Close

Strona 301 z 319 PierwszyPierwszy ... 201251291299300301302303311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 001 do 3 010 z 3379

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Defragmentacja dysku SSD może poprawić wydajność. Jeżeli pliki są rozbite na kawałki o wielkości ( załóżmy ) 4 kB, a pojedynczy blok na SSD ma 8 kB, to odczytanie jednego pliku 5 kB, którego kawałki leżą w dwóch różnych blokach, będzie wolniejsze i bardziej obciążające niż odczytanie tego pliku, kiedy będzie on leżał w jednym bloku. To jest to co pierwsze przychodzi mi do głowy. W praktyce, przestrzeń logiczna ( widoczna dla systemu operacyjnego ) a przestrzeń fizyczna ( którą widzi i zarządza firmware dysku ) to dwie zupełnie różne bajki w których miesza wear leveling i automatyczne mechanizmy optymalizacji zapisów. Co za tym idzie, defragmentacja może, ale nie musi ustawić plików fizycznie razem w ramach tego samego bloku, strony czy innej jednostki organizacyjnej ( czym przyśpieszy oczywiście operacje na tych danych). Być może defragmentacja wpływa jakoś na wewnętrzne algorytmy w dysku. Druga sprawa, że jeżeli część pliku została usunięta, ale blok nie został zTRIMowany, tylko nadpisany innym plikiem na poziomie OS, to defragmentacja ma spore szanse pomóc. Nie będą to gigantyczne różnice moim zdaniem, ale jakieś mogą być. Jakie dokładnie? To trzeba by bardzo dokładnie przetestować, w warunkach laboratoryjnych, programując dysk na poziomie kontrolera i za każdym razem wymuszając start w takim samym stanie - ciężka sprawa
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Ja zacząłem to analizować kiedy trafiłem na kompa który po 2 latach pracy z SSD ewidentnie mulił. Optymalizacja przez trim nic nie dała, pozostawienie pod napięciem, żeby kontroler mógł przeprowadzić GC też nie. W końcu spróbowałem najzwyklejszej w świecie defraga z win7. No i system odczuwalnie przyspieszył - i nie było to tylko moje odczucie.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

@Pawel Pawlak

Nie zapełniam dysków SSD bardziej, niż w 60% ich pojemności i jeszcze nigdy nie musiałem ich defragmentować.

Nie wiem, czy gratulować, czy ..., że przywdziałeś zielony kaftanik ?
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Wg Microsoftu należy optymalizować dyski HDD i... SSD oraz nie bać się defragmentacji (realizowanej przez usługę DefragSVC). I tak, w przypadk HDD obsługiwanego przez Windows 10 wykonywana jest tradycyjna defragmentacja. W przypadku SSD - tzw. inteligentna defragmentacja (tzw. zestaw wskazówek trim). Taka okresowa (co miesiąc) defragmentacja SSD w Windows 10, który jest BTW najlepiej przystosowanym systemem Microsoftu do obsługi SSD, przyczynia się do eliminowania błędów, które mogą pojawić się w metadanych maksymalnie pofragmentowanych plików. Zaś więcej fragmentów plików oznacza więcej metadanych do przetworzenia podczas odczytu czy zapisu pliku, co może prowadzić do spowolnienia działania SSD a tym samym i systemu operacyjnego. Mówiąc inaczej, Microsoft uważa, że system plików na SSD potrzebuje okresowego rodzaju defragmentacji bo dzięki temu zostaje zmaksymalizować jego wydajność. Jeżeli z kolei wyłączy się usługę defragmentacji (DefragSvc), co wielu czyni, to należy liczyć się z tym, że metadane systemu plików mogą osiągnąć maksymalną fragmentację, która w efekcie może doprowadzić do poważnych kłopotów (m.in. wydajność SSD drastycznie spada), o których wspominał Paweł Pawlak. Tyle fachowcy z Microsoft. Teraz pora na fachowców-nikoniarzy.

Domyślnie

Dziwne, przy ssd na m.2 z nvme i ssd na sata nie widzicie roznicy (2000 vs 550). A teraz placzecie o defraga.

Domyślnie

Taaa... sekwencyjny odczyt wielkich plików w normalnej pracy desktopowej pracy dramatycznie wpływa na komfort pracy i zmulenie systemu...
    Jeśli naprawdę masz tak nikłą wiedzę w temacie jak wynika z Twojej wypowiedzi to raczej nie powinieneś decydować się na szydercze uwagi.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Pawel Pawlak szkoda nerwów Każdy ma inne zdanie, sprzęt różny i często Windows zaśmiecony to nie widać różnic, znam takich co OS na SSD startuje wolniej niż mój PC na HDD, dyski SSD z OS czy te na magazyn powinny być co jakiś czas oczyszczone i zapisane ponownie, wtedy wydajność ich jest wysoka, po roku czy więcej wydajność dysku SSD spada jeśli dużo danych jest usówane i zapisywane ponownie, więc jedna fragmentacja też ma wpływ na wydajność SSD.

Domyślnie

Spoko, to nie było nerwowe z mojej strony
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Z tego co jest na rynku o pojemności około 250 giga do desktopa.
    Optymalny wybór jakość/niezawodność/cena -co możecie polecić ?

Domyślnie

GoodRam Iridium Pro 240GB

Strona 301 z 319 PierwszyPierwszy ... 201251291299300301302303311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów