Gdyby ktoś z forumowiczów był zainteresowany tele i 50 1.8 w dobrej cenie to proszę pisać na priv.
Szukaj
Gdyby ktoś z forumowiczów był zainteresowany tele i 50 1.8 w dobrej cenie to proszę pisać na priv.
Ciągle remont wody?
Ładne.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Nie, to Port Miejski. Węgiel do fabryki chmur dowożą.
Dziękuję.
Ponieważ tu informacje techniczne zawsze mają wzięcie, to nadmienię, że powyższe zdjęcie jest utrzymane na zombie przy 1/6 s i ekwiwalencie 57 mm. Utrzymane jedną ręką, nie chciało mi się kasku i okularów ściągać, żeby skorzystać z wizjera. OSS pezeta dobry jest, czego nie można powiedzieć o AFie, bo musiałem się na MF przełączyć. Kilka prób musiałem podjąć, żeby ostro wyszło, ale chyba głównie przez znikomą precyzję pierścienia ogniskowania, dodatkowo obsługiwanego w rękawiczkach, choć cienkich, ponieważ nadal jest ciepło.
No to naprawdę nieźle, bo zdjęcie wydaje się naprawdę ostre.
Wydaje Ci się.Takie czasy E20 też jestem w stanie utrzymać i to bez OSS. Dodatkowo bym nie musiał kręcić ISO do 800, bo f/2.8, a nie f/5.6 i pewnie AF by zadziałał. Łabędź co go tu wklejałem wczoraj jest z E20, bo do Hydropolis nawet pezeta nie brałem. Zresztą wszystkie zdjęcia z Hydropolis są zrobione Z12/2.8.
Pezet jest fajny na dojazdy i powroty z fabryki, bo pokrywa swym zakresem ogniskowej, prawie całą moją szklarnię, ale streeta sobie nim na przykład nie wyobrażam, nawet nie będę próbował.
Fotos jest ostry. Oryginał, ostrzyłem na transporter taśmowy w środku kadru.
Fuckt!Ostre. Masz żelbetową rękę...
![]()
Ciężko porównywać utrzymywanie ekwiwalentu 57mm z ekwiwalentem 30mmA na 20mm PZ ma f3,5 więc niecała działka przewagi co można nadrobić ok. 3ev stabilizacji (przy tak szerokim kącie nie wykluczone że może nawet trochę więcej) więc jak e20 utrzymujesz 1/6s to PZem byś mógł 1/1.5s, można nawet działeczkę domknąć to dalej jest 1/3s i działkę ISO można na tym odzyskać mając ostre f5,6 w porównaniu do w pełni otwartego e20... Kwestia AFu, przyjemności użytkowania czy obrazka to inna sprawa, ja się z PZem nie dogadałem choć teoretycznie powinien mi świetnie pasować, zostałem ze starym kitem. I na a7 dalej go mam, i dalej go używam głównie do pierdół czyli prawie nigdy;p
Ciekawe czy zrobią w końcu nexa ze stabilizacją matrycy;]
A inna sprawa - jak się sprawuje ten 12/2.8? Fajne szkiełko i dobry wybór?
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami