Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Od pewnego czasu biorę udział w wątku o FF Pentaxa (na forum Pentaxa - tam też się "udzielam"). Gdzie okazuje się, że Pentaxiarze nie mają pojęcia jak będą się spisywały obiektywy DA - które z nich kryją FF, a które DX. Obiektywy wypuszczane za czasów cyfry (jak wiadomo Pentax ma tylko DX).
    .......
    PS - widzę tam sporą winietę na Limitedach na przysłonie 1.8 - 31 i 77 mm.
    Z tego co gdzieś przeczytałem i chyba zakodowało mi się w szarych komórkach , to szkła DA będą pracować w cropie (o ile będą) a FA mają kryć pełne FF.
    W moim D7000 mam w korpusie funkcje eliminującą wpływ winiety, jeśli by ją wyłączyć to pewnie byłoby niezbyt dobrze z większością nikonowych obiektywów. Muszę to sprawdzić empirycznie
    Czy potwierdzasz z własnego doświadczenia opinię o wysokiej jakości obrazka z Limitedów, czy to raczej bajka pentaksiarzy ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merkator Zobacz posta
    ..W moim D7000 mam w korpusie funkcje eliminującą wpływ winiety, jeśli by ją wyłączyć to pewnie byłoby niezbyt dobrze z większością nikonowych obiektywów.
    Pełnoklatkowe szkła na cropie są na pewno bardzo dobre (tzn z małą winietą).
    Pentax lubił robić małe szkła, naleśniki itd. To będzie miało dość fatalny wpływ na winietę na cyfrze. Nikon ma takiego pleśniaka - Nikkor 45/2.8P - ma fanów na analogu, na DX też dobre opinie. Ale ... od czasów FF opinii o nim prawie brak. Winieta.

Cytat Zamieszczone przez merkator Zobacz posta
    ..Czy potwierdzasz z własnego doświadczenia opinię o wysokiej jakości obrazka z Limitedów, czy to raczej bajka pentaksiarzy ?
    1. Ale co to znaczy wysoka jakość obrazka? To jak maluje? Czy jest ostry? Czy nie ma winiety? Wejdę na grunt neutralny w tej dyskusji. Canon 35/1.4L. Slubniacy go bardzo lubią, uważają za jedno z najlepszych szkieł w całym (bogatym) systemie. Ale to szkło ma potężną winietę, a Sigma 35/1.4 jest od niego także wiele ostrzejsza. Więc teraz (kiedy mierzalne parametry sa dla niego nieciekawe) canonierzy mówią, że pięknie maluje. To wg jakich kryteriów mam oceniać Limitedy? Generalnie to dopiero na FF widać co jak maluje (tu wyłązi ta nieistniejąca niby plastyka). Moje przekonanie jest takie, że to trwanie przy legendzie sprzed epoki cyfry. Którą FF albo podtrzyma, albo naruszy. Zanim się zmieni opinie to trochę trwa. Czy nikony mocno szumią? Za CCD szumiały. Ale jeszcze ze 3 lata po wypuszczeniu Nikona D3 część canonerów była święcie przekonana, że najmniejsze szumy to domena ich systemu. Po prostu nie wszyscy mają rozeznanie co się wydarzyło u innych w ostatnim roku - dwóch. Z zaciekawieniem czytam na CB wątek o canonie 5Ds by sie przekonac jak to body zweryfikowało jakość optyki. Niestety zainteresowanie tym watkiem, aparatem (i obiektywami do niego podpiętymi) jest tam tak małe, że aż dziwne. Na naszym forum w miesiąc od ukazania body spoko mamy 1000 postów. A tam niemal cisza.

2. Co to znaczy Limitedy? To prawie tak tak jakby powiedzieć Nikkory. Nie można generalizować. Wśród Limitedów są różne szkła.
    Powtórzę - wolałbym z dyskusją o Pentaxie poczekac do ukazania się body. To zweryfikuje nasze poglądy. Moje i wasze. Naciągacie mnie na jakieś definitywne wypowiedzi, a ja ich na razie nie mogę dać. Ale wy tez nie jesteście do nich uprawnieni.
    Obawiam się tylko czy przypadkiem na Pentaxie nie będzie tak cicho jak u canonierów po 5Ds. Mało konkretów, pojedyncze opinie o kilku szkłach i to opinie nie wiadomo czyje (niewiadomo więc na ile wiarygodne). Trzeba będzie poczekac na testy na portalach typu dxomark i innych zagranicznych.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-12-2015 o 00:28
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

OK, qumam Kolega Bruner jest w dylemacie Nikon czy Pentax, więc wróćmy do meritum dyskusji.
    Ja dwa lata temu miałem podobne rozterki gdy zmieniałem system odchodząc od m4/3, wybór padł na nikona. Dlaczego nikon ? W moim przypadku o wyborze zaważyło kilka kryteriów.

1. Sprawny TTL i CLS - pytałem o te zagadnienia na forum pentax'a i chłopaki wytłumaczyli mi co u nich działa a co nie, a potrzebuję czasem sprawnie błysnąć.
    2. Dostępność rynkowa (rynek pierwotny i wtórny) wszelkich akcesoriów do systemu: szkła, lampy itp. Dziś nawet "nie dla idiotów" ma na półce kilka szkieł nikkora.
    3. Znajomość produktów nikona z innej branży, konkretnie optyczny sprzęt pomiarowy. Wieloletnia bezawaryjna eksploatacja sprzętu w warunkach terenowych zachęcała do ponownego zaufania tej samej firmie.
    4. Poziom cen w segmencie amatorskim akceptowalny dla mojej kieszeni.

Cóż, zaprezentowałem teraz zupełnie odmienne podejście do tematu niż gadanie o wyższości jednej szklarni nad drugą, czy jakiegoś korpusu nad innym, ale wydaje mi się, że kolega Bruner powinien zastanowić się nad analogicznymi zagadnieniami ze swojego punktu widzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nikon ma takiego pleśniaka - Nikkor 45/2.8P - ma fanów na analogu, na DX też dobre opinie. Ale ... od czasów FF opinii o nim prawie brak. Winieta.
    Nie powiem, że nie ma, ale dla mnie akceptowalna nawet na 2.8.
    To w sumie rzadkie szkło. Dlatego się o nim nie słyszy.

Domyślnie

Niektórzy lubią winietę. Patrz - kultowość canona 35/1.4L.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

... i DX-owego Nikkora 35/1.8 na FX.
    Jacek

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów