Szukaj
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Pierwsze foty za płoty. Ostry ten "Hassel"...
A3000, 16-70
Tylko, że zamawiając u górali z B&H wersję dla Hasselblada, spodziewalem się takiego napisu:
Tymczasem nie ma szlachetnego znaczka, tylko napis Sony i jakieś chińskie krzaczki. Gdyby więc ktoś chciał wybrać taką wersję 16-70/4, to przestrzegam lojalnie, że to ściema jest...
Nie fotografujsz krzaczkami, tylko krzaczki...![]()
No krzaczki, bo mi się nie chciało schodzić na dół. Może innym razem.![]()
Ładnie krzaczki za oknem wyszły. A nie chińskimi krzaczkami fotografujesz, tylko dobrym obiektywem. Może to jednak wpływać na resale value.
Czuję się podbudowany. Dzięki.
Wartość odsprzedaży raczej nie ma u mnie wielkiego znaczenia. Po zakupie nowego sprzętu mam zwykle miesiąc na decyzję: zostaje, czy wraca do sklepu. Jeśli mi się spodoba i widzę jakieś dalsze wykorzystanie w przyszłości, to najczęściej sprzęt taki ma u mnie emeryturę.
Dobre
Oglądam sobie gotowe jpegi z A3k, K-50 i 5D i fakty są takie, że ten prosty tani aparacik zostawia w tyle konkurencję. Ma najlepiej wypracowane cienie i najmniej przepałów. Canon generuje smoliste cienie, a Pentax ma problemy z ekspozycją. Obydwa wymagają ingerencji w RAW-ach, a prosty i tani jak barszcz Sony A3k z Touitem 1.8/32 po prostu rozleniwia. Gdyby jeszcze był szczelny jak Pentax i qltowy jak 5DKupię jutro redukcję E/PK i podłączę Limiteda do Sony
![]()
Ostatnio edytowane przez Remol71 ; 08-11-2015 o 12:30
Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D
A to nie wiedziałem, użyłem go tylko raz. Czy po konwersji do dng prawidłowo działa korekta obiektywów?
Skontaktuj się z nami