Andy, była mowa o DA 35/2.4, jest jeszcze DA 70/2.4. To są szkła budżetowe w P. W N masz 35 i 85 /1.8G, jak dla mnie różnica w świetle jest znacząca. Ceny podobne.
P świadomie zrobił coś innego: poszedł w miniaturyzację kosztem światła. Robi małe i zgrabne obiektywy, ale próżno szukać szkła ze światłem 1.4, poza dyżurnym 50/1.4 i drogawym 55/1.4.
DA50/1.8 to szkło budżetowe, jakość wykonania jak dla mnie gorsza od Nikkora 50/1.8G. Ostrość na pełnej dziurze też lepsza w N. Tu mała anegdota: kolega kupił DA50/1.8 i miał duży front focus. Przy możliwościach korpusu regulacji -10 (w P ff reguluje się na minus), trzeba było zrobić tak z -15, żeby było ok. Szkło poszło z korpusem do serwisu. Po tygodniu wraca, co zrobił serwis? W menu serwisowym zmnienił globalną korekcję na -5 i wówczas -10 w korpusie starczało. Na pytanie czy ine szkła będą mi ostrzyły dobrze, zapytali: a jakie są inne obiektywy? Kit? To będzie ok. Jedyny plus: grosza za to nie wzięli.
W P obiektyw 50/1.7 jest praktycznie jedynym wartym uwagi starym szkłem. Miałem go w wersji M, A i FA. Tani i dobry. Ale trudno zbudować system na 1 szkle. Zachwyt nad kompatybilnością P ze starymi manualami też szybko mija. Miałem ok. 15 takich starych szkieł, w tym uważane za niezłe K28/3.5 czy M200/4. Pstryknąłem każdym po kilkadziesiąt fotek i kupiłem szkła z aAF. Stare szkła są takie sobie na pełnej dziurze, abberacje zabijają, trafienie w manualu z focusem to totolotek. Jak to mówią: te szkła budzą emocje po 2x: jak je kupujesz i jak sprzedajesz.
Jeżeli komuś styka kit + 50/1.8 to Pentax wystarcza. Jak ktoś z tego wyrośnie zaczyna się kombinowanie. Można kupić np. Sigmę, ale też lepiej do N, bo do P nie wszystko produkują.
Rynek wtórny też jest większy w N. W danym momencie, na popularnym portalu aukcyjnym, jest tyle szkieł do P w ogóle, ile pojawia się do N w ciągu 1 doby.
Do minusów P dodam jeszcze, że Chińczycy robiący mnówtwo różnych gadżetów foto, ledwo dostrzegają, że poza C jest jeszcze N. Reszta świata dla nich nie istnieje. Dlatego w takim N czekasz na lampę YN685 z wbudowanym odbiornikiem 622TX i HSS (Auto FP) a w P cieszysz się, że dedykowany do N sterownik 560TX odpala z korpusu P w manualu 560III i można coś pokombiować radiowo. Do P masz całe 2 lampy systemowe i poza Metzem nie ma niczego z ttl'em.
Nadal uważam, że P robi niezłe korpusy, ale oferta tego co można do nich podpiąć jest uboga.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami