850 pro - i jestes w domu.
Szukaj
850 pro - i jestes w domu.
https://500px.com/Rafal_S Nikon FM2N
Tylko cena inna![]()
Nikon D90 i D80 | 50mm 1,8D AF | N 18-105 VR | S 18-200 | T 70-300 Macro | SB600
Panowie czy to jest normalne, że kopiując jakiś większy plik (film, obraz iso) z dysku SSD (na laptopie) na dysk zwykły zewnętrzny przez USB3, kopiowanie jest bardzo szybkie do powiedzmy 90% a potem kilka sekund "zawiechy" i dokończenie w ułamku sekundy do 100%? Czy to tylko błąd pokazywania stanu kopiowania przez windowsa?
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Chyba normalne, mam podobnie, może nie do 90%, ale gdzieś tak do połowy pliku. Tyle, że ja mam starego kompa sprzed 5 lat i choć SSD dało mu drugą młodość, to nadal pięcioletni komp.
@notdot: to windows i nieprecyzyjne obliczenia czasu kopiowania. U mnie tak się robi najczęściej pod sam koniec kopiowania.
ok, tak też przypuszczałem, że ten pasek postępu leci jak by go stado byków goniło a potem czeka na resztę
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Tu nie chodzi o stado byków. Po drodze jest jeszcze buforowanie zapisu/odczytu w RAMie. Pasek pokazuje przepływ danych do bufora. Zakończenie kopiowania to całkowite opróżnienie bufora, zapisanie 100% i dlatego to opóźnienie, czasem nawet kilka-kilkadziesiąt sekund. Zawsze ważne było, aby nie wyciągać czegoś z portu USB bez uprzedniego kliknięcia ikonki USB w zasobniku i poczekanie na komunikat "Można teraz bezpiecznie usunąć sprzęt podłączony do USB" (albo bardzo podobny).
Ponieważ nie mam Tapatalka, to post dodałem poprzez kliknięcie ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ na dole strony otworzonej w domyślnej przeglądarce mojego laptopa. Podobno też tak można
Robiłem test dysku SSD pod maksymalnym obciążeniem ( dużo jednoczesnych zapisów/odczytów na 100% wydajności).
I wyszła ciekawostka :
Im większe obciążenie tym większa temperatura dysku,
Im większa temperatura tym dysk wolniejszy.
Do tego stopnia że z 500 MB/s robiło się ... 50.
Jeśli kogoś interesują wyniki dysku SSD na M.2 (PCIe x4) z NVMe, to proszę podać nazwę programu (link) i określić jaki test wykonać. Od soboty używam nowej maszyny z takowym jako miejsce na system (Samsung SM951, 256 GB), więc może komuś pomogę z wyborem.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Potrzebowałbym nieduży dysk na bazę SQL. Nie jakoś szczególnie mocno używana, wielkości 3 GB. myślałem o jakimś slc ale ceny powalają...
Realnie wystarczy mi SATA II i 16 GB. 32 to byłoby full luksus...
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
Skontaktuj się z nami