Close

Strona 93 z 108 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Bo ja jestem potłuczony i umiem zrobić takie proste rzeczy, a ty jesteś cały i ze swoim problemem jesteś w du.

A najpewniej po prostu nie wiesz co robisz, więc ani nic nie ustawisz (bo nie wiesz co i jak ustawić pomimo jasnej instrukcji), ani nie wiesz do czego ustawienia się stosują, więc nie wiesz jak to sprawdzić. Mógłbym ci łatwo pomóc, ale przecież będąc całym i takim mądrym nie przyjmiesz pomocy od potłuczonego, he he....
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

pompon, olej tłoka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

Bez komentarza. Taki poziom reprezentujecie obaj że naprawdę szkoda słów na opis . pozdrawiam

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Domyślnie

Hej.

Mam pytania do mistrzów LR:

1. Mam obrobione fotki w LR. Jednak chciałbym wywołać surowego .rawa w LR bez obróbki - masowo np. całą kolekcję. Jak to zrobić?
    2. Usuwam .rawy. W ich miejsce wrzucam .jpg z tą samą nazwą. Problemu nie ma jak to robię pojedyńczo,,, czy wie ktoś jak to zrobić dla większej liczby plików z automatu... aby przyjmowało mi plik 123.jpg zamiast 123.nef

Z góry dzięki.
    "Nikon"

Domyślnie

Stwórz sobie wirtualną kopię i na niej zresetuj ustawienia w Develop.

Domyślnie

Tak 1,2 fotki okej... ale 10 tys fotek to mi braknie roku na taka zabawe i spuchnie catalog LR ... moze cos innego znacie ?
    "Nikon"

Domyślnie

Co? Zaznacz wszystko, stwórz wirtualną kopię, zaznacz te pliki, zresetuj i wyexportuj.
    Dłużej zajęło mi to pisanie, niż tobie wykonanie zadania.

Domyślnie

Nie no. Muszą być jakies normalne sposoby... szybciej by bylo dac reset export i ctr+z ... bez tworzenia kopii virtualnych... ale to nie jest metoda do uzywania na co dzien... tylko powiedzmy jakis hak na raz
    "Nikon"

Domyślnie

Matko boska, ale kombinacji...

1. Zrób kopię całego swojego obecnego Catalog - albo automatyczny backup, albo wyeksportuj (bez plików RAW ani bez podglądów, bo szybciej) i nazwij ten wyeksportowany 'reset wszystkiego'
    2. Otwórz ten Catalog, zaznacz wszystkie zdjęcia, zresetuj metodą jaką lubisz, i wyeksportuj.

Koniec.

Poniżej kroki późniejszego postępowania dla dociekliwych i wyjaśnienie, czemu to najbezpieczniejszy sposób.

3. Wywal to, co zrobiłeś w punkcie pierwszym, albo zostaw sobie na później jak Ci nie szkoda miejsca na dysku, obojętne.
    4. Ciesz się, że masz eksport wszystkich zresetowanych zdjęć przy jednoczesnym kompletnie nienaruszonym oryginalnym Catalog, który został nietknięty, bo nie dokonałeś na nim żadnej operacji, tylko na jego kopii.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Hej.

Dzięki @2pompony tylko mi chodzi o zrzucenie .jpg bez obróbki, ale aby obróbka na .raw pozostała.
    Czyli mam fotke A obrobioną black white i kolega mnie poprosił abym mu wywołał tego rawa bez obróbki .jpg-a.
    Przykład prosty, ale ja mam sporo kolekcji zrzucić w taki sposób.

Wydaje mi się ta funkcja banalna, bo podgląd w Develope przy pomocy przycisku na klawiaturze | pokazuje własnie surowego .rawa.
    Zatem nie sądzę aby brakło funkcji export as default , albo export before postprocess... etc.

Druga rzecz
    Mam mnóstwo zdjęć tj. ~ 55 tyś wszystkiego wszystko w formacie .raw i obrabiane (naturalna sprawa).
    Zajmuje mi to sporo miejsca... chcę zatem, podmienić .raw-y na .jpgi, wtedy obróbka z .raw przejdzie na .jpg-a.
    Robiłem tak testowo dla 1 fotki, da się i śmiga zmieniam tylko źródło fotki i obróbka pozostaje taka sama jak na .raw.

Pytanie brzmi, jak to zautomatyzować? Czy da się to zautomatyzować? Czy muszę fotka po fotce => potwierdź, potwierdź. ;/
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 06-12-2015 o 11:44
    "Nikon"

Strona 93 z 108 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów