Close

Strona 236 z 272 PierwszyPierwszy ... 136186226234235236237238246 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 351 do 2 360 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Przy obiektywach podawana maksymalna wielkość otworu przesłony i jest to np. f/2.8 (ogniskowa przez np. 2.8 ), albo 1:2.8 i tak samo jak w twoim kicie można ją zmieniać (przymknąć), ale nie możesz już bardziej otworzyć. Jak chcesz mniejszą GO, to przesłonę się zmniejsza, a nie idzie do góry. Zwiększając liczbę przesłony (przymykając ją) zwiększasz GO.

A czy obiektyw ma stałą przesłonę - to najczęściej widać po jego nazwie.
    Mowa o stałej przesłonie tyczy się tylko zoomów i jeśli taki zoom ma w nazwie tylko jedną wartość przesłony to ma ją stałą - czyli taką samą niezależnie od ogniskowej.
    Jeśli ma 2 wartości przesłony - jak np. kit 18-55/3.5-5.6, to wielkość maksymalnego otworu względnego (lub maksymalna względna wielkość otworu przesłony) nie jest stała i zmienia się wraz z ogniskową. Taki zapis oznacza, że dla 18mm masz f/3.5, a dla 55mm już f/5.6

Jeśli chodzi o bokeh to jest on zależny od kilku rzeczy. Nie tylko samego otworu przesłony.
    Wpływ mają:
    - odległość tła od fotografowanego obiektu, a dokładniej różnica miedzy odległością obiektu od aparatu i tła od obiektu.
    - ogniskowa - im dłuższa ogniskowa tym większa kompresja tła - mocniej rozmywane tło mimo takiego takiej samej GO, ale oddalenie się od obiektu sprawia, że zmniejsza się proporcja odległości
    - obiektyw - jedna mają łagodny bokeh inne ostry, a przy współczesnych obiektywach z AF jeszcze ma znaczenie jego konstrukcja, bo większość obiektywów skraca ogniskową wraz z ostrzeniem na bliższe odległości.
    Im obiektyw mocniej skraca ogniskową, tym będzie mniejsze kompresja tła, a tym samym będzie ono mniej rozmyte.
    - wielkość matrycy aparatu (to akurat pośredni wpływ, bo mniejsza matryca wymusza oddalenie się od obiektu, a tym zmienia się proporcja między odległością od obiektu i obiektu od tła).

Więc jak widzisz bokeh jest skomplikowaną sprawą i nie da się powiedzieć, czy mając obiektyw f/2.8 da się uzyskać taki bokeh jakiego oczekujesz.
    Najlepszym rozwiązaniem wg. mnie byłby obiektyw jaśniejszy niż f/2.8. Z tanich wybór sprowadza się do 2:
    Nikkor 35/1.8G DX i Nikkor 50/1.8G
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Witam. Dzięki wielkie! Musi być zmiennoogniskowy koniecznie
    .sigma 17-50 2.8 tez mam do wyboru .

Pozdrawiam

Domyślnie

Ten Tamron to pod pen klatkę chyba? Zakres taki trochę dziwny do d3100. Dlaczego nie chcesz nikkora AF-S 50 mm f/1.8G? To dobry i przy okazji jeden z tańszych obiektywów, pełna automatyka, oczywisty wybór dla ogólnie określonych założeń.
    Jak napisał kolega powyżej, możesz iść w stronę zwiększania odległości od obiektu i tła, dłuższy obiektyw (nawet 70-300 czy wiele stałoogniskowych), niekoniecznie bardzo jasny, też da ciekawy efekt.
    Ile chcesz przeznaczyć na zakup i co konkretniej fotografować? Nie mówię, że Sigma jest zła, wręcz przeciwnie, ale niekoniecznie spełni Twoje oczekiwania.

Domyślnie

Szukam czegoś uniwersalnego. Robie dużo zdjęć 17 miesięcznego dziecka . Sporo w pomieszczeniach . Jak to dziecko czasami jest bliżej a czasami dalej i stad zmienno ogniskowe szkło ( czesto fotki z ukrycia bo jak zobaczy to od razu do mnie leci ) . Kwota tak do 1500 -wiec używa. Tamron ok 800zl. Sigma ok 950.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Uswat w swoim kicie ogniskowa ~28mm i zobacz czy nie będzie za wąsko do robienia zdjęć w domu. Od razu będziesz mieć odpowiedź czy Tamron czy Sigma.
    Nikon

Domyślnie

Właśnie przed chwila się nad tym zastanawiałem i faktycznie może być za ciasno. Czyli zostaje tamron 17 -50 vs sigma 17-50 ( jest też siga 18-50 ale chyba jest słabsza ) . Sigma nowa ok 1500zl . Tamron bez stabilizacji 1250. Ze stabilizacja 1500...
    Chciałem używkę ale widzę ze to trochę loteria...

Zamawiam ktoś kiedyś coś na valurbasket.com.pl ? Tam sigma ksztuje 1150 ...
    Ostatnio edytowane przez intoxication ; 22-02-2016 o 22:55

Domyślnie

Zdecydowanie Sigma 17-50 z tego, co wymieniłeś, nowa jest w Twoim budżecie. Z używaną będzie trudniej, jeszcze stosunkowo niedawno to szkło kosztowało pod 3tys, więc używane bywają ledwie 2-3 stówki taniej, mz nie warto (darmowa kalibracja, gwarancja, itd.). Do rozważenia ewentualnie Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0. Uważana za trochę słabszą optycznie, droższa (nie wiem, jak z używanymi, ewentualnie możesz poszukać), ale ciekawszy zakres ogniskowych.

Nikon

Domyślnie

Fotografuję bardzo często 1.5-rocznego sprintera, więc wiem co masz na myśli ?.
    Nie wiem natomiast ile zdjęć możesz zrobić, jak to nazwałes, z ukrycia, a ile w ruchu.
    Do tych z ukrycia, w zależności od mozliwej odległości od dziecka, wybrałbym N 50 lub 35 f1.8.
    Jeśli większość ujęć będzie bardziej dynamicznych, to S17-50 f2.8 os.
    A najlepiej jedno i drugie ☺.
    Nie ma się czym chwalić

Domyślnie

Dzieki za pomoc. Biorę sigma 17-50 . Z czasem pewnie jeszcze jakiś tele. Ale to nie teraz. Pozdrawiam

Strona 236 z 272 PierwszyPierwszy ... 136186226234235236237238246 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów