Szukaj
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Jak robocie, RAW, JPG? Kolory są super, i zastanawia mnie, czy wymaga to dużo wysiłku?
POGO
ja robię rawy (DNG), obróbka to głównie korekcja kontrastu/czerni, w zdecydowanej większości wystarczy mi kilka podstawowych suwaków w LR, korekta WB wg uznania
ogólnie duża przyjemność, bo zaprojektowali to jakby z charakterem (filmu analogowego), a nie wyblakłej, bezpiecznej neutralności
Grubo. Można się nawet z tym w pewnym stopniu zgodzić.
Ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że autor pisząc o kompleksach innych (Leica jako towar luksusowy, symbol statusu społecznego), demonstruje też... swoje własne kompleksy. Jeśli jak pisze od 50 lat używa Leiki jako narzędzia do fotografii, to mógłby po prostu mieć gdzieś wszystkich leikowych nuworyszy, którzy chcą zadawać szyku niemieckimi cyfrówkami, i dalej robić to co robił, a nie wylewać żale na blogu.
N -> L -> S
Ja troche go rozumiem, pomyśl że lubisz chodzić w dresie. Niestety w dresie chodzą w większości ludzie pewnego typu, automatycznie jesteś więc klasyfikowany jako przeciętny dresiarz pomimo iż możesz być intelaktualistą najwyższych lotów - wręcz stratosferycznych (nie w sensie konfekcyjnym). Oczywiście można mieć w d***e to że automatyczna klasyfikacja przez jednostki przeciętne, spowoduje przypisanie do średniej-dresiarskiej, co nie zmienia faktu że może być odrobinę niewygodnie - w związku z czym możesz dokonać wpisu na blogu o tym że w dresie teraz niestety chodzą cinkciarze/handlarze/użytownicy reklamówek BOSS, dająć ujście swojej małej frustracji.
Skontaktuj się z nami