Zajmę tylko chwilę w swoim temacie:
- grzebanie w LR nie pomogło na mój problem, rozwiązało go dopiero usunięcie pliku "Lightroom Catalog" i postawienie całej biblioteki na nowo.
Dziękuję, możecie dalej się przepychać![]()
Szukaj
Zajmę tylko chwilę w swoim temacie:
- grzebanie w LR nie pomogło na mój problem, rozwiązało go dopiero usunięcie pliku "Lightroom Catalog" i postawienie całej biblioteki na nowo.
Dziękuję, możecie dalej się przepychać![]()
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
Proszę o szybką pomoc - miałem LR 5.6 teraz LR CC. Ze starego skopiowałem cały katalog z plikami Backup i plikami lrcat. Jednak nazywają się one Lightroom 5 Catalog.lrcat, Lightroom 5 Catalog Previews.lrdata i nie wiem w które miejsce do nowego katalogu utworzonego przez nowego LR skopiować. Help !!![]()
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Nowym lightroomem otwierasz stary katalog. Lightroom robi konwersję katalogu, tworząc nowy plik lrcat (starego nie nadpisuje) oraz potrzebne mu katalogi Previews oraz backup. Czyli krótko, stare zostaje nietknięte.
Dzięki Czarek, właśnie tak zrobiłem. Tylko dopytam - w katalogu Backups mam uporządkowane pod wzg. daty również pliki lrcat. , ja natomiast zaimportowałem z osobnego pliku, który leżał sobie osobno w starym katalogu LR5. Który ważniejszy? Ten, który nowszy? To te same backupowe ustawienia?
Ostatnio edytowane przez nowart ; 17-12-2015 o 00:20
Nie do końca rozumiem z tą ważnością i importem. Ja nie importowałem nic. Po instalacji CC otworzyłem *.lrcat ten, na którym pracowałem w lightroomie 5. CC zrobił mi konwersję i zapisał pod inną nazwą, którą ręcznie sobie zamieniłem wg własnych upodobań.
Chodzi mi o to, że w starym katalogu LR mam kilka plików lrcat. i nie wiem który powinienem zaimportować do CC ale zaimportowałem pierwszy z brzegu i chyba jest ok![]()
Jeżeli jest kilka, sprawdziłbym, który otwierałeś Lightroomem 5, albo wybrał najmłodszy![]()
Mam problem z miniaturami zdjęć, które są wyświetlane po eksporcie z Lr, tzn. są jakby przekolorowane i przepalone ..no wyglądają dziwacznie. Kiedy następnie otworzę ten plik w Ps'ie i zapiszę kolejny raz to wygląd miniatury wraca do normy.
Jest tu podobny, aktywny wątek o CC? bo coś nie mogę go namierzyć
Mam pytania.
Mam obrobiony plik .raw w LR.
Exportuje do DNG - jaką postać ma plik .dng fizycznie ?
- czysty dng bez obróbki?
- dng z obróbką na stałe? Czyli jak otworze go w innym programie to będzie miał na sobie obróbkę.
Fakt faktem, podglądy .dng (załączony w nim .jpg) są analogiczne jak plik jest obrobiony to podgląd .dng (.jpg) również. Jednak w przypadku LR gdy otworze takiego obrobionego .dng... ma na sobie obróbkę: BRAK HISTORII obróbki, ale w momencie naciśnięcia RESET widzę jakby surowy .DNG (dawny RAW).
Co daje opcja przy eksporcie do .dng : Embed Fast Load Data? Tłumacząc to 'załączenie szybkiego ładowania danych'. W praktyce wygląda to tak, że z 5,5MB 'z' , a bez 3,3MB. Ładowanie pliku w 2 wersjach jest identyczne, zatem nie bardzo wiem, co daje ~40% powiększenie pliku?
Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 21-12-2015 o 23:48
"Nikon"
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Skontaktuj się z nami