Close

Strona 97 z 110 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Używam wyłącznie RAW, ale czy ktoś w krótkim żołnierskim zdaniu wyjaśni mi co tracimy w DNG vs. RAW?

W krótkich żołnierskich słowach: to zależy (bardzo) od tego, jakim sposobem wygenerujesz sobie DNG. Znaczy, jakie wybierzesz opcje przy zapisie.

Program Adobe DNG Converter ma dostępnych kilka opcji, z których najważniejsze dla jakości wydają się typ kompresji (stratna/bezstratna), a zaraz potem stopień tej stratnej kompresji. Nie do końca ściśle, ale z bardzo ładną analogią można powiedzieć, że to coś jak suwaczek jakości przy zapisie jpga (gdzie kompresja może być taka, że się jej nie zobaczy łatwo, a może być taka, że zmasakruje obrazek). Ciągnąć dalej tą analogię, możesz wybrać zapis z kompresją bezstratną (tzn. mimo ewentualnego spakowania zawsze odpakuje się oryginał), lub stratną (tzn. po jednokrotnym spakowaniu oryginał jest utracony bezpowrotnie, zależy tylko w jakim stopniu).

Po drugie plik DNG można wyprodukować wieloma programami, nie tylko DNG Converterem, lub nawet nie tylko ze stajni Adobe - i tam ilość opcji może się różnić pod względem i ilości, i jakości... Jak weźmiesz do głowy, że sam plik RAW może być pakowany stratnie lub bezstratnie - jak widzisz krotka i żołnierska odpowiedź nie za bardzo jest możliwa przy tylu możliwościach konfiguracyjnych.

Na przykład przed momentem zrobiłem sobie z RAWa z D7100 (27,6 mega) zrobiłem sobie plik DNG o wadze 214 KILO. Powtórzę:

28 968 263 bajtów > 219 678 bajtów

Jak sądzisz, nastąpiła jakaś utrata jakości, czy nie?

to czy jeszcze jego magnificencja odpowie na takie pytanie:
    czy DNG wygenerowany przez LR w opcji " embed original raw file" zawiera w sobie "cały raw" i dng w jednym?
    z racji nazwy i wielkości pliku tak wnioskuję.

Nie wiem do kogo było pytanie, ale akurat wiem, co się pokazuje w tooltipie po najechaniu na opcję 'embed RAW file'... Otóż tooltip twierdzi, że ten ptaszek 'embeds the entire non-DNG raw file inside the DNG file. This creates the larger file size, but allows the original raw-file to be extracted later, if needed'

To ładnei ze strony Adobe, że dali nie tylko taką możliwość, ale też narzędzie, którym to pewnie można wykonać, i to za frajer (w dzisiejszych czasach to rzadkość, przyznajmy). Nei wyciągałem nigdy z pliku DNG oryginalnego RAWa, ale piszą, że właśnie to da się zrobić, i w DNG Converterze jest nawet guzik Extract, który niewykluczone, że do tego służy.

Ogólnie to się słabo sprawdza pod kątem archiwizacji (waga pliku rośnie w dwójnasób), ale jak ktoś chce, to może sobie skorzystać.

to było do was docencie
    Ostatnio edytowane przez RobertMiernik ; 08-12-2015 o 14:04 Powód: Łączenie postów - panie panuj pan nad edycją ;P
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

doceniamy
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Usuwanie rawów i cudowanie z podmienieniem ich na jpegi w czasach gdy dysk twardy kosztuje tyle co flaszka dobrej whisky jest kretynizmem, który naprawdę jest mi trudno zrozumieć.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carlos_lo Zobacz posta
    doceniamy
    Touché!!!

pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Najlepiej samemu sprawdzić jaka jest degradacja jakości po konwersji do stratnego DNG przez obróbkę jednego i drugiego. Ja do archiwizacji NEFów ze zleceń które obrabiam w LR używam najczęściej kompresji stratnej z zachowaniem oryginalnej rozdzielczości (choć w przypadku kiedy wiem że docelowo będzie tylko mały format końcowy, to także z redukcją rozdzielczości do 10- albo 15mpix) i jeszcze nie brakowało mi jakość. A różnica w wielkości plików jest naprawdę spora.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Panowie zawodowcy ja jestem amatorem i nie bardzo rozumiem w czym rzecz.
    Przy obecnych cenach dysków ca. 150 pln za 1000GB czyli 1TB , koszt by umieścic 200 000 (dwieście tysięcy) RAWów z D800 to koszt 1200 pln a z backupem razy dwa czyli 2400 pln.
    To w takim razie ile wy tych zdjęć musicie archiwizować albo ile wy zarabiacie na tych setkach tysięcy sprzedanych zdjęć , że wydatek na narzędzie pracy w wysokości dwóch i pół tysiąca jest przedmiotem debat i szukania oszczędności.

Domyślnie

Ja nie zawodowiec a amator, ale dyski do magazynowania kupuję zanim zaczynam je zapełniać - czyli najczęście wtedy kiedy nie są jeszcze takie tanie jak po 3-4latach Wybrałem sposób magazynowania i archiwizacji RAID5 w 4 zatokowym NAS + archiwum na zewnętrzny dysk. Chyba 2.5roku temu kupiłem w tym celu 3x4TB NAS (wymieniając poprzednie wersje 2TB)z czego powstało 8TB przestrzeni z możliwością rozbudowy do 12TB i zewnętrzne - max dostępne 4TB. Inwestycja była spora. Obecnie chcąc zwiększyć przestrzeń do 12TB już nie jest tak źle, ale muszę jeszcze dokupić kolejny HDD zewnętrzny. A po co ? Skoro można sporą część archiwów zmieścić na 30% powierzchni po kompresji od stratnego DNG - a jak słusznie poddałeś w wątpliwość zarobki na sprzedaży tych setek zdjęć nie zachęcają do inwestowania w ich składowanie

edit:
    dość istotna uwagą; często z różnych przyczyn nie wywalam z sesji niepotrzebnych kadrów więc mam przechowywanych sporo "śmieci"
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 07-12-2015 o 21:22
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Ok.

Macie racje @Paweł Pawlak i @2pompony.
    Pisząc mój wywód nie wziąłem dng pod uwagę... można usunąć te moje wymysły z .jpg.

W LR => Library => Convert to Dng, nie ma zmiany rozdzielczości. Jest ona tylko i wyłącznie przy eksporcie.
    Myśle, żeby przekonwertować pliki w ten sposób to z buta mi od razu podepnie ten plik LR (zmieni lokalizacje), a później wywołać dng z mniejszą rozdziałką i podmienić.

Dobrze myślę?

Pozdro => jesteście Mistrzami
    "Nikon"

Domyślnie

o mnie chyba jeszcze zapomniałeś
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

Ojj przepraszam. I dzięki @cezary-k
    "Nikon"