taa... no i jak się wycofa samsung to nam aparaty przestaną robić zdjęcia, a obiektywy ulegną autodestrukcji![]()
Szukaj
taa... no i jak się wycofa samsung to nam aparaty przestaną robić zdjęcia, a obiektywy ulegną autodestrukcji![]()
Wiesz, to nie do końca jest takie proste. W przypadku awarii, w obecnych czasach, okazuje się, że naprawa jest często niemożliwa albo nieopłacalna. Jak wykazały badania, jeśli koszt naprawy wynosi do 30% ceny nowego urządzenia, ludzie przeważnie naprawiają. Przy koszcie rzędu 30-50% - różnie bywa, a powyżej 50% prawie nikt nie decyduje się na naprawę. Procenty te ponadto mają tendencję do zmniejszania się wraz ze wzrostem "przestarzałości" urządzenia. I teraz, jeśli zepsuje się kompakt, większości użytkowników jest dokładnie rybka, jakiej marki nowy kupią. Ważne, by miał pożądane funkcje i parametry, a marka jest sprawą drugorzędną.
W przypadku bezlusterkowców czy lustrzanek jest inaczej. To aparaty systemowe. "Dyskontynuacja" całej linii produktów oznacza, że jeśli coś się zepsuje albo będziemy mieli ochotę na rozbudowę, ta droga jest zamknięta. No, chyba, że ktoś będzie chciał sobie kupić stary, przestarzały aparat nieistniejącej już marki... A dlaczego ktoś miałby kupować taki aparat? Ano, bo zepsuł mu się, a w domu ma 5 obiektywów, flesz, i co tam jeszcze...
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Tego się właśnie obawiam... Dlatego byłoby miło mieć przynajmniej dwa korpusy...
Jest jeszcze nadzieja że inny gracz przejmie dział foto Samsunga... Lub Samsung wycofa się do czasu, aż wynajdzie matrycę deklasującą konkurencję.
A do tego czasu, zanim nastąpi to rozstrzygnięcie, mam świetny, mały i podręczny korpus, kilka świetnych szkieł systemowych i sporo pleśniaków...
Mnie rozbawiło to, jak gorące emocje odejście tego systemu w niebyt obudziło w jego przeciwnikach.Sądząc po ich aktywności w "dyskusji" na Optycznych.
Jeśli tak go nie znoszą, to powinni dać mu krzyżyk na drogę... i zapomnieć.
Swoją drogą, ciekaw jestem, jak ma się system Samsung NX, ilościowo, do systemów takich jak Canon EOS M czy Pentax Q. Nie wiem, czy są w PL jakieś fora (czy wątki na forach) im poświęcone, w każdym razie na Nikoniarzach chyba nie powstały, a jeśli, to dawno temu i nie są aktualizowane.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 01-12-2015 o 10:27
Dyskusja o systemie NX LINK
A tam nie zmieścisz, weź większą torbę od Nikona, zapnij 16/F2,4 i wejdzie
- - - - kolejny post - - - - - -
Wygląda to jak dyskusja marketingowców z użytkownikami bo raczej nie liczyłbym na to że marketing Samsunga bierze w niej udział.
- marketing konkurencji przekonuje użytkowników NX, że powinni zmienić system na 2x droższy albo 2x gorszy bo NX1 wycofano z Niemiec.
A ja bym miał z nich polewkę jakby Samsung ogłosił w styczniu NX2 albo nowy system FF
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie bardzo z tym się zgodzę.
Po pierwsze kompakt, który się zepsuje wpłyni ena brak zufania użytkownika do tej marki.
Mi się popsuł kompakt Canona i już ....nie kupuję Canonów ....
Po drugie bezlusterkowce.
Owszem tak, sytuacja może wyglądać inaczej o ile są one tej samej klasy i w podobnych cenach.
Spójrzmy na NXy co tu mamy? - przecież ich ceny są niższe od kompaktów i to nawet takich z małymi matrycami!
Niektóre modele są w okolicy zaledwie 1000 PLN a to jest taniej niż np Fuji X30, Lumix LX-7, Sony RX100 itp.
Czy można je więc traktować tak samo jak kompakty? IMO jak najbardziej!
No i kiedy taką właśnie przyjąć filozofię można wysnuć logiczny wniosek dlaczefo NX jast tak bardzo solą w oku marketingowi na optycznych
- nie z powodu oferty bezlusterkowców - po prostu z powodu kompaktów - mocno przewartościowanych kompaktów dodajmy.
Ktoś z Was kupiłby najnowszą wersję RX100 za 4 tys PLN? Mi to do głowy nawet nie przychodzi.
Zepsuty hipotetycznie RX100 powędruje do śmieci w całości,
Potencjalnie zepsuty NX zostawi po sobie sprawne obiektywy wtedy kupimy drugi nowy lub używany czasem nawet lepszy niż mieliśmy
i działa dalej przy czym wartość wyrzuconego sprzętu jest sporo niższa niż w przypadku takiego RX100 czy choćby Panasa LX100.
My możemy się tylko cieszyć, że możemy zanabyć sprzęt tani a dobry.
Miejmy nadzieję, że NX się utrzyma bo nie każdemu uśmiecha się płacić horrendalne pieniądze za jakiś kawałek szkiełka obudowanego w plastic
za to z ogromnym PR który robi człowiekowi wodę z mózgu.
Nie całkiem się zgodzę. Na Optycznych wspomniano o Marketing Mix, czyli 4P. Czy nam się to podoba, czy nie, produkty sprzedają się dzięki marketingowi. Nie wystarczy mieć produkt, ludzie muszą się o nim dowiedzieć i przekonać się do niego. Samsung wydaje się o tym zapominać. A tylko duża sprzedaż uzasadnia w ogóle utrzymywanie w produkcji na tyle złożonego produktu. I kółko się zamyka. Moim zdaniem Samsungowi wydawało się, że te aparaty będą się same sprzedawały. Wydawalo mu się źle. Zobaczmy, jak wyglądały promocja aparatów Sony w tym samym czasie. A Sony jest nowicjuszem na rynku foto w porównaniu do Samsunga, który sprzedawał aparaty na film jeszcze w latach 90-tych, i chyba nawet wcześniej brandował lustrzanki Ricoha.
Samsungowi może by wybaczono, gdyby miał problemy finansowe i musiał zamknąć dział foto by ratować firmę. Ale wydaję się, że potężna firma "strzeliła focha" zostawiając na lodzie wielu zadowolonych użytkowników. Jest to tym dziwniejsze, że po wejściu NX1 nic tego nie zapowiadało.
Po tym całym zamieszaniu firmie Samsung będzie bardzo trudno powrócić do gry. Bo może łatwo jest zrobić bardzo dobre obiektywy i aparaty w tym NX1, czy jeszcze lepsze jakieś FF, ale zaufanie klientów może być nie do odzyskania.
Tak ale każdy kij ma 2 końce - dzięki marketingowi produkty są też 2x droższe i dlatego my bez marketingu mamy fajne i tanie kompakty.
A tych reklamowanych innych z przyszłością i przereklamowanych też mamy do wyboru multum. Kwestia kasy.
To jak w aptece - przychodzę z receptą
- ile to kosztuje ?
- 50 PLN.
-50? A nie ma pani czegoś podobnego lecz tańszego?
-Tak mam to jest to samo tylko inny producent skład jest ten sam za 30 PLN.
Dlaczego lekarz przepisał mi to samo droższe? Bo lekarz ma wycieczki lub inne profity od firmy droższej za wypisane recepty i to my na te profity płacimy.
A ile kasy jest wtopione w reklamę w TV?
Jeżeli ktoś się na czymś zna to sam dla siebie wynajdzie coś dobrego i taniego.
Jeżlei się nie zna, polega przy wyborze na marketingu to często po prostu przepłaca albo kupuje coś co nie odpowiada jego realnym potrzebom albo przerasta jego możliwości finansowe.
Znam z autopsji kilka przykładów typowej wtopy jak zakup lustrzanki z kitem gdzie ich właściciele są happy dopóki jest światło.
Nawet wiedzą, że trzeba by kupić lepszy obiektyw no ale ta kasa...
- owszem bywa że reklamowany product jest rzeczywiście bardzo dobry i wart zakupu mimo wszystko ale bywa też tak że g..owija się w sreberko niczym świstak.
To tak mi się nasuneło przy okazji zakupu opon niereklamowanych (no bo kto by tu całoroczne reklamował jak biznes jest na przekładaniu sezonowych) ale i tak bardzo dobrych i bardzo drogich.
Dlatego przed zakupem musiałem zrobić małe studia poswięcić miesiac czasu na zapoznanie się z testami, opiniami i to po świecie bo kiedy poszedłem do warsztatu to w każdym panie całoroczne to dziadostwo do wszystkiego to do niczego itp teksty. Niestey żadenz tych magikó nigdy takiej opony na oczy nie widziałale opiniami rzuca jak specjalista najwyższej klasyTo jest właśnie marketing wcisnąć komuś co mi pasuje nawet jeżeli klient tego nie potrzebuje.
Oczywiście oponki trzeba importować z USA bo tam są popularne i oferowane - pewnie NXa też będzie trzeba z USA sprowadzać - taki lajf....
Reasumując ja nie popadam w panikę - mam używam, lubię podoba mi się , nie przepłacam czyli znalazłem kompromis dla siebie a te całe dyskusje niczego nie zmieniają w kwestii pstrykania foci.
Dziś pociskają X jutro Y to ich chleb -kreują to micro 4/3 na FF![]()
Ostatnio edytowane przez Krzysztof_BB ; 01-12-2015 o 13:03
Krzysztof_BB, przejdzie Ci za jakiś czas. Samsung zwinie interes, zmienisz system i tym samym obiekt swojej miłości. I pisał peany na cześć innego producenta, który tak jak Samsung oskubie Cię z pieniędzy.
Skontaktuj się z nami