Close

Strona 93 z 110 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

A, to tak, rzeczywiście.

No, to trzeba wszystkie trochę ocieplić/oziębić i po sprawie. Żeby się tylko nie okazało, że nie trzeba czegoś więcej, a to cienie za smoliste, a to światła za jasne, a to kontrasty nie takie, a to zafarby nie usunięte...
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 12-11-2015 o 01:39
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Zdaję sobie sprawę z zależności nanoszonych zmian. Bez tej świadomości obróbka i ujednolicenie materiału jest raczej niewykonalne. Akurat zdjęcia, które mam na myśli były bardzo podobne do siebie.

Niedawno kupiłem monitor do grafiki. Pracuję na razie na sRGB podobno bardzo dobrze skalibrowanym fabrycznie. Ku mojemu zdziwieniu, po późniejszym odpaleniu dosyć starannie obrobionych zdjęć, na standardowych ekranach pokazała się różnica w WB dla pewnej partii. Na graficznym wyglądały całkiem jednolicie. Nie wiem czy chodzi o podbicie kolorów na zwyczajnych ekranach? Wolałbym widzieć te różnice na etapie obróbki. Niuanse barwne odróżniam bardzo dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez easy lee Zobacz posta
    Ponowię pytanie, bo jest dla mnie bardzo istotne. Co robicie, kiedy stwierdzacie, że przydałoby się jednak podnieść nieco temperaturę o np. 200K dla kilkudziesięciu zdjęć jednocześnie, a materiał jest już obrobiony?
    Jeśli chcesz zmienić ustawienie o tę samą wartość dla wielu, zaznaczonych zdjęć to możesz się posiłkować "Quick Develop" w module Library.
    Działa to skokowo i dla ograniczonej ilości ustawień ale tak jak oczekujesz.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Tylko uważaj, bo działa to zależnie od tego, jaki jest tryb wyświetlania zdjęć. Bywa mylące na początku...

W module Library w trybie Grid (na miejscu roboczym są miniaturki), Quick Develop działa na wszystkie zaznaczone zdjęcia, każdemu doda lub odejmie trochę Kelvinów, w zależności od tego, ile ma dane zdjęcie. Słowem każde troszkę ociepli lub ochłodzi.

Ale w tym samym module, ale trybie Loupe (jedno duże zdjęcie zamiast miniaturek), klikanie w ikonki Quick Develop działa tylko na to jedno zdjęcie, nawet jak jest więcej zaznaczonych. Żeby zadziałało na wszystkie zaznaczone, trzeba włączyć Auto Sync (na samym dole prawego panelu).
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Czy ktoś może podpowiedzieć jak w module Book przeskalować/zmienić położenie tła strony?

- przeciągam z własne zdjęcie do panelu Background
    - pojawia się ono na stronie jako tło
    - po kliknciu w ramce tła nie pojawia się (jak w przypadku ramek ze zdjęciami) pasek skalowania zoom
    - po przeciągnięciu myszka tło się nie przesuwa (jak zdjęcia w ramkach)

Kwestia druga.
    Czy można to samo tło zaaplikować do kilku wybranych (ale nie wszystkich) stron jednocześnie.
    Czy jedynym sposobem jest wybranie strony, przeciągnięcie zdjęcia które ma być tłem do panelu - dla każdej strony osobno?
    Ostatnio edytowane przez kgeb ; 16-11-2015 o 02:44
    Nikon D610, N85/1.8G, N35/1.8G

Domyślnie chyba przyszedł czas na skorzystanie z backupu

Kiedyś nie zapisywałem plików xmp i tak się jakoś stało że zdjęcia które obrabiałem mam tylko w raw'ach a jakimś cudem nie mam ich w LR, nie wiem czy przez jakieś preinstalacje LR, czy cholera wie co, teraz już nie dojdę. Okazało się jednak że znalazłem na kompie stare backupy i teraz pytanie czy jestem w stanie odtworzyć/odzyskać obróbki tych plików? Jak się do tego zabrać?
    Mogę zainstalować LR na czas eksperymentów na całkiem gołym kompie.
    Ktoś z bardziej obeznanych poradzi jak się do tego zabrać i czy uzyskam spodziewany efekt?
    Generalnie dobrze by było jakby dało się właśnie wyciągnąć pliki xmp
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 28-11-2015 o 19:57
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Pytam, żeby uściślić - masz pliki NEF, gdzieś sobie na dysku siedzą, zniknęły tylko z Catalog LRa, czy tak? BO jeśli nie masz już plików zdjęć (tych NEFów), to z backupu LRa już ich nei odzyskasz...

Natomiast jeśli same pliki NEF są gdzieś neinaruszone - po prostu otwórz z backupu Catalog LRa i licz na to, ze w tym backupie jeszcze masz te pliki 'w LRze', znaczy ich obróbka i cała reszta (historia, tagi, snapshoty i tak dalej) jeszcze siedzi w LRze... Jeśli same pliki NEF siedzą gdzie indziej, będziesz musiał co najwyżej pokazać LRowi nową lokalizację.

Jak już otworzysz z backupu ten Catalog, to dalej będziesz mógł zrobić wszystko, na przykład zapisać dla wszystkich lub wybranych sidecary xmp. Jednak doradzam pewną ostrożność i rozwagę! Może się bowiem tak zdarzyć, że część zdjęć z tego backupu (to cały czas jest backup, pamiętasz?) potem obrobiłeś inaczej, więc jak teraz weźmiesz takie zdjęcie i zapiszesz mu sidecara xmp danymi z backupu, jak potem otworzysz swój normalny Catalog - powstanie problem, którą obróbkę LR ma uznać: tą z sidecara (daen z backupu) czy tą z własnej bazy (to znaczy tą aktualną).

Łatwo się pogubić, jeśli człowiek nie dochowa staranności w działaniu.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Nefy oczywiście mam, tylko w grę by wchodziło wgranie backupu i wskazanie że nefy są w innym miejscu.
    Co do obróbki to sprawa jest prosta bo jak raz obrobię to raczej nie wracam i temat zamykam. Tylko na początku nie stosowałem plików xmp.
    Nie jestem też pewien czy na tej obecnej instalacji były obrabiane, bo przecież by były, a backupy mam znacznie starsze, niż to co jest na tej instalacji robione obecnie.
    Na obecnej instalacji LR bym tych eksperymentów nie robił, bo namieszam sobie jeszcze z obecnymi i dopiero będzie bigos.

A jak się ten backup wgrywa?
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 28-11-2015 o 22:19
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013

Domyślnie

OK, to jeśli zależy Ci na tym, żeby mieć aktualny pliczek xmp przy każdym NEFie (a w nim obróbkę, która jest jedna i ostateczna), zrób tak:

1. Zdubluj cale drzewko folderów w jakich trzymasz zdjęćia, powiedzmy na drugi dysk (niekoniecznie musi to być drugi, ale musi być gdzie indziej). Same foldery, bez plików.
    2. Podziel kolekcję zdjęć w ten sposób, żeby na jednym dysku mieć tylko te NEFy, które już mają sidecara xmp, a te, które są xmp pozbawione przenieś do tego nowego drzewka na drugim dysku.

Wtedy oczywiście będziesz przywracać xmp tylko w w tym drzewku folderów, które jest bez sidecarów xmp. A na koniec scal te dwa drzewka foderów na powrót na jeden dysk i będziesz miał wszystkie pliki NEF z najbardziej aktualnymi sidecarami xmp: te które już miały xmp będą nieruszone, a te, które nie miały, przeniesiesz sobie z tego drugiego drzewka folderów.

Ja bym tak zrobił, bo to najprostsze i najtrudniej się pomylić.

A jak otworzyć backup? Po prostu - odpal LRa, daj CTRL O (literka o, nie zero) i pokaż mu, gdzie ten plik backupu siedzi. LR otworzy cały Catalog w stanie, w jakim był w momencie, jak robiłeś backup. Teraz albo LR sam sobie znajdzie zdjęcia, albo trzeba mu będzie pokazać folder najbardziej nadrzędny, a LR znajdzie sobie wszystkie podfoldery , jeśli tylko struktura drzewka folderow będzie zachowana (po to był punkt 1 na początku).

Program chwilę będzie mielił, a jak się uspokoi i znajdzie wszystkie zdjęćia, zaznacz wszystko (CTRL A) i potem daj CTRL S - to znaczy zapisz Metadata do pliku.

Koniec.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Ok, wielkie dzięki, poćwicze i dam znać jak poszło
    Ale to już jutro
    Grecja2013

Strona 93 z 110 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów