Close

Strona 47 z 110 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Chciałem ponowić prośbę/pytanie odnośnie zestawu LR5 i Premiere 5 dołączonych do Canon'ów - czy są jakieś wzmianki w warunkach licencyjnych odnośnie odsprzedaży i "przywiązania" oprogramowania do body?
    Pisałem do supportu Adobe dziś rano na czat, potem maila, ale żadnego odzewu.
    Może ktoś ma jakieś potwierdzone dane?

Raz już kupiłem oprogramowanie (PS CS5), które okazało się nielegalne (inna sytuacja, ale rozczarowanie i obawa pozostały), więc wolę się uchronić przed błędnym zakupem.

Pozdr.

Domyślnie

Licencja licencją, a w PL mamy inne obowiązujące przepisy prawa i one są nadrzędne w stosunku do licencji wymyślonej przez amerykanów.

Najlepszy przykład do licencja i zakaz odsprzedaży kupionej w sklepie gry na Playstation, która jest niezgodna z obowiązującym w Polsce prawem. Na pudełku pisze, że po kupnie nie możemy tej gry już nikomu sprzedać, wg obowiązujących w Polsce przepisów możemy dysponować takim mieniem w nieograniczony, zgodny z prawem sposób. Gdzieś nawet chyba jest wyrok potwierdzający możliwość dysponowania swoim mieniem, mimo wymyślonych zakazów jakichś korporacji z Tokyo, które straszą klientów napisami na pudełkach, dbając tylko o swój interes i wymuszając zakup kolejnych ich produktów w pełnej cenie.

I tak samo jak możemy w Polsce legalnie ściągać mp3 na prywatny użytek, tak już programów komputerowych i gier do własnego użytku nie możemy. Takie jest aktualnie u nas prawo.

Nikogo nie nakłaniam do kupna, bo sam Windowsa w wersji OEM kupiłbym i kupowałem tylko składając samemu nowy komputer a nie do instalacji na już istniejącym, o tyle w przypadku licencji LR nie wiem czy może ona być zgodnie z prawem na stałe przypisana do innego produktu. Dla mnie sprawa jest prosta, bo abstrahując od naszych przepisów, honorowo kupiłbym normalną wersję LR zamiast takich wynalazków z Allegro. Wtedy nie ma rozterek moralnych i wątpliwości, a te 100zł to i tak bym przejadł na hamburgery. LR kupuje się raz więc można tą stówę więcej odżałować.
    Ostatnio edytowane przez Jacol ; 06-05-2014 o 11:13
    Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
    Vivitar 135 2.8 F mount

Domyślnie

No tak, patrząc z tego punktu, oczywiście masz rację.
    Sprawdziłem cenę najtańszego LR 5 w wersji "normalnej" to 500 zł bez paru groszy, czyli 2x więcej, co nie ukrywając nie jest dla mnie obojętne.
    Jednak boję się, bo raz już kupiłem okazyjnie PS'a na Ebay'u (jeszcze tak dobrze wykonanej pdróbki programu w życiu nie widziałem - identyczne pudełko, nośnik, key wchodził bez problemu, nawet znajomy, który też ma oryginalnego PS'a nie znalazł różnicy, jedyne co wskazało na to, że jest to podróba, to niemożność zarejestrowania na Adobe, chyba, że mogło to być spowodowane czymś innym...) i teraz nie chciałbym drugi raz kupić bubla.

Dalej czekam na odp. z Adobe polska (na pierwsze pytanie czekam już drugi tydzień, na drugie pytanie zadane za pośrednictwem czatu, już dwa dni), ale odzewu brak.

Dobra, póki nie dostanę jakiegoś info od Adobe, zakup z tych "okazyjnych" aukcji sobie odpuszczam.

Domyślnie

Zgodnie z polskim prawem można odstąpić/odsprzedać licencję, ale musi to być potwierdzone albo dowodem zakupu, albo stosowna umową (kupna-sprzedaży, przeniesienia licencji, itp). A to dlatego, że u nas licencja bez dokumentu stwierdzającego jej nabycie/posiadanie nie jest ważna.

Dodatkowo, aby móc odsprzedać licencję, trzeba posiadać dowód jej nabycia. Nie może to być aparat z licencją, a musi być ona oddzielnie wyszczegolniona.

I trzecia sprawa - warunki samej licencji. LR dołączany do Canonów ma dodatkowy punkt - oprogramowanie nie może być zbyte bez aparatu, do którego była dołączona - jest w pełni zgodny z polskim prawem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

I o ten właśnie trzeci punkt mi chodziło
    Jeśli taka wzmianka istnieje, to pozamiatane... nie ma sensu.
    Ciekawią mnie tylko sprzedawcy, którzy sprzedają to z Fvat po wyżej cenie
    Czy zdają sobie z tego 3 punktu sprawę...

Domyślnie

No i LR do Canona nie ma możliwości upgrade.

Domyślnie

No właśnie o tym też słyszałem, ale w sumie nikt nie miał pewności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arieloza Zobacz posta
    No i LR do Canona nie ma możliwości upgrade.
    ale nadal ma możliwości na update. Czyli będzie się aktualizował aż do czasu wypuszczenia lr 6
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Witam,
    mam pytanie odnośnie lr4, ale chyba dotyczy też lr5:
    mam profile do aparatu (rozszerzenie .dcp) gdzie trzeba je wkopiować aby pojawiły się w lightroomie??
    system win7.
    ###

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomicz Zobacz posta
    Witam,
    mam pytanie odnośnie lr4, ale chyba dotyczy też lr5:
    mam profile do aparatu (rozszerzenie .dcp) gdzie trzeba je wkopiować aby pojawiły się w lightroomie??
    system win7.
    c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4\Resources\CameraProfiles\Camera\
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 47 z 110 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów