w/w kwocie pchać się w najtańszy FX czy lepiej wybrać DX, oczywiście uwzględniając zakup z obiektywem w w/w kwocie.
    Jak TRZEBA KONIECZNIE wydać 8000 pln na nowy sprzęt to " trza" natychmiast brać d750 ,bez dwóch zdań .... ;
    .... szkoda żeby się kasa zmarnowała przecież, jak ktoś frajersko ją daje ...... I co z tego, że to o czym piszesz swobodnie obskoczyć można, z zadawalającym efektem, nowym zestawem DX za circa 2000 pln (np.d5100 + N50/1.8G) ........
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 12-01-2016 o 13:52

ksh
    Gość

Domyślnie

Nie gorączkuj się tak, szkoda zdrowia.

Ja wiem że można obskoczyć i D90 z kitem ale... tak jest sprytnie poukładany ten świat że jak masz kasę z dotacji to ją musisz wydać, to standardowe marnotrawienie kasy, dlatego zaznaczyłem że "trzeba wydać taką kwotę", nie moje zmartwienie tylko tej firmy i przepisów, a że znajoma będzie to obsługiwać, więc pytanie i uzasadnienie moje że nie znam tematu tak drogiego sprzętu.
    D750 plus sensowny obiektyw przekracza tą kwotę.

Domyślnie

A musi wydawać na aparat i obiektyw? Co z jakimiś lampami, odblaskami itp, kartami pamięci, komuterem do obróbki, przechowywania zdjęć ? Nie wiem jak te dotacje działają...
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Jeśli całe 8000PLN idzie w aparat i obiektyw, to może uda się wyrwać D610 z nowszym Tamronem 70-200 2.8 za tę kwotę. Tylko pewnie nie nówka z polskiej dystrubucji. Do takiej fotografii, o jakiej wspominasz, nawet podstawowy FX będzie lepszy od DX.
    D7200 | 10-24/3.5-4.5 | 18-35/1.8 | 50-150/2.8 | 300/2.8 | SB-700 | Feisol CT-3371 | Sirui K-40X | Benro GH1 | Novoflex Q=Base

ksh
    Gość

Domyślnie

Całość sprzętu jest, oświetlenie itd, zakup tylko z polskiej dystrybucji, tylko nowy i faktura.
    Pomysł był D7200 plus dobry obiektyw ~ 18-50mm lub D610 i ~ 24-70mm ponieważ mają już Nikkor 105 mm f/2.8G, z obiektywami nie chce sam nic wymyślać dlatego pytam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Nie gorączkuj się tak, szkoda zdrowia...............................
    Gorączkuję się tylko wtedy gdy na kluczowe stanowiska decyzyjne w państwie/społeczności pchają się ludzie nie mający o niczym zielonego pojęcia. Opisana przez Ciebie sytuacja mnie nie rusza bo jest tylko oczywistym następstwem tej pierwszej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Z własnego bogatego doświadczenia (w tej dziedzinie foto) :

Twoje potrzeby całkowicie (a nawet ze sporym naddatkiem) spełni Nikon d7200 ;

Co się tyczy szkła : jeżeli cena nie jest najważniejszym wyznacznikiem to obiektyw o którym piszesz będzie właściwym wyborem; jeżeli jednak zaoszczędzenie połowy jego kwoty ( przy jednoczesnym niepogorszeniu parametrów optyki i mechaniki ) ma dla Ciebie wymierną wartość to polecam Sigmę 70-200/2.8 OS.
    Pod puszką DX oba szkła pracują niemal identycznie, bez zauważalnych różnic w obrazowaniu, szybkości i celności a różnica w cenie jest kolosalna. Warto MZ sprawę przemyśleć.
    Dzięki wielkie ! Na D7200 nawet nie patrzyłam, ale po Twoim poście przejrzałam i chyba jest to coś dla mnie. Co do szkła, pozostanę przy Nikkorze - mam złe doświadczenia z Sigmą.

Domyślnie

Odświeżam ;]
    Chodzi o sprzęt 70% film / 30% foto Do nikonów jestem dość przekonany i zastanawiam się nad d7100 albo Panasonic GH3?
    Ma lub miał ktoś z nimi styczność? Co by było lepszym rozwiązaniem w tym budzecie?

Pozdrawiam

ksh
    Gość

Domyślnie

Jeśli przewaga filmów to lepiej panasonic lub coś podobnego z bezlusterkowców, może cos na ciut większej matrycy aps-c fuji lub sony ?

Co do mojego pytania, firma ładnie się rozwija, więc można to potraktować jako szanse jaką daje taki dofinansowanie i że moja znajoma wykorzysta to lepiej w przyszłości pracując dla nich.
    Prawdopodobnie będzie Nikon D610 + Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM ( ~8000zł )

Strona 246 z 292 PierwszyPierwszy ... 146196236244245246247248256 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów