Chodzą słuchy ze nadchodzi następca tj. NX500 ciekawe co z tego wyjdzie.
Szukaj
Chodzą słuchy ze nadchodzi następca tj. NX500 ciekawe co z tego wyjdzie.
Pierwotnie zapowiadano NX400 i NX400EVF, które miały różnić się tylko wizjerem elektronicznym, ale chyba będzie inaczej.
Witam
Posiadam LX5 i NEX C-3 tylko z SEL50. Chciałbym ten zestaw odświerzyć i te dwa aparaty zamienić na jeden.
Choruję na a6000 ale to ok. 3000 zł. Właśnie kwestia ceny skloniła mnie do zainteresowania sie NX300.
1. interesuje mnie skuteczność AF z NX 45mm f1.8, z NEXa mam ostre jedno na 20 fot.
2. Czy NX 30mm f2.0 nadaje się do portretu? Dwulatka czasem ciężko "upolować' 50 ką, a 30 to zawsze szerzej, głównie interesuje mnie czy ma ładne rozmycie. W testach widziałem, że skuteczność AF NX300 z tym szkielkiem jest bardzo dobra, ostrość obiektywu też super
2. Jak wypada ostrość NX 16 w porównaniu do np. SEL20 albo kita 16-50 /Sony i Samsung/, zakładam, że 16 to byłby mój obiektyw na co dzień, natomiast wybrałbym jeden z dwóch: 30 albo 45, do fotografowania dziecka.
3. Jak oceniacie JPEGi prosto z aparatu?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
NX 1,8/45 to bardzo fajny obiektyw, ostry, ma szybki i cichy AF - szybszy i znacznie cichszy niż 2/30. Na pełnym otworze oba obiektywy ładnie rozmywają tło, ale 45 oczywiście robi to lepiej.
Z fotografowaniem ruchliwego dziecka może jednak być różnie - AF, nawet hybrydowy, kontrastowo-fazowy w NX300, nie jest mistrzem szybko zmieniającej się sceny.
NX 2,4/16 nie porównywałem z PZ 16-50 - nie chciało mi się, a może nie chciałem się dowiedzieć, że jeden z nich ma jakieś niedostatki?Ale odkąd mam PZ 16-50, 2,4/16 prawie nie używam, bo PZ 16-50 jest bardzo uniwersalny i dość mały.
JPGi z NX-ów są lepsze niż kiedyś, ale nie podobają mi się tak, jak JPGi z lustrzanek Nikona. Moim zdaniem przy domyślnych ustawieniach JPGi są za mało kontrastowe, za mało nasycone, i przez to takie "płaskie" w odbiorze - wymagają "rozciągnięcia" dynamiki, rozjaśnienia świateł, przyciemnienia cieni, i zwiększenia nasycenia - przynajmniej jak na mój gust.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
A jak wypada NX300 w porównaniu do A5100, nie wiem czy decydować się na A5100/A6000 czy poczekać chwilkę bo podobno na dniach ma być prezentacja NX500.
Mam NX300 i jest to jeden z najlepszych aparatów jaki miałem i mieć będę, chodzi mi głównie o zdjęcia.
Do dzieciaków proponuje 45 f1,8 mam sporo pięknych portretów z niego.
Matryca 20 Mpix w NX300 jest jak w sam raz, nie za mało i nie przesadnie dużo, niestety podobno w NX500 ma być taka jak NX1 czyli 28 Mpix.
NX300 trzyma się zdecydowanie lepiej niż A5100 , Sony jest po prostu za mały i źle wyprofilowany.
W A5100/A6000 AF nie jest tak szybki jak go reklamują za to mają więcej kl/s ale to nie dla mnie.
Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 03-02-2015 o 18:23
Aparaty Sony znam głównie z opisów, więc nie odpowiem na pytanie o porównanie. Kilka lat temu wsiąkłem w system NX, więc nie szukam poza nim, bo nie chce mi się zmieniać wszystkiego.
Natomiast NX500 będzie miał na początku cenę nowości.
Cena nowości będzie na pewno, podejrzewam że sam kit koło 2000PLN czyli z obiektywem który mnie interesuje tj. 16mm f/2,4 dałoby to około 3000PLN natomiast A5100 z 20mm f/2,8 to około 2400PLN jak się dobrze poszuka. Dlaczego twierdzicie, że 28mpix to złe rozwiazanie? Powiedzcie mi jak sprawuje się w NX tryb panoramy oraz tryb HdR bo to cenne dla mnie dodatki.
Jesteś optymistą. NX300 kosztował ok. 2800 gdy był nowy. Myślę, że NX500 będzie kosztował nie mniej.
28 MP to duża rozdzielczość, największa obecnie w sensorze formatu APS-C (wszyscy inni zatrzymali się na 24), i NX1 przez to nie ma rekordowo niskich szumów, itd. Krąży nawet plotka, że Samsung ma uruchomić produkcję wersji NX1 z sensorem 20 MP. HDR i panoramy użyłem może ze dwa razy i trudno mi coś powiedzieć. W każdym razie HDR nie rzuca na kolana, tzn. efekt nie jest tak silny jak na zdjęciach HDR składanych na komputerze, jakie można znaleźć tu i tam.
2800 samo body czy z kitem? Jeśli samo body to pewnie zostanę przy Sony.
Skontaktuj się z nami